STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Ett välkommet besök?

2022-10-29

 

...eller ett oväntat besök?

Ska man darra eller sätta på en fika?

När ST/Svensk Travsports ”välfärdsavdelning” kommer på hembesök och det kallas campkontroll...stall och hästkontroll på travtränares anläggningar, som granskas av Travarhälsans egna regionkontrollanter. Ett både nödvändigt och välriktat initiativ, men ibland måste man ändå få undra om inte kontrollanten hade för låg kompetens?

Hovtramp/exempelbild

När travhästar liknar revbenspjäll och strax före kontroll skenat runt utan kusk i ett snabbjobb. men får godkänt av kontrollant samma eftermiddag, utan att ha granskats närmare liksom ”tränaren” ? då måste man ju för fasen få börja fundera.

Den som granskar verksamhet måste ju för bövelen veta vad som är acceptabelt och vad som kräver mer ingående förklaring, med fokus på hästhälsa och stallmiljö. Nä, det går inte lika bra med folk som bara ”ääälskaar hästar” anatomisk och träningsfysiologisk kompetens, lång arbetslivserfarenhet verkar vara klart underskattat på sina håll.

Gäller självklart även kommunernas djurskyddsinspektörer!

Har vid flera tillfällen varit åskådare (ombud) när kommunens utsända gjort besök efter (såklart) anonyma anmälningar, ”kontroller” där man glömde det viktigaste av allt - var fanns fodret och i vilken hage gick hästarna? Viktigare inslag var gjuten betongplatta för hästskit, boxutrymmet i cm och rätt utrustad hästtransport? Djurplågaren som svalt hästarna för att han var stenpank kom i andra hand. Ja, han hade professionell travtränarlicens. Efter kort kurs på plats undrar man ju fortfarande - Vem utbildar vem?

Den så kallade ”tränaren” med licens hos svensk travsport hade dessutom sålt en häst till en ung häst-tjej (föräldrar pröjsade 25.000!) en häst som han inte ens ägde (Menhammar leasad häst) och som svalt snudd på ihjäl tillsammans med ett par travhästar till och en mindre ponny. 

 

Innan tränarlicens drogs in och hästarna äntligen fick ordentligt med mat tills de omplacerades. Hästar som levt länge på allmosor från övriga i stallet, fyllde faktiskt på vatten i tomma hinkar och slängde in överblivet strö i boxar flera gånger, suck. Svårt att fodra svältande hästars boxgrannar och bara gå förbi vissa boxar med hö och havrekärran...

Inspektörn från kommunen frågade till slut var den fantastiska tränaren förvarade fodret, men det fanns bara några kvarglömda strån kvar på skullen, och fodertunnor var tomma. Snodde han foder av övriga i stallet innan bubblan brast? Antagligen.

Jodå, tränaren fick ganska snabbt tillbaks sin ränarlicens av ST, suck. Hur man nu kan negligera (preskribera) att hästar stod på betong-golvet utan strö att ligga på och hade halvt svultit ihjäl. Ej att förglömma, att Kommunens djurskyddsinspektör behövde ”hjälp” för att inse fakta.

 

Vid ett annat tillfälle bad goda vänner (hyrde box i ett mindre stall) om akut hjälp. Rädda för represalier och uttalade hot. Åkte dit i sällskap med anmälaren. Ja, jag kan de juridiska reglerna. Behövdes ingen lupp för att konstatera både längre svält och undernäring.

Ett storvuxet halvblodssto som fick mat avpassat för en shettis, och något foder förutom en extremt liten hötuss fanns inte att hitta i foderkammaren tillhörig den hästägaren. Övriga i stallet gav stoet av sitt eget foder, vilket förmodligen räddade livhanken. Hästägaren var helt oförstående och red dessutom en hel del på det magra, orkeslösa stoet. När hästägaren konfronterades av samlad trupp upprörda hästägare i stallet blev situationen hotfullt obehaglig.

Slutade med att veterinär skulle tillkallas för att intyga att stoet var i lagom hull och en extremt liten tuss hö räckte för dagsbehov. Jodå, veterinär besiktigade stoet samma vecka, och klämde upp sitt u.a- intyg på boxdörren!? Då brast det för resten av hästägarna. Revben stack ut på stoet och höftknölarna liknade en indisk ko.

Eftersom veterinären även tjänstgjorde som banveterinär i travet och vi var flyktigt bekanta blev det en enkel match, räckte med ett telefonsamtal. Ska man be nån fara åt helvete ska de se fram emot resan.

Hästägaren till stoet fick omgående en foderrekommendation på boxdörren av samma veterinär, uppmaning att köpa hö och havre som syntes, att lagra i foderrum. Nytt datum för inspektion fanns längst ner. Nä, vissa borde inte få äga häst, andra borde fundera på sitt veterinära ”kall”.

Hovtramp foto

Svensk travsport har ca 3.500 tränare i databas (knappt 400) är proffs, resten B-tränare, de senare före regeländringar var rena hobbyamatörer, oftast med annan huvudsaklig försörjning. Efter ST:s innovativa ändringar är gräns hårfin mellan A och B- tränare. Åtskilliga hästägare har därmed minskat träningsutgift hos framgångsrika amatörtränare. Det är ju en viss skillnad mellan att betala ca 15.000 i månaden (om inget oförutsett händer...) och skicka hästen till nån som tar 5000-8000 spänn och inte sällan får likvärdigt resultat i slutänden. Hupp!

Hos fabrikstränare är hästägare främst hänvisad till hästskötaren, som förhoppningsvis har nödvändig kompetens, anatomiskt och träningsfysiologiskt. Ojdå, hmpff, alltför många sen och gaffelbandsskador upptäcks först efter lopp, vilket givetvis har en orsak.

Trots de där minimum 15.000 som svider varje månad för hästägaren. Fast med över hundra hästar i stallet är det nog svårt att känna igen pållarna, prio ett är att hitta kompetent personal. Vilket i nuläge är smått omöjligt. Från travskolan direkt till stortränare, med ansvar för minst 8 passhästar, det är ingen höjdare, och då blir det dyrt....för hästägaren.

Med färre hästar i stallet kan tränaren givetvis ha bättre koll och framför allt hinna vårda (kommunicera) sina kunder, de som betalar kalaset...

 

Hovtramp/Ilse - gästbox

Ibland räcker det med att låna en gästbox av proffstränare på en annan travbana, för att konstatera att här fanns varken harmoni eller trevlig energi. Inte ens trevliga hästmänniskor. Dessutom. Man slänger inte gamla balsnören och ihopsopade äldre skitkorvar i hörn!

Nä, man sopar upp, varje dag, speciellt om man får gäster som betalar för boxlån. Att hästar trivs bäst i äldre boxmiljö betyder inte att det ska lukta mögel i stallet, saknas lysen och att högtryckstvätt verkade vara ett minne blott. Travbanan hade definitivt inte gjort sin årliga kontroll! Där kör man V75 idag 29/10, hoppas gästande tränare slipper låna box i det stallet! Tränaren måste ha glömt bort att hästägare är kunder. Fikarum möblerat med överblivet skräpgods och toalett som liknade skitig pissoar. Trevligt. Nä. Jodå, tränaren deltar i ATG Talang, det kan han och personalen v(ä)rkligen behöva!

Hovtramp/Ilse - bra reklam?

Hygien, grund för all hälsa verkar vara underskattat vid landets utbildningar, från Travskolor till Wången? alternativt är tiden ur led eftersom det kläcks fler och fler olämpliga licensinnehavare. Ge dem en ryktborste i tid, högtrycksspruta, kärra och spade att mocka hagar med, en kratta och var noga med att lära ut foderförvaring...berätta gärna varför.

Foto: EAP/Einar Andersson- Takters

Minns med glädje en vecka i Bo W Takters stall, för länge sen. Inte ett strå låg på gången efter kvällsfodringen, svarta träckfiltar på varenda box, krattat utanför och nytorkat golv i fikarum och toalett. En helt normal rutin, eller som tränaren sa - hästarna bor här.

Trevlig helg!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)