STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Shit happens!

2022-07-05

 

Foto: Hovtramp/Ilse

Pinsamt men mänskligt!

Alla vanliga dödliga kan göra fel, ändå svårare blir det att göra rätt när ordinarie hästskötare är på semester och det finns 219 hästar att välja på i stallarna. Om dessutom förste-tränaren inte är närvarande på travbanan, då kan det hända, det som inte får hända.

Untersteiner Peter  (andre-tränare numera) reste till Mantorp med sex hästar. Då slog den mänskliga faktorn till. Bråttom mellan loppen och med sex starthästar blir det in och ut, sela på och av 12 gånger (ska ju värmas också.) När det var dags för lopp 10 körde pappa Untersteiner ut med ”fel” häst, en som stod färdigpåselad på stallgången. Vojlocken visade nr1, och den skulle ha luftats i loppet efter. Vilket kusken upptäckte bara efter ett par hundra meter på banan, men då var det för sent! 

Struken häst - uteblivit från start - kostade 1000 kronor i böter för förste-tränare Johan Untersteiner och så startförbud för hästen i 10 dagar. Utlovad kompensation (40.000 förstapris i  loppet) till hästägaren Mellby Gård, eftersom Peter Untersteiner tog på sig hela skulden.

Tittade (bara på skoj) i program hur starthästarna såg ut. Två fuxar, en 2-åring och en 7-åring, en brun valack, ett brunt sto och två mörkbruna ston. Shit happens! Där kom åter igen bevis för hur mycket en enda hästskötare betyder för en större hästverksamhet.

Har jag upplevt något dylikt?

Ja, på stenåldern när vi var ett gäng som delade på utgifter för en starthäst, en stod som ansvarig b-tränare. Enbart att ha en starthäst på Solvalla var då jättestort för oss. Konstigt nog minns man exakt, trots att det gått så många år. Vår ”tränare” körde ut för att värma starthästen just när defilering till ett lopp pågick. Han sällade sig snällt sist i raden och tänkte nog – här bakom sista hästen stör jag väl ingen. Då hördes en skarp röst i högtalaren – vill fel häst med nummer nio och kusk i pälsmössa lämna banan omedelbart. Pinsamt.

Har också vid ett tillfälle tagit fel på ”klockomställningen” från vinter till sommartid. Ställde väckarklockan åt ”fel håll” och sambon proffstränaren litade givetvis på att allt var i sin ordning inför nästa travdag, 15 mil bort. Bussen tankad, utrustning och höpåsar packade. Bandage och vaddstycken framlagda och starthästar noggrant putsade med fingrimmor framhängda på boxdörrarna. Problemet var bara...att vi förlorade TVÅ timmar istället för att vi vann samma två timmar i tid.

Ojojoj vilken fart det blev när väckarklockan inte stämde med väggklockan. På den tiden ringde man till ”Fröken Ur” som konstaterade katastrof. När hästbussen svängde in på travbanan hade hjälpredan lyckats krångla på både sele och huvudlag - inne i skuffen! Dessutom på den garanterat suraste, dummaste märren i hela stallet. Bussen sladdade in mot gästboxarna, första starthästen lastades av först och fick sulkyn på sig medan tränaren knäppte hjälmen. 1 minut till defilering!

Inget kissa och dricka blev det just då för starthästen inte. Kuskdressen hade tränaren/kusken krånglat på sig redan under färden, eftersom han slapp köra hästbuss när han körde lopp. Livsfarligt och rekommenderas ej. Hur det gick? Enda gången den sura märren var på pallplats, sprang nog i rena förskräckelsen.

Resten av travdagen fungerade normalt, då övriga hästar startade i senare lopp och vi hann både andas och besöka stallfiket innan vi åkte hemåt. Alltså, Shit happens!

Hovtramp/Ilse

 

Nu tar jag "hästsemester" ses om fjorton dagar!

 

 

.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)