STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Att "smöra" i onödan ger inget bra betyg...

2023-01-08

Bara gnäll, eller sanningen om avvecklingen i travsporten?

Vad ska man ha BAS-organisationer till? Verkar inte fylla någon funktion på högre nivå. Representanterna för de aktiva tycker säkert att fika är viktigt, men så värst mycket gallskrik hörs inte från styrelsemöten och sociala träffar.

Ja, har varit med åtskilliga år, men tröttnade när bra folk med praktisk bakgrund och insikt från verkligheten aldrig fick gehör för vettiga förslag. Nä, den typen av representanter betraktades som gnällspikar och fick aldrig sitta på nån betydande stol, då hade det kunnat bli besvärligt att hantera. Titta gärna igenom styrelsemedlemmarnas CV.

Arvoden i styrelsetoppen verkar däremot viktiga, och det är inga små summor precis. Ordföranden har lika mycket betalt som en sjuksköterska under ett helt år. Men vad i helskotta uträttas som gynnar fotfolket, alltså de aktiva som betalar kalaset? Inte mycket. Status Quo.

Hovtramp/Ilse

Under 70-talet hade en hästägare tio hästar, idag har tio hästägare en häst, tillsammans. Prisutvecklingenkan diskuteras. Exempel som styr hästägandet och efterfrågan på travtränarnas tjänster är möjligheten att hästen vinner travlopp, och prispengarna räcker till lite mer än havren.

Under 2023 tävlar hästägarna om ca 960 mkr. i prispengar och ca 30 mkr. i övriga premier. Uppfödarna får resultatbaserade uppfödarpremier (premiepengar ingår) på ca 125 mkr/år.

Enda problem, är att några få redan proppmätta stortränare tar största delen av priskakan. Ja, deras hästägare har störst plånbok, de har störst stall och kan i princip fylla travloppen själva.

Om Silvergrisen hade varit en bikupa, hade arbetsbina kastat ut drönarna (latmaskarna) de som inte gjort någon nytta...

Hovtramp/Lasse - Westholm och Tarzan på auktion

På Jörgen Westholms hemsida fanns konkreta förslag hur det går att förbättra förutsättningarna för ägare, uppfödare och tränare. Prispengar måste öka med 20% för att hinna ifatt prisökningarna i samhället. Westholm skräder inte orden precis, och föreslog till och med att alla travtränare skulle låta bli att anmäla hästar under en period. Problemet är att hans kollegor (med få undantag) enbart tänker på sig själva, inte på travsportens framtid.

Minns när Solvallas hästskötare gick ut i strejk under en tävlingsdag. Kul upplevelse. Nä, alla tränare klappade inte händerna, några bojkottade ”tilltaget” helt, och tog in sina fruar, sambos till hjälp att sela och duscha hästar den kvällen. Helveckad kjol, lågskor i duschen, påläst outfit...

TR/Travtränarnas Riksförbunds generalsekreterare Lars Dahlgren (tidigare Travronden/SulkySport) har sammanställt en ”studie”.

Studien visar tydligt att enbart tränare med näringslivsmoguler som hästägare överlever med bibehållen egen lön. Travtränare med mindre träningsverksamhet inser snabbt att för varje höjd krona riskeras att hästar försvinner från stallet. Den enes bröd den andres död...

Alla travtränare har inte valt ”tränaryrket” för att tjäna snabba cash, det finns ett fåtal kvar som vill ha kontroll över hela sin verksamhet och har valt en livsstil som kostar svett och vedermödor, dygnet runt, men är värt slitet om det bara finns åtminstone en riktigt bra häst i stallet.

 

Johan Untersteiner

Halmstadstravets Peter Untersteiner och sonen Johan har ett av Sveriges största stall med ca 200 hästar och minst 25 hästskötare att avlöna.

– Det är svårt att göra något åt vissa saker, hästarna ska ha foder och tvättas, det går år väldigt mycket varmvatten. Det vi är bättre på i dag är att samåka till tävlingarna.

 

Hovtramp/Lasse - Emilia Leo

Dalatravets Emilia Leo har valt att dra ner på personal för att kapa kostnader i sin verksamhet. Emilia Leo: ”Är många som gnäller” 

– Jag har 25 hästar i dag vilket är några färre än tidigare. Allt har blivit dyrare sedan jag blev proffstränare för två år sedan (1,8 mkr inkört 2022.)

-Det är många som gnäller att det är för lite prispengar i vår sport, men jag tycker ändå att Svensk Travsport gör ett bra arbete, sa Emilia Leo.

 Vad säger man? Jaha du, lilla Emilia, det tycker du.

Travbranschen i helhet blöder, lider av svag lönsamhet med några få undantag. Studien visar tydligt ett akut behov av förbättrade näringsförutsättningar i form av prismedel.

TR:s studie visar att en marknadsmässig affär kräver träningsavgift på minst 585;-/dag 2023, 643:- om tränaren vill ha ett långsiktigt värde som medger investeringar. En utopi! Prova att skicka fakturan till hästägarna hos en mindre tränare på en mindre travbana. Tomt stall (hallå, det ekar!) så fort fakturan dimper ner i brevlådan. Ca 80% av tränarna har uttryckt oro för att tappa kunder vid en höjning. Trots skenande foderkostnader och bensin/dieselpris, som tvingar tränarna att resa minimalt utanför hemmabanan, enbart att hitta lämpliga lopp åt starthästarna är ett hästjobb. Med begränsat utbud utesluts möjlighet att utöva tränarjobbet som det var tänkt.

   

Hovtramp foto

Hur många travresor kommer t.ex. Gotlandshästarna att göra efter Destination Gotlands chockhöjda priser? Vägen över vattnet som snabbsvälter ut öns näringsverksamhet och turism! Sommarhalvåret 2023 blir facit för både travbanan och ö-borna, i väntan på politikers uppvaknande och Uppdrag Granskning. Självklart har kontakt tagits med samtliga nämnda. Runt 12.000 för att ta färjan över till ön med starthäst?! Och då är inte ens övernattning inräknad. Nu är det nog.

Genomsnittlig travträningsavgift har räknats fram till 389:-/dag och häst. Travtränare med mindre verksamhet kompenserar med att ta ut mindre ”lön” och jobba mer själva (personalbesparing). Studien visar på rejäl personalminskning, i antal och lönemässigt. Personalkostnader har sen 2017 minskat med 9,6% hästskötarna förväntas ”jobba mer” än tidigare, för samma lön.

Tavtränarna är beroende av fler intäkter än träningsavgift för att klara ekonomin. Provision på inkörda prispengar är livsviktig. Bara ett litet problem, det krävs hyfsade starthästar för att ta del av priskakan. Enkelt exempel: häst i träning travar in 100.000 under året, 10% till tränaren, 10.000:-  Generellt springer travhästar in betydligt mindre per häst/år.

Hur blev det så här? Jim Frick hade nog lite rätt när han sa att lånekuskar blir travets undergång. Noll sammanhållning i travfamiljen och aktiva som bara tänker på sig själva, då är undergången nära. 

Fundera mera och tänk noga, innan ni röstar på "någon"nästa gång!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)