STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Kärleken till hästen, pfuii!

2022-05-12

 

behåll dina kunder...

Kärleken till hästen!?

En sanning med modifikation. Åtminstone vad jag tror och sett bevis på.

Pfuiii, kärlek till strålkastarljus och omvärldens beundran är nog större. Tänker på vad en av mina få travidoler sa vid ett tillfälle. – Jag känner igen en idiot när jag ser den (citat: Kjell P.Dahlström). Say No more.

Hovtramp/Lasse - Robert Bergh

Måste ha varit en plåga att ha Hail Mary-gänget i stallet för tränare Robert Bergh? När man som tränare inte får göra sitt jobb, bestämma träningsupplägg och starter, då går det fort utför. Säga vad man vill, men träna, det kan han!

Hovtramp/Simon Hoas - Nahar och Robert Bergh

Bergh har tränat och kört stjärnhästar som Hilda Zonett, Tsar d'Inverne, Remington Crown, Adrian Chip, Kadett C.D., Nahar, Diamanten, Digital Ink, Nimbus C.D., Muscle Hustle, Hail Mary, Power och Fifty Cent Piece. Han tog sin hittills största seger i Elitloppet (2013), med Nahar, har även vunnit Svenskt Trav-Kriterium (1996, 1999, 2000, 2019), Svenskt Travderby (1997, 2001, 2003, 2020) Prix de France (2003) och Grand Prix l’UET (2011, 2020).

Robert Bergh utsågs till "Årets Komet" Travgalan 1992. Därefter har han utsetts till "Årets Tränare" två gånger (2013, 2014). 2014 blev hans stall Sveriges vinstrikaste träningsstall med 30mkr inkört under året. Berghs stall blev även säsongens seger- och vinstrikaste 2017. Så inte fan beror det på prestationerna om hästägarna flyttar sina hästar. Kanske tål de inte att höra sanningen? Berghs sanning.

Samtidigt funderar man ju över tränarens sociala förmåga med sina kunder. Rikaste travhästägarna i svensk travsport flyttar sina hästar från Bergh-stallet, Lennart Ågren, Rune Andersson, ”Foppa” Peter Forsberg med sin erkänt jobbiga farsa och senast Hail Mary-gänget. Trots alla fantastiska vinster, en lika fantastisk träningsanläggning och den enda travtränare? som klarat nästan 500 betalningsanmärkningar utan att förlora licensen.

Kollegor i samma ålder berömmer ofta Bergh som tränare, hans träningskompetens som unik och gillar honom som person. Alltså, bara de som varit på plats har svaren. Inte Aftonbladet, inte Expressen eller osociala media, de gissar bara. När Bergh dessutom uttalade sig i de två slasktidningarna om hur skönt det var att bli av med Hail Marys ägarföreträdare, då fattar ju vem som helst att här har det brunnit...

Hovtramp/Ilse - rikast bestämmer, eller hur?

Har faktiskt upplevt detsamma, fast inte med nån Hail Mary i stallet, dock med ett gäng hyfsade starthästar ägda av en ”Hemköpsknodd” nästan lika idiotisk som Stall Kalas berönda ICA-handlare. Nä, det var inte ett dugg kul att vara slav åt en inkompetent tjockis, som ägde både hus, stall och ett antal hästar. Han lade sig i precis allt, och tog dessutom hem stenhårda överblivna bullar till stallets fikarum från sin butik. Skrev säkert av dem i bokföringen också. Kändes som -det duger åt er.

Jodå, han körde några vingliga hästägarlopp, hade egen uppfödning och lyssnade inte på proffstränaren, tvärtom. Kom ofta in strax före start i gäststallet, vände på hovarna, hade åsikter om skoning och balans utan att kunna ett enda skit. Kompetensen räckte knappt till att hålla sig kvar i långvagnen i fortkörningen hemma på rundbanan. Han fattade aldrig det där med prepare´, han trodde att snabbjobb var tävling. Fast jag har fortfarande banrekordet på den 1200m banan, inte frivilligt men...

Hovtramp foto

Men gården var helt underbar, rakbana byggdes till efter tränarens önskemål, rundbanan var rätt doserad och det fanns obegränsat med markarealer av skog, att släppa ut hästar i. De glömde snabbt sina jobb och skenade ut med svansen i vädret, mot grinden till friheten, varje morgon, ett helt gäng. Gick inte ens att ha grimskaft på flockledaren, bara att åka med.

Otacksam tränare och sambo? Nä. Målade boxar, kostade på fikarum, kontor och rensade upp hela gården (gratis) åt tjocksmocken. Hästarna trivdes och gick som på räls, nästan allihop. Men en dag fick tränaren nog. Gnället på allt och alla hade nu fått bäst-före-datum. Bullpåsen med förstenade kanelbullar kastades i väggen. Väggen höll.

Nya stallet och gården var inte sämre, tvärtom. Det enda var att nu blev det måla igen. inuti boxar, utanpå boxar, fixa stallkontor, selkammare, laga hagar. Mycket hagmark fanns, rensades och stängdes så att 22 hästar gick i samma hage. Som på dagis, ut och in oavsett träningspass. Vilket race det blev när alla skulle in! Värre kölista än på ICA:s delikatessdisk.

Snacka om att hästar har koll på turordning. Hierarkin i hästvärlden är naturlig, starkast bestämmer. Fast flockledaren är inte alltid den man tror, den som är högst i rang har alltid en slav som utför tjänsterna. Segrarna trillade in. Roliga år blev det med trevligt travfolk som närmsta granne, och många både trevliga och mindre trevliga hästägare. Minns de flesta, på gott och ont. Ångrar ingenting, möjligtvis den tillfälliga sinnesförvirringen vid val av partner. Säkert ömsesidigt, så mycket har han nog aldrig jobbat, varken förr eller senare. Bra lärdom.

Det som inte dödar härdar.

Trevlig kväll!

Hovtramp foto

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)