STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vad man inte gör på en travbana

2023-03-02

Hovtramp/Lasse

Har det hänt något? Ja.

Inte första gången och inte sista, vi är ju ”bara” människor och travlicens är ingen garanti för vett och etikett! Vem minns inte grälet mellan Ludde Kolgjini och franska Souloy, i TV:s direktsändning. Då slickade sig säkert många som vill ha drama om munnen.

Hovtramp/Ilse - Adrian Kolgjini

Travtränarsonen Adrian Kolgjini verkar ha ärvt temperament, i allafall lärde sigtränaren/kusken Ken Ecce många helt nya svenska ord, som han enligt uppgift inte ens vill ta i sin mun. Danske Ken Ecce har nyligen fått licens på Jägersro, i januari 2023, så nu har han genomgått elddopet. Ken Ecce har ca 2.300 vinster på kontot, så någon nybörjare är han väl inte. Adrian har betydligt färre segrar, men 70-talet helt fantastiska hästar i stallet och gård som förmodligen har bäst träningsmöjligheter i Sverige.

Efter ”incidenten” strax efter lopp 5 igår på Jägersro där båda kuskarna (Adrian och Ken Ecce) ville ha samma ”lucka” tog det hus i helvete. Adrian svor högt efter att ha blivit överkörd av Ken Ecce med Lars I Nilssons Sweetman (som klarade sig oskadd). Ken Ecce som satt kvar i sulkyn på stallbacken och höll i tömmarna fick en smäll av Lars I Nilsson på hjälmen, Han kunde givetvis inte försvara sig med händerna upptagna men lyckades trots smällen behålla sitt lugn...

Trav-Tv:s Mattias (den långhåriga) stammade efter incidenten med micken i hand, men Jägersros domare framförde sakligt exakt vad som inträffat. Både normalt sansade Lars I Nilsson och Ken Ecce har ”talat ut” i Aftonbladets trav365, självklart, var annars?

Lars I Nilsson påpekade vid frågan om de är ”sams nu” att Ken Ecce inte kommer att få något påskägg av honom, Ecce lär inte skicka något heller.

De flesta galenskaper händer utanför tv-kamerorna och det som händer under lopp är sällan eller aldrig någon som rapporterar vidare. Om en travkusk skriker – flytta på dig annars kör jag över dig! Vad gör man?

 

Som ung och mindre rutinerad knuffas man (i detta fall) av banan, ner i orkesterdiket på innerplan och får en demolerad vagn och ett förstört lopp. Den tränaren/kusken vill inte ens be om ursäkt, än mindre betala självrisk när förstörd utrustning ska ersättas. Borde nog ha anmälts för Svensk Travsports Code of Conduct. Problem är att det sällan händer något. Eller har nån hört nåt sådant fall?

Hovtramp/Ilse

Hade det varit i Frankrike hade den kusken legat jäkligt risigt till, i nästa lopp. Där tar man saken i egna händer.

              

Hade det varit i Italien hade den unga kuskens fjorton kusiner gått iväg till gästboxarna och spöat på elakingen. Två sulkys i samma lopp helt demolerade är minst en för mycket. I Sverige håller vi käften och är rädda för ”vad folk ska säga”. Utom Ludde Kolgini, Jörgen Westholm och nån enstaka till som har råd att säga vad de vill.

Tränarutbildningen verkar i alla fall inte omfatta varken social kompetens eller uppförandeträning. En allvarlig brist.


Bestraffningar efter loppet på Jägersro:

Ecce Ken, 2600 kr, avstängning 230315-230317, snäv körning/ridning som grovt stört medtävlare.

Nilsson Lars I, 3000 kr, för olämpligt uppträdande.

 

Trevlig kväll!

Hovramp/Ilse

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)