STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Protestera mera!

2022-10-21

 

Protestera mera...

…men välj rätt tillfällen!

Vad i hela friden är det frågan om?

A-tränaren/ryttaren/kusken Emilia Leo och B-tränaren David Persson gör en anmälningsprotest mot en förutbestämd ryttarproposition, inför Sundbyholms Monté Ryttarmatch 11-12 nov.

Anmälningsprotesten går ut på att Leo/Persson anmält alla hästar de hittat i sina stall till de två loppen. Tål man inte att rida okända hästar i en RYTTARMATCH och dela med sig av segrar, kanske man ska ställa sig framför spegeln och fråga sig vem man är…

Hovtramp/Lasse - Travgala Emilia Leo

Protest mot att det i ryttarmatchen inte går att VÄLJA häst, ryttare lottas på anmälda hästar. För att det ska kunna kallas kusk/ryttarmatch ska det självklart lottas! Vad är det elitryttare och partner inte förstår?

Så jäkla trött på alla dessa förutsägbara montélopp där två, tre elitryttare gör upp om att vara först i mål, givetvis i sadeln på de bästa, snabbaste hästarna med bäst dagsform.

Ska ingen annan ryttare än denna lilla elitgrädda någonsin få chans att visa upp sin kompetens i sadeln? Jo, i en ryttarmatch, där hästar och ryttare lottas på ett så likvärdigt sätt som är möjligt, när det handlar om travhästar med outtalad dagsform!

David Persson är B-tränare på Axevalla, 23 hästar på tränarlistan, över 3mkr inkört, 34 segrar på 226 starter. Alltså, ingen ”vanlig” B-tränare som måste varva med att dela ut tidningar eller jobba nattskift för att kunna mata hästarna.

Emilia Leo (född 1992) tog ut A-licens 2020, tränar 23 hästar vid Kvistgårdarna intill Romme travbana. Som montéryttare och kusk har hon skördat stora framgångar och travat in hela 4,5mkr hittills i år. Leo är även en av deltagarna i ATG Talang. Kanske dags att lägga in lite föreläsning om ödmjukhet i den handplockade samlingen redan framgångsrika ymgre som Hasse Backe m.fl ska coacha mentalt.

Bortsett från allt annat (talang, framgångar) måste även mestvinnande ryttare och partner respektera hur en tävlingsproposition är tänkt!

Hovtramp/Lasse

Att enbart rida sina ”egna” och samma hästar, alltid få det bästa som går att sitta på i lopp, är betydligt enklare än att rida på det som ”blev över” och inte sällan hästar som kanske inte ens har i lopp att göra.

ont om uppsittningar är det för ”övriga ryttare” utanför elitskiktet och har varit ända sedan monténs inträde. Vilket knappast främjar montésporten, varken på bredden eller underifrån.

Sundbyholms proposition: 2140 m. Monté. Autostart. 12 startande.

Pris: 40.000-20.000-11.000-7.500-6.400-5.400-3.000 samt 3.000 kr till övriga ej distanserade/diskvalificerade som fullföljer lopp, lägst 1.500 kr. Hederspris segrande hästs ägare, ryttare/tränare och hästskötare.

I Montéseriens final 2022 deltar 12 främsta ryttarna från grundserien (Undantag från paragraf 41 ST Tävlingsreglemente). Hästar seedas (delas in) i två grupper i prop.12 lördag och prop.12 söndag, ryttarna tilldelas genom lottning (en A-häst, en B-häst) alltså en häst i varje avdelning.

Om loppet inte blir fullt tas ryttare ut i ordning de placerat sig efter grundseriens försök. Poängskala: 25-15-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1.

Diskvalificerat, distanserat/utgånget ekipage 0 p, struken häst 6 p. Ryttare måste vinna ett av de två finalloppen för att bli slutsegrare, ryttare som vinner final får även ett presentkort värt 9.000 kr.

 

Hovtramp/Lasse -Stefan Eriksson marknadschef

Sundbyholms proposition för att främja montésport borde gratulerats istället för att få Leos och Perssons barnsliga, egotrippade protester kastade över sig. Väx upp eller avstå från att anmäla!

Sundbyholms travbana (Eskilstuna) är en av få travbanor som bjuder på konstant underhållning. En taggad hemmapublik avstår sällan från travtävlingar. Vid större tävlingar bussas det från centrum, stallfik, hästägarrum och publikläktare är långt ifrån tomma.

För vem vill missa alla dessa roliga marknader, mässor, danstävlingar, och mängder av artistuppträdanden som marknadschefen har i sitt kontaktnät. Aktiva uppmärksammas på många sätt och det som händer utanför travbanan involveras ofta vid travtävling. En trogen och mångårig ledningsgrupp med rätt folk på rätt plats är värda en stor eloge!

Protestera behöver däremot inte vara fel, protester saknas på rätt ställen.

Landets professionella travtränare borde gemensamt protesterat mot en rad beslut, tagna av Svensk Travsports tjänstemän, över deras huvuden. Sammanhållning finns inte, alla tränare kör sitt eget race, få undantag. När galjonsfigurer, pappersuppfödare och näringslivsfolk väljs in i beslutande styrelser och får bestämma över aktivt travfolk, utan att de ens fått vara med och rösta eller tycka, blir resultatet därefter, och protester hade varit på sin plats. Vem föder vem?

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)