STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Slutsålt, bristvara!

2022-11-04

Hovtramp/Lasse - hästskötare

HÄSTSKÖTARBRIST?

…i ridsport, galopp och travsport saknas hästskötare med kompetens och arbetserfarenhet. Man kan ju som gammal i gården förstå att det är verkligen inget drömjobb för de stackare som slavar runt i stallen idag.

Idag brinner inte duktigt hästfolk för sitt jobb, de blir utbrända av betydligt sämre arbetsförhållanden än på min tid. Unga killar upptäcker snabbt att det var inte så kul att köra dyngkärra, mycket roligare att köra häst. Lånekusk (catchdriver) verkar vara ett bra ”yrke” då slipper man ju allt skitjobb och gör det man gillar bäst, kör häst.

Hovtramp/Ilse

Försteman hos stortränare är inte heller så dumt, lite kontorsjobb med anmälningar och hästaffärer, stall och personalansvar, alltså övervaka tränarens jobb. Vad ska tränaren göra då? Prata med press och media inför alla tävlingar hästarna är anmälda till. Kanske hinner svara nån hästägare emellanåt också, åtminstone på sms. Så vem gör hästjobbet? Svar: hästskötarna, övervägande del yngre tjejer.

Hovtramp/Ilse - många travresor blir det...

V(ä)rkligheten för tjejer i hästskötaryrket, ingen dans på rosor

Fysiskt tungt arbete (du hinner definitivt inte gå på Gym) minimal ledighet, kvällstävling på travbanor långt borta (du vill självklart ta hand om passhästen själv) tidiga mornar (morgonfodring i stallet) ersättare vid sjukdom (du jobbar själv utom vid sjukhusvistelse) tandläkare/läkare blir eftersatta utflykter (utom akut) Ett liv med hästar helt enkelt.

För så värst mycket social samvaro blir det inte med kollegor, snabbfika och kortlunch, om du vill hinna vårda resten av ditt liv innan solen går ner. Antal passhästar har ökat i takt med brist på hästskötare, når snart katastrofala höjder. Dygnet har bara 24 timmar, får alla passhästar lika mycket uppmärksamhet? Nä. Men hästägarna betalar ju lika mycket?

Familj och barn? Endast tänkbart om någon annan löser alla världsliga problem, handlar mat, lämna/hämta på dagis, utvecklingssamtal i plugget, ta hand om ungen vid lovdagar, planeringsdagar på dagis (!) och ta ledigt för VAB (vård av sjukt barn).

 

Ett liv med hästar är ett cirkusliv, allt kretsar runt stall och jobb. Anledning till att så många hästskötare idag är pur-unga, kommer direkt från plugget, de gamla har tagit slut. Orsak till att tonnisar inte har den kompetens som krävs, och saknar arbetslivserfarenhet. Faktiskt inte deras fel. Saknas handledare och tränare som insett vikten av att ta hand om personal, då blir det som det blir. Det tar några år innan man upptäcker begynnande skador och lär sig ”läsa häst.” En del lär sig ju aldrig. Fortfarande intresserad av jobb som hästskötare?

Snittlönen hästskötare är 26.100kr/mån., men å andra sidan hinner man ju knappt göra av med några pengar…Åtskilliga yngre har ingen aning om vilka försäkringar och arbetsavtal som gäller, ändå färre har A-Kassa eller är med i ”facket.” Sistnämnda är på tok för dyrt för en hästskötare.

Hovtramp/Lasse - Reijo (t.vä) på travgala

Klipp intervju

Förändring som skett över tid (travtränare Reijo Liljendahl)

När jag jobbade (35 år!) hos Stig H hade vi ett par hundra hästar och ständig kö på arbetssökande. När jag började som tränare hade jag fullt kompetent personal och hundra hästar i träning. Några år senare blev det drastisk brist på hästskötare, då var jag tvungen att dra ned antal hästar, jag orkade inte bära lasset själv. – Jag beundrar de som driver storstall, det är ett ständigt gissel med personal.

Det är brist på kompetenta hästskötare, vad det nu kan bero på är svårt att specifikt peka på. Ungdomar och människor som är intresserade av travsport har minskat. Sen kan man konstatera att travskolor producerar för dåligt med kompetenta hästskötare, till travstallar framför allt. 

Nu handlar det ju även om hur tränaren är - som person, chef, handledare, pedagog och utbildare. Jaså, inte det. Man lär sig tydligen den hårda vägen idag, många blåmärken blir det. Något har definitivt hänt, det hade i alla fall Reijo rätt i..

Anja Westberg, fackförbundet Kommunal menar att det gradvis skett tapp på hästskötare i travsporten, men inte i andra discipliner inom hästskötaryrket. Att ridsport inte drabbats kan bero på att de har större upptagningsområde och etablerad ridskoleverksamhet.

Delvis sant, men det finns ingen annan hästdisciplin som har så mycket slavarbete eller gratisjobbare som ridsport, här är Kommunal ute och cyklar! Svensk Travsport lanserade en satsning att fler skulle starta travskolor vilket förhoppningsvis skulle öka rekryteringen till travsporten på sikt. Så värst många nya travskolor blev det inte.

De var ganska lata och bekväma

Malin Andersson arbetade 12 år som hästskötare hos Lutfi Kolgjini och har upplevt minskat intresse från hästskötare över tid. - När jag började och vi fick praktikanter från travskolor var de intresserade och arbetsvilliga, sen blev det ganska stor skillnad sista åren, jag vet inte om det är slump, men de flesta praktikanterna var ganska lata och bekväma. De ville helst bara köra häst, praktikanterna som kom de första fem åren förstod att man behövde göra lite tråkiga saker också.  

– Allt har ökat i kostnader för tränare, men hade man höjt träningsavgiften i takt med kostnader skulle knappt ingen ha råd med häst i träning.

– hästskötarna får fler passhästar i stället, när jag började hade vi sex passhästar, på slutet hade vi åtta, en del har ändå fler idag. Men det är så tränarna måste göra, de har inget annat val, allt måste gå runt på något sätt och prispengar ökar inte på samma sätt som allt annat.

 

De flesta stortränare söker hästskötare, bara att välja arbetsgivare.

Tränare Jörgen Westholm söker folk, skrev en roman om sin verksamhet.

Utdrag: specificerades arbetsuppgifter:

• Skötsel och träning av hästar

• Skötsel av stallet

• Utselning vid trav

• Helgjobb var tredje helg

• Vara en god ambassadör för varumärket Team Westholm

Kvalifikationer/kompetens:

• Erfarenhet av hästar. Rid- och travkunskaper är meriterande

• BE-körkort är ett plus

• Trivas att arbeta i team

• Förmåga att se lösningar på problem

• Gilla att ta eget ansvar

Anmärkning: det stod ingenting om avtalsenlig lön och ob-tillägg? Hm, lite enkelriktat, kanske därför det är svårt att hitta ”rätt” personal?

Utdrag: Tjänsten är 100% vi tillämpar provanställning på 6 månader.

Team Westholm finns i Sala, 10 mil norr om Stockholm och med många travbanor i en nära radie. Vi kallar oss för Sveriges närmaste travanläggning. Idag har vi cirka 110 hästar i träning, i tre olika stall med cirka 2 km emellan i Sala, samt i filial på Grosbois i Frankrike med 10 hästar. Vi har jättefina träningsmöjligheter med världens enda rakbana under tak, en längre rakbana, backe, samt två rundbanor, fina slingor och oändligt med hagar fördelat på 75 hektar. De senaste åren har vi gått all time high vinstmässigt varje år och siktar nu ännu högre. Gå gärna in på vår hemsida och titta för mer information.


Mest frispråkiga och ”skrämmande” inlägg från en A-tränare

som inte hittat kompetenta hästskötare, gör att man nästan blir nyfiken på verksamheten, bakom kulisserna. Vad händer? Man kan ju inte bara få respekt, det är ömsesidigt. Blev nästan förskräckt när jag läste inlägget. Tränaren har ju fina hästar och ger ett hyfsat intryck vid intervjuer. 

Hupp och Herreminskapare! Här skräddes inte orden precis!

Klipp: NI som söker jobb och får jobb och tackar ja till jobbet och bestämmer dag o tid och 2 timmar innan ni ska börja skickar ni sms jag har fått förhinder eller skickar ni mitt i natten o säger att ni inte infinner er på jobbet dagen efter ni borde skämmas finns inga ord för hur ni beter er skulle vilja lägga ut namn o foto på er så ni inte får några jobb och varna att ni är opålitliga men vill inte sjunka till eran nivå ,och det är inte 1 utan flera ..

ni sticker på natten efter 1 dag jobb trots ni fått prova 1 vecka så att ni får se om ni trivs ni tackar ja och ser en rakt i ögonen och tycker det ska bli skoj ni har prov anställning och en månads uppsägning tid och ni bara drar eller sitter ni o gråter och har psykiska problem o depritioner och orka inte jobba ,,,,SKÄMS på er jag är så arg ni är lata och så smutsiga att man får sanera efter er i lägenheten fy vad jag är trött på den här branschen finns det inga normala vettiga renliga och som sätter hästarnas välmående först jag är så trött .. finns 8 hästar delat på 2 personer är ju dröm jobb om man vill vara hästskötare … jag förstår NU Reijo Liljedahl uttalande om hästskötare

Susanne Richter

Bevisligen räcker det inte med travskolor och Wången-utbildning, det saknas alldeles för många ingredienser för att hästskötare ska trivas och stanna kvar länge, i civila näringslivet kallas det personalvård.

När lätt blir svårt.

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)