STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Kommer publiken, eller inte?

2022-05-21

 

Hovtramp/Ilse - E-spring under Elitloppet!

Sällan/aldrig kritiseras trav och galoppens styrande av press&media, för vem vill senare bli inbjuden med armbågen eller sitta i skamvrån? De flesta med presskort i SHK/hästsportjournalisterna är rena tipsexperter. Någon vann visst en miljon (en gång) och blev genast expert i kvällspressen, en annan blev uppköpt av speltidning i pappersformat (TravRonden/ex.Trav&Galoppronden, V75-Guiden.) Sportdelen (reportage om hästar och hästfolk, får du inte ens prenumerera på utan att betala för SPEL-delen samtidigt, har försökt. 

Nyheten att Svensk Travsport nu låter Unibet vara med och leka med travsporten kom säkert som en chock för ATG? Men är det fri konkurrens så är det, annars blir det monopol. Just det. Övriga ca 60-talet licensierade spelbolag får klara sig bäst de kan av egen kraft. Saknar Legolas, lades ner, synd eftersom finansiärerna deltog i travsporten på riktigt.

För aktiva är det prispengar som gäller, för sämre lottade är nådebidraget för oplacerade hästar en välgärning, räcker till utselningsavgift och gästbox. Spela eller sela?

Få aktiva tränare kan kallas för ”spelare” även om det givetvis går att sympatilira på egna stallet eller rita ihop en kupong till V86 eller V75, för spänningens skull. Seriösa tränare har nog med att övervaka sina starthästar och se till att de motsvarar spelarnas förväntningar. Finns givetvis undantag, tränare som bevisligen spelar ”för mycket” vilket också straffar sig i längden. Ingen bra marknadsföring ens med "goda vänner” som givetvis också är hästägare.

 

Hovtramp foto

Vad har då IT-tekniken ställt till med? Spelkassorna försvann från travbanan och alla som vill spela tvingas ha ett ATG-konto. Samt svara på kärleksbrev i kampen mot penningtvätt. Hur mycket spelar du för? Vad tjänar du? Men för bövelen! Förr i tiden var det vanligt att hämta ut större vinst på Depechkontoret och senare sälja ”bongen” till nån som låg risigt till med skattemyndigheten och inte kunde förklara sina tillgångar. Då hjälpte en vinstbong från V5 eller dåtida V65. Förhindrade helt klart sköntaxering och vinnaren fick ytterligare ”vinst” på ca 10% av summan.

Minns som igår en ”stackars” populär artist som råkade i klorna på skattefogden, och frågade runt på Solvalla efter nån som vunnit en större summa pengar och hade bongen kvar. Självklart kände man nån ”sån” med starthästar i stallet och jobb på travbanan. Efter diffusa tips lyckades artisten hitta rätt snubbe, och köpte sin bong. Visserligen ska man inte uppmuntra det Skatteverket kallar bedrägeri och undanhållande av skatt, men i det här fallet var det nog bara oförmågan att hålla reda på kvitton som förorsakat problemet. Som löstes med en vinstbong. Fick senare en inbjudan till en flott restaurang i Stockholm, där artisten bjöd på middag och uppträdde. Ibland är Skattmasen bara dum och elak, och folk slarviga utan att förstå konsekvenserna.

 

När publiken försvann från travbanorna och Live-uppkopplingarna i Tv-apparaten tog över, då slutade värmningsfansen att fylla uteläktaren på Solvalla (E-läktaren.) Där hade de suttit i åratal, med sina tidtagar-ur och program, efter att ha flexat ut från jobbet. Där satt regelbundet han med miljonvinsten (som dog dagen efter storvinst) en nuvarande sportchef, Micke Nyfiken och många andra.

På Solvallas gamla restaurang, Valla Krog, hade flera tränare egna bord och många utan starthäst hängde i baren. Den något luggslitna och murriga miljön lockade mycket mer än dåligt tillagade och serverade måltider till ”Gourmetpriser” och dessutom i öppna landskap i nuvarande restaurangkomplexen. Vem vill bli sedd när man är där inkognito? De sociala samtalen mellan spelandet försvann i kön till totokassorna högst upp, helt plötsligt satt alla vid sina bord med en mobil i handen, så kul.

Expresstävlingarna har enbart en funktion att fylla, de har bättrat på spelkassan för spelbolagen. Att saxa mellan två travbanor och ibland idka bistånd till Danmark och Norge gynnar nog främst ATG. Bengt Adielsson (Expressen) anser att travbanorna avfolkades med Expresstravet.

Sen kom dråpslaget, myndighetskravet på legitimation vid allt spel. Då blir det svårt att gömma större vinster. Vem vill få frågor från ett spelbolag som - hur mycket spelar du? Hur mycket tjänar du i månaden? Vad anser du att du har råd att spela för? Har du någon förmögenhet? What! Fast man kan ju alltid göra som B-tränaren med för många hästar, skriva om en del på familj, grannar, vänner, då blir inte vinsten lika stor och med tillräckligt många andelar på spel och hästar blir det skattebefriat snudd på. Ingen förmögenhet kvar. Så Synd.

 


Sista dråpslaget mot trogna banbesökare var att ta bort totoluckorna, skrev Adielsson. Inte bara ren besparing (personal) där försvann de sista kämparna som vill se loppen på travbanan och spela i en totolucka. Minns fortfarande hur många svettades, stressade i ivern att ”hinna spela” innan loppet kom iväg.

Lika arga blev de när de missade ett spel för att nån ”kärring” inte kunde bestämma sig längst fram i kön. Kom att tänka på den fina damen i Systemkön, som ville ha hjälp med varenda vinsort och vad som passade till de olika rätterna som skulle serveras på middagen. Tog säkert en halvtimme och alla köer var lika långa på fredagseftermiddan strax före stängning. Gubben i blåbyxor med verktyg i fickorna slängde fram en hundring på disken, tittade på kassörskan och sa högt – passar en halvpanna brännvin till falukorv? Köer är på både gott och ont.

Gävle travbana ska ha en eloge, de har fattat att det finns alla sorters publik på travbanan. I programmet syns denna text:

Gävle V75 21/5 - SPELKASSOR ÖPPNA IDAG

Tre spelkassor med ATG-spelvärd är öppen i publikhallen och en spelkassa är öppen på restaurangen.

Det finns andelsspel att köpa till V4® och V75®. OBS! Endast kortbetalning. Vinster återbetalas till konto. Kom ihåg att spela i god tid!

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)