STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Ingen rök utan...eld!

2023-02-05

Någon höll i allafall i tändstickan, så mycket är klart.

I de flesta travstall är det alltid "någon" som sett, hört eller vet. Till och med innan det hänt. Därför får Hagmyrenproffset Mathias Andersson ingen upprättelse och saknar fortfarande sin av Svensk Travsport indragna tränarlicens.

Travsportens domarbås STAD Svensk Travsports Ansvar- och Disciplinnämnd) ruckar inte på sitt beslut och avslår överklagan.

 

Det blev inget populärt nattligt besök i Mathias Anderssons stall. Travgrupperna på nätet slog runt av förskräckelse och vissa av medlidande elelr frustration. Har något liknande hänt tidigare? Tror inte att något tillslag gjorts nattetid.

Den behandling (intravenös vätskepåfyllning) som pågick mitt i natten, har betydligt fler än Mathias ägnat sig åt, utan att ha fått ett enda besök. Vanliga ST-kontroller görs självklart regelbundet, de ovanliga vet vi inte så mycket om. Såvida inte press och media fått in tips. Då dreglar man på redaktionen.

 

Exempal på tidigare ingripanden från Storebror

Proffstränare hade vid ett oannonserat besök från ST:s tjänstemän hela thatthyllan full av godispreparat, inklusive påfyllningsslangar, men skyllde på en stackars italienare som hyrt boxar i stallet. Minns ifaktiskt nte om A-tränaren fick smäll på fingrarna eller inte, men licensen drogs aldrig. Ord mot ord men städning i sitt eget stallutrymme hade väkl inte varit fel?

En annan mindre b-tränare gömde sig i vedboden när dopingpatrullen stövlade in på gården, men hittades pinsamt nog. Där blev det böter och avstängd, ingen licensindragning

 

En stjärnbeströdd tränarchampion i norra Sverige som dopat sin starthäst fick böta 100.000, men av någon outgrundlig anledning fick han behålla licensen, och blev Årets Tränare på hemmabanan strax efteråt, suck.

Det finns många fler än Mathias Andersson som får svårt att förklara sig. Om de får frågan. Ett Alternativ är ju att bara försvinna snabbt över en natt, lämna in licensen och låtsas att man tröttnat på travslitet. Trots stora, nyliga framgångar. Det är att avgå med flaggan i topp...


Foto: ST/Svensk Travsport

– Ett förväntat beslut för oss, sa Mattias Falkbåge, avdelningschef för hästvälfärd på Svensk Travsport om Mathias Anderssons avslag från STAD.

Foto: arkivbild

Framtiden får utvisa om ST hanterat detta ärende korrekt”, skrev tränarens advokat Staffan Uvabeck i mail till Trav365 Samma advokat som påstod att ST-folket rusat in i stallet och tryckt upp tränaren mot väggen. Låter inte som en godkänd handlingsplan. Däremot har säkert överraskningen utlöst ett antal händelser. Vad finns mer att säga, förutom att ST behöver precisera sina anklagelser mot tränaren även för allmänheten.

 

Foto: ALN - Mathias Andersson

Tränaren vet inte ens om han orkar fortsätta, även om han får tillbaks licensen och kan fortsätta att träna häst. Efter två månaders ofrivillig vila måste ju något hända, både ekonomiskt och med tränarverksamheten.

Frågan kvarstår, även om den delvis besvarats i utredning.

Varför gavs V75-hästen saltlösning mitt i natten? ord mot ord.

Pokerface eller sanning? Tränaren fick hjälp av en legitimerad sjuksköterska som arbetat sent, slutade vid 23-tiden och åkte direkt efteråt till Mathias stall. Ordinarie veterinär var på semester men gav order via telefon, att sjuksköterskan skulle ge hästen saltlösningen.

Doctor Doxey Zenz var anmäld till start i Gulddivisionen på Bergsåker några dagar senare, men skulle enligt tränaren strykas. Återigen. Ord mot ord.

I värsta fall får väl kompisen med godisbutiken i Gävle (Scandinavian Supplements AB) ta över hästarna, de har ju redan haft ett visst samarbete, Mathias har kört lopp åt samma B-tränare, Daniel Hansson. Ja, den killen vars häst Power Memphis var avstängd ett helt år, för doping (anaboler).

Fortsättning följer, eller inte.

 

Som om detta inte var nog kom ytterligare bbeslut från STAD, samma dag.

Det gäller att ha sina veterinärjournaler för stallverksamhet i ordning, och koll på sitt eget strikta tränaransvar, speciellt i utbildningssammanhang! Där fungerar ledare och handledare som förebild för övriga. Ponnyfolket har exakt samma skyldigheter som vuxentravet. Att som ansvarig travskolechef inte närvara vid veterinära behandlingar av Travskolans hästar, rimmar i min värld dåligt med uppdraget.

Travskolechef i blåsväder.

Tråkiga beslut, men reglementet är glasklart och måste fungera. I allafall om vi ska slippa möta nån dopad konkurrent i opp, för då försvinner både säkerhet och tränaransvar som en avlöning.

Foto: Hovtramp/Lasse - Ilse Spin

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)