STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Onödiga problem som gör ont!

2022-10-05

Hovtramp/Lasse

 

Statistik är bara skit?

Nä, inte alltid. Ibland behövs statistik och vetenskap för att få tyst på alla som sitter och bladdrar i egen sak utan kompetens i ämnet. Man kan ju stänga av TV:n, koppla bort nätsidor, men då missar man ju alla dumheter som florerar och förkortar livet på ändå fler hästar.

Var finns alla dessa ”experter”? Jo, på travsidor på nätet, i trav-tv och hos spelexperter som enbart går Mammons ärenden. En liten kurs i anatomi och träningsfysiologi hade nog inte varit fel.

 

Hovtramp/Lasse - genomskärning hov

Det är ett jäkla tjat om barfota, skoryck, skoinformation och om man ska få sätta på ett par lätta boots efter värmning, just då när man inte borde tagit av skorna. Tröttsamt. Spelmaffian sliter sitt hår om nån liten ändring görs före start, men de reagerar inte när de får 327 spänn för en V75:a som de betalt betydligt mer för. Vet de ens hur en hov fungerar?

 

Frågan ligger inte på ST/Robert Karlssons bord än, men borde kanske gjort det. Några små petitesser kan vi väl i alla fall vara överens om? Fart dödar! Underlag sliter på barfotahovar. Unga individers tillväxtzoner och växtperioder kvaddas av överforcering. Foder, vård och hästhållning påverkar hovkvalité. Fast egentligen är det ju ganska enkelt! Lika för alla hästar, om alla starthästar har fyra skor på hovarna blir det ju lika villkor. Jaja, det går lite saktare, men hästarna får längre karriärer, det blir fler profiler på travbanorna.

    Franska kuskar...


I Frankrike är det förbjudet att köra barfota med 3-åringar. Ingen som bryr sig i Sverige om motivet? Blödande hovar är väl knappast bra reklam för travsport? Speciellt när inte proffsen själva har koll på hovarna till start.

 

Hovtramp/Lasse - Ludde förnekar sig aldrig!

Ett gäng proffs fick nyligen frågan om det var dags att förbjuda 3-åringar att tävla barfota?

Lutfi Kolgjini skräder inte orden: Det är åt helvete att köra barfota med unghästar, rycker man skor straffar det sig. Ni kan inte läsa statistik på ST men det vet vi ju redan.

Jörgen Westholm, diplomatisk som vanligt: skor från 1/9 kanske?

Björn Goop: vi kan vänta med skoryck om vi kan förlänga karriären för hästarna. (Tack!)

Thomas Uhrberg: jag skiter i vad konkurrenter gör, tar sällan av skor på 3 åringar, hård körning i lopp, aveln blir snabbare, kortare karriärer, hur länge vill vi ha hästen? Är den bra som 3-åring ska den väl vara bra som 4-åring också!

Blödande hovar som inte tålde att gå barfota, det hjälper inte hästkraken ett dugg med 10.000 i böter för tränaren. Om kompetensen brister så finns den inte vid nästa start heller, och om stortränare lagt över ansvar på hästskötare har de brustit i sitt eget tränaransvar.

Stortränare som startade häst på Solvalla lämnade blodspår efter sig på väg mot gäststallet. Aha, det var för hårt banunderlag! När upptäckte man det, i värmningen?

Överkucku (TR-general just då) kom in efter lopp med blödande hov, vilket lämnade mycket övrigt att önska...

 

Det var betydligt lättare förr, när tränaren tränade, balanserade, skodde, körde jobb och lopp. Hästägarna hängde i stallet i klasar på tävlingsdagen och tiggde tips, men väldigt få vågade ifrågasätta vad tränaren gjorde och sa. Minns en gubbe i hatt och beige långrock som blev droppen för tränaren en tävlingsdag på Solvalla. Tränaren knäppte lös hästen i bara grimman, gav gubben hästen och sa – försvinn, jag är trött på ditt tjat. Skräcken lös i ansiktet på hästägaren, han hade nog aldrig hållt i en häst med bara grimma. Hästen gick själv iväg med stora kliv och gubben i ett stadigt grepp, rätt över stallplan in i stallet mitt emot. Så fick Jim Frick en ny häst i träning den dagen.

 Holgerssons barfotainsändare – ”Hissa Holger!”

Forskning från SLU (2021) förkortad version

Träna och tävla hästar utan skor är vanligt inom olika hästsportdiscipliner. Inom travsport har det länge funnits uppfattning att prestationsförmåga påverkas positivt barfota, men att barfotakörning ökar risk för galopp. Forskning har visat att det går snabbare barfota. Forskare från SLU har med Svensk travsports tävlingsdata undersökt om hästarna sprang fortare barfota, risken ökade för galopp/diskvalifikation utan skor.

Ca 75 000 tävlingsstarter, 5000 hästar med/utan skor analyserades, resultat visade att hästar sprang i snitt 0,7 sekunder snabbare per km barfota, jämfört med skor på bak- och framhovar. Skillnad, mindre än (0,3 s/km) utan skor bara på bak- eller framhovar, men snabbare än om de hade haft skor på fyra hovar.

Risk för galopp/diskvalifikation analyserades på ca111.000 starter och 6400 hästar, resultat visade att risken ökade med 15-35 % om hästarna tävlade utan skor bak och fram. Resultat, om hästarna tävlade med skor på bakhovarna ökade inte risk för galopp eller diskning.
Att tävla med skor på bakhovar verkar vara riskfristrategi som ökar prestationsförmåga.

Anna Jansson
Professor, Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap

Trevlig onsdag, nu sticker jag på grönbete några dagar... 

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)