STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Senaste åren?

2022-11-16

 

Foto: skolfoto Wången

Hur lång tid är det?

”Väldigt grabbigt” låter inte bra varken på en skola eller på något annat ställe som utbildar och ska föregå med gott exempel.

Gymnasieskolan vid Riksanläggningen Wången har ”senaste åren” haft problem med stökigheter, elever beskriver klimatet som "väldigt grabbigt". Vilket i klartext betyder att "grabbarna" fått hållas tills bubblan sprack!

Polismyndigheten anmälde en Wången-elev misstänkt för sexuella ofredanden. Lokala medier i Jämtland har rapporterat om återkommande problem på Hästnäringens riksanläggning sedan 2017...fem år i v(ä)rkligheten.

Foto: Hovtramp/Ilse 

Vid Wången finns olika gymnasieprogram med hästinriktning, för eleverna vid travskolan har klimatet enligt uppgift varit särskilt tufft. Blivande hippologer och travtränare har tydligen deltagit i urartade fester, elever har stängts av, hoppat av utbildningen och ett vaktbolag (!) har övervakat elevboendet.

Tre kvinnliga elever har tagit kontakt med polisen i Östersund och berättat vad de utsatts för. Vilket ledde till att Polismyndigheten anmält en 20-årig elev, misstänkt för sexuella ofredanden. Ärendet fick hög prioritet, då det var ”barn” under 18 år inblandade. Barn och barn? festande och sexumgänge har krupit långt ner i åldrarna och Wångens ledning borde ha ingripit för länge sen, sållat agnarna från vetet vid antagning.

2018 riskerade Wången att tappa sitt riksrekryteringsintag till gymnasieutbildningen inom travet.

– Vi fick nej men begärde omprövning hos Skolverket, sa Johan Sundberg, VD på Wången. Han poängterade att det finns et visst motstånd bland landets kommuner när det gäller riksrekryteringsintag.

– Det blir ökade kostnader för kommunerna, helst skulle de nog inte vilja ha något gymnasium alls med riksrekryteringsintag. Det har också med tiden blivit svårare att få bifall för riksrekryteringsintag och allt viktigare med bra ansökningar.

Vad är bra ansökningar? Mängden ansökningar eller hästintresserade elever? Grundbult för riksrekryteringsintag är att gymnasieskolan ifråga är unik.

– Vi tycker Wången uppfyller kraven, men det framkom kanske inte tillräckligt tydligt vid vår ansökan. Behovet av välutbildade hästskötare inom travet är större än någonsin, vilket inte minst landets proffstränare intygar. Så det skulle vara väldigt dåligt för alla berörda om inte Wången fick fortsätta med ett riksrekryterande intag.

Ulf Hörnberg, vice VD ST är styrelseordförande i Wången. Karolina Lagerlund är VD på HNS och vice styrelseordförande.

Vittnesmål om tystnadskultur, fylla och sexism på Wångens travgymnasium fick till slut styrelsen att reagera.

 tystnadskulturen tycker jag är särskilt allvarlig, sa Hörnberg.

– Inga former av kränkande beteenden, trakasserier eller liknande är något jag någonsin accepterar, sa Lagerlund.

Wångens VD Håkan Karlsson håller (naturligtvis) inte med.

Polisanmälan gällde en elev som ska ha ofredat två flickor, 16 och 18 år gamla, verbalt genom kränkande kommentarer men även utsatt dem för sexuellt ofredande fysiskt.

 

”Grabbig” stämning på skolan, vad betyder det i klartext?

Jo, det handlar bland annat om att anmäld elev ska ha försökt dra ned byxorna på en flicka bakifrån, när hon stod och gjorde smörgåsar. En annan flicka ska eleven ha blottat sig för. Enligt uppgifter till polisen ska det under längre tid ha varit en ”grabbig” stämning på skolan som yttrat sig på olika vis, främst kränkande kommentarer från flera "grabbar" på skolan mot flickor, men även fysiska ofredanden, enligt polisanmälan.

Uppmärksammade problem?

Redan 2017 uppmärksammades Wångens stökigheter, då borde ju problemen vara lösta vid det här laget? Är det ingen som följer upp ansökningar och de antagna eleverna?

2017 rapporterades om ett flitigt alkoholintag vissa elever på skolan. Två elever polisanmäldes och fyra elever fick skriftliga varningar av rektorn.

Skolan är (har varit) trav-Sveriges stolthet, agera nu!

Jag känner rätt många som gått både proffs och hästskötarutbildningen på Wången, så VD Håkan Karlsson ska nog dra både huvan och norsken. Redan på stenåldern föredrog vissa ”elever” att ta "bonnledigt" och prioritera casinobesök framför lektioner, men då åtgärdades problemen.

Wången har anmälts till Skolinspektionen och DO för sexuella trakasserier och diskriminering. Skämsigt! En elev är polisanmäld för sexuellt ofredande, två elever har stängts av från elevhemmet.

– Det är polisen själv som upprättat anmälan, enligt Jenny Örn, åklagare och förundersökningsledare.

 

Foto: Lasse/Hovtramp

Är det blivande proffstränare, lärlingar och hästskötare vi pratar om? Förhoppningsvis inte. Fast det har ju passerat fem år sedan 2017, det kanske är ledningen som ska bytas ut?

Antagning till hästrelaterade utbildningar borde kanske ha en speed-date som i Bonde söker fru, för det är nog ingen aktiv proffstränare som vill ha en suput som tafsar och kränker sina arbetskollegor...tror inte det.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)