STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Död men lever i minnet

2022-07-04

   

En död legend

Vem var egentligen Dragan ”Jokso” Joksovic? (1956-1998)

Mordet på Solvallas restaurang den 4 februari 1998 fick långt efterspel. Strax före starten i andra loppet, då small det! Kulregnet träffade inte enbart Jokso i kön till toto-luckan.

Det finns lika många berättelser som gissningar om mordet på den svensk-jugoslaviska torpeden och krogägaren Jokso. Vem var han? Stockholms okrönte gangsterkung, utan att kunna dömas för annat än mindre brott, misstankar om cigarettsmuggling, misshandel, övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott. Juggemaffian sysslade med beskyddarverksamhet, omfattande smuggling, med restaurangbranschen som skyddande fasad.

En välkänd figur på Solvalla travbana, men mer känd i Stockholms undre värld. Minnesstund i en Grekisk-Ortodox kyrka (som han hjälpt till att bekosta) var fullsatt. Den riktiga begravningen hölls 22 februari i gamla hemstaden Podgorica i serbiska delstaten Montenegro.

Närvarande vid minnesstunden i Stockholm berättade om hur Jokso låg i öppen kista, ”Lit de Parade” med kulhålet i huvudet illa dolt. De flesta som gick förbi kistan kysste den döda tvåmetersmannen. Fotograferna hade fullt sjå att fotografera kändisar. Alexandra Charles grät, E-Type, Runar Söörgard och TV-mogulen Björn Nordstrand syntes i vimlet.

Foto: Aftonbladet - Jokso vid sitt fönsterbord på Solvalla

Självklart minns man Jokso, från Solvalla stallbacke och restaurangen dit vi Solvalla-guider ofta lämnade av företagsgäster. De flesta visste vem Joksi var, och vad han "sysslade" med. Men godkänd av både Stig H Johansson och kung Åke Svanstedt fanns väl inget att fundera över...

Foto: EAP/Einar Anderssons Pressbild 

Hade en egen hyfsad travhäst som Jokso kom förbi och morsade på vid ett par tillfällen. Självklart ville tvåmetersmannen och kompisarna som väntade i givakt utanför stallet veta om hästen hade nån ”chans” att vinna. Svarar man fel, vad händer då? Vid ett speciellt tillfälle (större lopp) var det mesta i sin ordning och humöret på topp. Tills en mörk skugga fyllde upp dörrhålet. Den rödhåriga hjälpredan hade noll respekt och gjorde ingen skillnad på torpeder och vanliga dödliga. –spring inte här och tjata om tips när vi ska sela, fräste hon.

Jokso gungade lite på hälarna och vände sig mot mig, som knappt vågade resa mig upp från gamaschnivå på hästens bakben. -

Tja, idag tror jag faktiskt att det finns lite hopp, om kusken ger honom ett bra lopp från spår 13.

Jokso gungade på hälarna igen och stirrade på hästen. - Så han kan vinna då, trots spåret? Vad svarar man nån som har livvakter och går omkring med pistol i fickan? Ja, hästen duger, men spika inte. Hur det gick? Han vann ganska lätt, odds 29,90. Vem kom förbi stallet efter sista V5-loppet om inte…En bunt sedlar i rulle med gummisnodd landade vid mina våta gympadojor. Inte ett ord, bara en nick. Vad gav V5 den gången? Vet inte.

 

Jokso gillade att frottera sig med kändisar, först som som dörrvakt och senare livvakt åt Alexandra Charles, innekrogen Alexandras, där träffade han säkert åtskilliga. Som dörrvakt anmäldes han många gånger av gäster han slagit på käften. Mellan 1989 och 1990 uteblev Joksi från rättegång fyra gånger, för sjutton åtalspunkter. Chefsåklagaren begärde honom till slut häktad, för att inte vittnen skulle hinna skrämmas till tystnad.

Jokso greps direkt på Arlanda när han återkom från begravning av sin far i Monte Negro. Domen blev ett år och sex månader, men Svea Hovrätt friade honom då huvudoffret i åtal plötsligt inte mindes någonting längre.

Joksos vaktbolag styrde över innekrogar som Gildas vid Stureplan och han ägde även en populär restaurang. Att han samtidigt var kallblodig torped verkar inte ha rubbat kändisfolkets åsikter om honom. Redan 1986 syntes hans bara 100 kg:s överkropp i Tv med Carola Häggkvist.

 

Foto: Aftonbladet - mördaren grips på Solvalla

Finska Janne Raninen (20 år vid mordet) sköt Jokso på tre meters håll, välbekant med Solvallas restaurang och gäster med egna bord, han jobbade som vakt. Skott avlossades på bara nån decimeters håll, mot Joksis bakhuvud. Två skott tog i ryggen, ett i låret. Raninen såg sig omkring, viftade med vapnet medan folk rusade åt alla håll. Sen gick han fram till Joksis kropp, sparkade med foten mot kroppen, för att kontrollera att han var död. Släppte pistolen, lyfte armarna i luften för att visa att han gav sig (vittnesförhör).

Omkring 500 personer befann sig i restaurangen, en man i toto-kön träffades i armen av ett skott. Flera kulor träffade totoluckan, där en av kassörskorna (Margareta) duckade, hon återvände aldrig till jobbet. Meddelande hördes i högtalarna, polis var på plats efter fem minuter. Janne Raninen greps medan båren med Jokso bars ut till ambulansen.

Att mörda en ökänd gangsterkung passerar inte obemärkt. Under fängelsetiden var Raninen med och bildade Rap-gruppen Kartellen, inget vatten och bröd där inte, bara åtta års fängelse. Hans brottsliga bana fortsatte med mord på en barndomsvän och så värst mycket hopp finns nog inte om honom. Han skrev boken ”De kallar mig Solvallamördaren.”

Två personer anses vara uppdragsgivare för mordet på Jokso. En irakisk knarklangare som överlevde en bilsprängning men sköts på Gärdet 1998. Dragan Kovac sköts  ihjäl samma sommar, när han satt på sitt stamställe Broder Tuck på söder i Stockholm.

Jokso hade fönsterbord på Solvalla, kände ”alla” på båda sidor av staketet och ägde hästar hos både Stig H Johansson och Åke Svanstedt (Tsar AB/Tsar HB.) Hästarna Elana och Podgorica var båda framgångsrika hästar, startade ofta i V65. Spelexperten Chrille satt vid Joksis bord den kvällen Joksi mördades på Solvalla. Samma Chrille som vann 56 miljoner kronor på V75 Åby 2012. Chrille delade med sig av travtips och Joksi betalade krognotorna.

Klipp från Chrilles berättelse:

Nu går jag och lämnar in några system, sa Jokso och frågade om jag hade några spel att skicka med. Nej, och så gick han. Sen small det, som knallpulverskott, på något vis förstod man att Jokso var inblandad. Fanns inget hopp, sa de som sett eländet. Varför vet jag inte, men jag tog Joksos handväska och gick in på herrmuggen. Utan anledning hade jag stängt väskan, den var kodlåst så jag kunde inte öppna den. Joksos livvakt kom strax efter till vårt bord och ville hämta handväskan. Han var en usel livvakt, en polisdeckare berättade att livvakten var inblandad i mordet.

Solvallamördaren glömde berätta något viktigt i sin bok! Om man skjuter någon på allmän plats, kan oskyldiga människor drabbas hårt. Jag har fortfarande kulhålet kvar i armen, och mår dåligt sa Christer Eriksson.

Jokso levde ett kort, händelserikt liv med snabba lyxbilar, kändisar, travhästar och hade två döttrar som ärvde allt som fanns kvar av hans imperium. Revisorn måste ha varit en tillgång, enligt Skatteverket fanns inga deklarerade inkomster de senaste åren, förutom en liten lön på ca 7000 i månaden. Dödsboets värderingsman antecknade däremot att det fanns orientaliska mattor i alla rum i hela våningen. Förutom Rokoko och sen-Gustavianska möbler, värdefull konst, kristallkronor, dyrbara smycken och värdepapper i lägenheten på Valhallavägen. Skulder till inkassobolag och felparkeringar hos Kronis kvittades med dödsboet. Skulder slipper man inte för att man dör. Det är ingen orsak. 

Hovtramp/Ilse

Mordet på Solvalla - Krimarkivet (TV4) Lyssna? Hoppa över reklamen i början!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)