STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

....inte bara Goop, men nästan

2020-07-11

 

En gång om året, V86 på Skrubbs, Gotland

Inte bara Goop, men nästan.

Just därför, blir dessa rader inte någon ytterligare reklam eller marknadsföring för Goop eller övriga stortränare och dessa tröttsamma lånekuskar. De 13 hemmakuskarna som körde lopp på Skrubbs största travdag, var i gott sällskap med 23 tillresta ”stjärnor” då V86, Ringmurens Lopp och Gotlandslöpningen stod på programmet. Från Finland, öfre Norrland, norska gränsen kom de åkande med flyg, båt men inte cykel.

Skrubbs är en fantastisk liten travbana, som utan Corona drar massor av publik och spel till sig under sommarhalvåret. Enbart det lilla gula huset (inskrivningen) är som en lisa för själen jämfört med flashiga storbanors inglasade inskrivningar, fast utan liv utanför till vardags med tomma stallbackar.  

Att åka till Skrubbs på Gotland har varit populärt så länge man kan minnas. Ett mecka för småtränare, nybörjare i sulkyn och hästar som inte riktigt räcker till på fastlandet, eller helt enkelt bara på en hästsemester. Har faktiskt genomgått alltihop, från lastbåten med Perséns hästtransport och den ökända banveterinären Ringmar, fram till nutid.

Krans från tidigare år, bunden av Jonna Hoas

Vid en titt i backspegeln har det nästan alltid varit så att gutarna får dela med sig av sin mest penningstinna tävlingsdag. Ända sedan 1987 då Bosse Boss och Stig H blev första vinnare av anrika Gotlandslöpningen.

Digger Crown

Stig H fortsatte sen att vinna med Piper Cub, fyra år i rad, och hann senare visa upp både Digger Crown (Gotlandsfödd/ägd) och Victory Tilly med segerkransar. Men, 1995 gick det inte riktigt som tipparna hade tänkt, Helen A Johansson (senare fru Ina Scot/Dahlström) vann det historiska loppet med Picaroon (Snack Bar/Spionilla.)

Commander Crowe (Petri Puro) med Peter Ingves i sulkyn vann både 2009 och 2010, på den vägen är det, de bästa hästarna för säsongen hämtar reklam och gotländska prispengar. Världens bästa lånekusk Örjan Kihlström var inte på plats i år, men vann med Daniel Redén/Stall Zet-tränade hästar tre år i rad, 2017, 2018 och 2019.

Så med andra ord, årets upplaga av både Gotlandslöpningen och Ringmuren blev ganska förutsägbara. Visst hade det varit kul om nästa sportchef (snart, efter Simon Röcklinger) vågar smyga in lite förbehåll i storloppet, exempelvis att halva gänget i storloppen måste bestå av gotlandskuskar, och lottad kusk…Fast då kommer väl inte stortränarna.

Fredrik Persson och Kaj Widell tar en paus

LillMarie Komp/Fredrik Persson 3:a i lopp 4 med Ingves, jäkla italianos...

LillMarie Komp, ingen seger idag heller, men snart så...

Årets travprogram fick milt sagt italienska inslag, en buss med italienare kom, sågs och segrade. Och fick rejält betalt för långa resan. V86-1 blev Astronascente Zac (2:a) efter 1:an Benjamin S.H/Peter Ingves, lånekusk åt Fredrik Persson från Kalmar.

Astronascente Zac (IT)

V86-3 Zaffiro Roc (1:a) och Gotlandslöpningen V86-8 vann Björn Goop med Romanesque, italienskfödd men Belgien-ägd 10-årig hingst efter Love You-Guantanamera/Viking Kronos.

Zaffiro Roc (IT)

Om italienska inslag på travbanan får man tycka vad man vill, självsaneringen bland kuskarna är i alla fall ett faktum. Därför byter de italienska hästarna tränare, snabbt och snyggt. Följer ”gul kusk” med på köpet, är flyttarna bara ett spel för gallerierna? Det vet bara inblandade, inte ens Svensk Travsport.

Lopp 5 varvet kvar - hemmakuskar slåss om position, släppa eller inte...

...och så här gick det, italienaren vann

Hästskötare medföljde i alla fall på köpet, stod bredvid en italiensk ragazzo som hade starthäst (och vann) i ”mitt” lopp. Nä, det handlar definitivt inte om avundsjuka, det handlar om hästar av kött och blod, som förtjänar respekt och ett dopingfritt liv. Kan ST garantera det?

Det handlar också om svenska travtränare som sliter häcken av sig dygnet runt i stallet, som ska slippa starta i samma lopp som fuskare, hästplågare och dopare (oavsett nationalitet.)

Det handlar också om att svenska proffs i fall som dessa borde hålla ihop, mot Gul kusk&kompani. Men det är ju som vanligt, money talks. Minns tydligt när Nisse från Kolmården var på tapeten, då bojkottades hans hästar av alla kuskarna, utom en, som tyckte - att om jag inte kör så gör ju nån annan det. Så kan man ju också se på saken.

Så blir man Tv-expert. Undrar hur det gick med respekt för hästarna och ren travsport? Här fanns ju både bevis och livstids avstängning.

Gästboxarna på Skrubbs, snart fyllda med gäster...

Stallfiket är stängt men hamburgerkiosken öppnar snart...

Hästskötarna njuter av lugnet på Skrubbs, före tävlingarna

V86-dagen på Skrubbs tidigare tillfälle, nästa år så...

så här tycker jag -
è così fottutamente incazzato con questi tormentatori e addestratori di cavalli che ricevono i cavalli!

Nu är det bara ett år kvar till nästa drabbning.

Hovtramp/Ilse&Lasse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)