STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Resande i korta varor med bäst-före-datum

2022-05-25

Tysk veterinärbok

Neeej, inte nu igen!

Fast i dopingkontroll - fast det låter mer som nån som blir gripen i tullen med knark i attacheportföljen. Oftast handlar det om en kvarglömd effekt i hästen, som tidigare veternärbehandling i karensfacit inte tillåter. En risktagning som alla aktiva måste vara medvetna om. Speciellt (som i detta fall) när medlet inte ens finns i Sverige. 

Positivt A-prov av Il Forte

Travhästen Il Forte, tränad av Jarl Olsson B- tränare på Jägersro, lämnade positivt A-prov efter travlopp Kalmar 5 mars 2022, med 110.000:- i förstapris. Il Forte ledde från start till mål - 500 1.07.9 (6 Il Forte), 1000 1.11.2 (6 Il Forte) sista 500 1.11.5 och hästen kom i mål på 1.11,1 Segermarginal: 3.5 längd, ODDS: 71,76ggr!

Den 26 mars vann Il Forte igen, på Solvalla Klass II-Final med 220.000 i förstapris, det loppet minns nog de flesta som tittade, Il Forte och lånekusken Ginman vann med 10 längder, utklassade sina konkurrenter efter ledning från start till mål (500 9.6  Il Forte 1000 13.2 Il Forte sista 500 12.3. Nu höjdes många ögonbryn, en osannolik prestation och hästen har inte ens varit på semester i Italien.

Il Forte, 4-årig hingst har startat 17 gånger (resultat: 5-1-2) tre av segrarna har tagits med lånekusken Oskar Ginman från Kalmar. Urinprov efter Kalmarloppet visade i analys av A-prov förekomst av substansen Metylprednisolon som översteg rapporteringsnivå. B-prov skickades till ett franskt laboratorium, utredning har påbörjats av Svensk Travsport.

Il Forte har självklart startförbud tills B-prov analyserats.

 

Hovtramp foto

Med viss klinikerfarenhet kan konstateras att slaskpressen (Sexpressen och Ap-bladet) älskar att skriva ordet dopad. I många fall en sanning med modifikation, då vissa substanser envisas med att stanna längre kvar i hästkroppen, så karensregler suddas ut och dopingprov ger utslag. Vissa medikamenter finns inte ens i Sverige, speciellt inte i Glimåkra där hästen bor. Metylprednisolon finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige, just på grund av sin långvariga effekt och långsamma utsöndring. Alla seriösa veterinärer vet att medlet inte ska användas på tävlingshästar, även om det inhandlats på veterinärens semester i länder där man är mindre nogräknad.

 

Vad sa B-tränaren? Bara en vanlig kortisonbehandling då Il Forte haft det jobbigt med knäna. Han fick i bägge baknäna och i en framkota inför loppet. Vi har fyllt i karenstid och han var behandlad 30 dagar före loppet, men ibland kan det ligga kvar, säger hästens tränare Jarl Olsson.

 

Mest intressant, vilket inte framgått mågonstans, är vilken VETERINÄR anlitar Jarl Olsson? Ska inte veterinär vara medveten om att det används ett preparat som inte finns i Sverige? Den här gången går det inte att skylla på fästingmedel eller avmaskningsmedel som vissa stortränare gjort. Att inte Expressen”journalisten” frågade ens en gång vilken veterinär som behandlat Il Forte är både tjänstefel och konstigt, då medlet inte ens FINNS i Sverige! Kringresande kvackare är det gott om i hästsporten, vissa skrupelfria har veterinärlegitimation, hoppas Svensk Travsport lusläser veterinärjournal och har ett utvecklingssamtal med både tränare och veterinär. Metylprednisolon är en långvarig glukokortikoid med antiinflammatorisk, antiallergisk och immunosuppressiv effekt.

All inclusive!

Grattis ni som hann spela till oddset 71,76 inget som kan krävas tillbaks.

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)