STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Fart som inte dödar, härdar, eller hur?

2020-07-03


Hovtramp/Lasse - travlopp i USA

Passgångarblod på travbanan ökar givetvis farten ytterligare…

För det gäller ju att komma först i mål, oavsett om det handlar om hästen, ägaren, uppfödaren, tränaren eller hästskötaren.Oavsett om det handlar om att komma in i historieböckerna (prestige) eller prasslande pengar.

Inte minst efter gårdagens drabbning i Sprintermästaren, Halmstad kommer uppfödare att stå i kö för att köpa (betäcka) med passgångarblod. Aldrig tidigare har det funnits så många passgångare i stamtavlan (på fader eller modersidan) hos så många deltagare som i årets upplaga av Sprintermästaren.

Efter försöken var det dags för en ganska förutsägbar Final, där Stall Zet/Daniel Redén tränade Don Fanucci Zet egentligen bara hade en motståndare och mycket riktigt tog hem titeln på tiden 1.09,6.

Moderstoet ”Kissed by the West” (US) är av rent passgångarblod, pappa Hard Livin är däremot renodlad travare. Oftast har det varit tvärtom i aveln, fadershingsten som har passgångarblod i ådrorna.

– Han är lite av en ny ras, sa tränaren efter vinsten. Tja, har man råd att chansa så. Bara att öppna plånboken. Moderstoet köptes in till Furuby Stuteri/Stall Zet som travhäst, men fungerade inte och betäcktes i förhoppningen om att kanske få fram ett sto att betäcka, och i senare avkommor kanske få fram en duglig avkomma. Det blev inget sto, det blev en hingst, Don Fanucci Zet. Resten vet vi, sedan igår.

Passgång i praktiken är hästar som rör fram och bakben åt samma håll samtidigt, som dromedarer och kameler. Islandshästar tävlar i flygande pass, förutom tölt. Och fort går det! Starthästarna i passgångarloppen selas ut med ”hobbles” som tvingar benen att röra sig samtidigt. Det ser allt lite knepigt ut med alla dessa ”linor” för oss som är vana vid normal travsport…

Niatross - Harness Racing Museum

Passgångarlopp är det som gäller i första hand på andra sidan Atlanten och så har det alltid varit. Travsport är bara lillebror i det förlovade landet, det är i passgångarloppen de stora pengarna fördelas. Även om det är trav som gäller som gångart på europeiska travbanor, har nog de flesta ”travnördar” hört namnet på passgångaren Niatross. En hingst som lät höra tala om sig även i travkretsar, inte minst genom alla svenskar som jobbat i amerikanska travstall.

Lou Guida - Goshen

Vem var då Niatross? Efter vinst (1979) i sina första sex starter såldes halva hingsten till Stockbroker/Lou Guida för (just det, Mack Lobellägaren.) Obesegrad som 2-åring med 13 vinster och rekord efter rekord. Året efter vann Niatross The Meadowlands Pace och 24 av 26 lopp han startade i, erövrade så småningom Triple Crown.

Goshen - Hall of Fame - Hovtramp/Lasse

Som pensionär på Castleton Farm, Kentucky (1981) fick Niatross många utmärkelser i avelsboxen, en av sönerna Nihilator blev Årets Häst. 1999 dog Niatross av cancer i buken, men hans storhet finns bevarade i Hall of Fame, Goshen.

Hingstannons Googoo Gaagaa

I nutid är det avelshingsten Googoo Gaagaa (amerikan född 2009) som satt sina spår i trav-aveln. Uppfödd, ägd och tränad av Richard Hans, oftast körd i loppen av Corey Callahan. Hingsten har betäckningsrätt i Sverige och är 163 cm hög. Priset (4.000 vid bokning 44.000 vid levande föl) lär nog öka snabbt…

Fadershingsten Cam´s Rocket tävlade som passgångare och har segrat ibland annat Goshen Cup. Som avelshingst finns 107 avkommor sedan 2003, 13 har startat i travlopp, Googoo Gaagaa är bästa avkomma med sina 1.10,2a.

Hovtramp/Lasse - hemma hos Jimmy Takter´s

2006 blev ex-svenska Jimmy Takter första europé att vinna största passgångarloppet – Little Brown Jug, Delaware, Ohio med egentränade Mr Feelgood som vann i båda heaten. I det första blev det nytt världsrekord 1.08,3/1.609a. Kanadensaren Mark MacDonald satt i sulkyn och 52.000 åskådare fanns på plats! Första gången Jimmy Takter deltog i loppet, så vann hästen.

Loppet Little Brown Jug kördes första gången 1946 och har en otroligt hög status. Antagligen gav vinsten med Mr Feelgood mersmak i Jimmy Takters stall, för 2016 vann Jimmy tränade passgångaren Always B Miki på nytt världsrekord – 1.05,9/1.609a på Red Mile. Första 500m av loppet kördes efter 1.05,1 och 1200m på 1.06,1. Hiskliga farter i en sulky!

Snabbaste travhästen i världen, har han rekordet kvar? är exsvenska Sebastian K. som sprungit 1.07,7 på en tusenmetersbana.

Ett omdiskuterat färskt världsrekord på Vincennes (travsport) är Face Time Bourbons med Björn Goop som lånekusk, 1.09,4/2.100a för äldre hingstar/valacker. Rekord skulle mätas på ett "visst sätt" för att gälla och här uppstod vissa problem. Men, fransoserna godkände rekordet.

Hovtramp/Lasse

Spännande fortsättning följer när uppfödarna ska skicka sina ston till betäckning nästa gång. Många avelshingstar blir utan och grattis ni som har en avelshingst med passgångarstam!

Trend är färskvara och smittar.

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)