STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Fundera är gratis

2023-02-14

Funderingar...

Den uppvisningen gick inte av för hackor, vilket lopp! Första halvan av Prix d´France travades efter 1.09,3. Vinnaren 2023 blev Ampia Mede SM, i Fabrice Souloys träning. Nä, tyvärr kommer inte till Elitloppet, tränaren är som bekant avstängd i hela Norden 10 år för Koboltdopningen 2016.  I Frankrike gäller däremot 5 år, fransk lag tillåter bara näringsförbud 5 år. Första storsegern (2mkr) efter att Souloy fått tillbaks licensen.

TR-bild

Favorit i Prix d´France blev svenska Don Fanuzzi Zet vars tränare också varit  i blåsväder. Men det är glömt nu. Vi glömmer så lätt. Brustet tränaransvar (nervsnittad häst) men fick behålla licens och har pyntat tillbaks 26;3mkr via TDS på Svensk Travsport (kvittning av prispengar). Tränare Redén är säkert inte ensam om att ha importerat nervsnittade hästar.

Ett antal amerikanska importer återfinns inte längre i svensk travsports rullor. Bara borta. De har försvunnit, snabbt och snyggt. Har letat. Bakom järnridån eller hos Amishfolket USA där kan man leta om man är intresserad.

Kommer 2:an i Prix d´France till Elitloppet då? Vivid Wise As, tidigare Elitloppstvåa tränas av ökänd gul kusk. Förmodligen. Tränare Gocciadoro har det inte bara blåst om, snarare stormat. Efter spödrivning de Luxe gick vågor höga men italienaren har bett om förlåtelse och tävlar gärna i Sverige. Hästen är säkert preparerad för Elitloppet. Pra häst, som Jorma brukar säga. Hohneck avslutade kanon som trea i mål, borde bjudas in? Anders Malmroth (Solvallas sportchef) var på plats på kolstybben, kunde med egna ögon se vilka underdjur som passar på 1609m i maj. Alltid på en söndag.

Så här i besparingstider var det ”bara” fyra personer från ST som ”representerade” oss andra i Parisunder Prix d’ Amerique helgen. ”Det är vi som är sporten” Då vet vi. Behövs verkligen fyra tjänstemän för att se ett lopp som visas på Trav-Tv. Svar ja. Kostnad enligt VD Maria Croon, 30.000, alltså ett helt travlopp åt helvete! Är det inte Anders Malmroth Solvallas sportchef som bjuder in Elitloppshästar? Nöjesresa, Maria &Co. ST och ATG-folk var även överrepresenterade fysiskt på Travgalan Åby i lördags, nä, de hade inte stallkläder på sig.

Ur led är tiden, blodbyte är nog ett måste om svensk travsport ska överleva. Några exempel från v(ä)rkligheten!

Svensk Travsport kan aldrig mer döma en enda travtränare som ansvarig för nervsnittad häst. Däremot kan insprungna prispengar kvittas, betalas tillbaks och livstids startförbud sättas på aktuell häst. Den ”dom” som Stall Zet och (o) ansvarig travtränare Redén fick av vår allas svensk Travsports STAD, bildar prejudikat för kommande fall. Eller hur? Såvida inte tjänstemän och handläggare sorterar travtränare i två högar, alternativt ändrar straffpåföljd i reglementet.Det finns en hel del tokar lösa på travbanorna som fått behålla/fått tillbaks licens. Dårar som aktiva seriösa hästmänniskor ska behöva stå ut med.

Jomenvisst, du får behålla travlicensen även om du slaktat någon annans häst och dessutom varit häktad för pedofili. Frikänd p.g.a nedbruten hästägare som saknade ork (slaktad travhäst) och fysisk ohälsa hos sexuellt utsatt i vittnesbåset. Jodå, långskånken kör fortfarande travlopp, oftast på Solvalla. Juridiskt riktigt men etiskt och moraliskt?

Du år tillbaks licensen om du sexuellt utnyttjat stallets ston och dessutom delat med dig av övergreppen på video. Bara att byta namn och friskförklarad efter extremkort rehabilitering. Nä, skulle inte vilja ha häst ens i stallet bredvid den dåren. Tror inte ett par månaders fika och småprat räcker för att konvertera.

Nyutsläppt efter grova brott och bedrägerier. Sålde en hästägares V75-häst som dessutom skulle starta (och vann). Snabbt färdigskakade galler och ute på travbanan igen. Tränarutbildningen borde i tidigt skede upptäcka lösa skruvar, det gjorde ju i alla fall flera aspiranter som gick samma tränarutbildning. Här behövs rejäl skärpning redan vid ansökningsförfarandet. Ibland så enkelt som ett utdrag ur brottsregistret...

Behövs positiva vibbar nu! Ser fram emot Bonde söker Fru nästa omgång, det ska bli jäkligt spännande!

Har Linda Lindorff gjort sin läxa?

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)