STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Dino Dollar fick spöstraff och kusken fick ljuga ut i press och media...

2020-07-24

 

privat foto Dino Dollar efter lopp 6 Visby 23/7

Arg, nä rosenrasande!

Dagen efter loppen på Visby travbana publiceras ett antal snyftartiklar på Travronden, Sulkysport och Aftonbladet, ska man spy eller spy?

Oskar Kylin Blom:

Att det ska ha blivit ett märke känns omöjligt”

– Det är bara tråkigt. Och obegripligt. Min drivning var väl inte ens oreglementsenlig, att det ska ha blivit ett märke på hästen efter körspöet känns omöjligt.

Oskar Kylin Blom blev direkt efter loppet avstängd i tre månader och fick 3.000:- i böter men under förmiddag fredag ändrades påföljden/straffet av Svensk Travsports måldomare Jonny Staf till 3.000 i böter och 6 dagar avstängning, så mycket kostar alltså rappen på bilden! 

Jonny Staf, måldomarbas på ST utgår exakt efter det regelverk som omfattar spödrivning, inte djurskydd. Varför TRE MÅNADER som delades ut inklusive avstängning direkt efter lopp 6 på Visby igår kväll ändrades.

Vad Jordbruksverkets banveterinär på Skrubbs travbana Madeleine Ansén tycker vet vi inte, men hon gick i allafall ner direkt efter loppet till stallet och tog egna bilder av Dinos bakdel.

Det är alltså vad spömärken som syns på bilden är värda. Frågan återstår, vem ändrade straffet? Svensk Travsport körde över banveterinären? 

Som delägare i hästen som betytt så mycket för oss privat och involverad i familjestallet funderar man givetvis. Ska man låta detta passera?

Vad gör Travarhälsan och ST:s Veterinäravdelning när detta inträffar? Tja, det har vi ju redan sett bevis på. Såvida man inte orkar överklaga, gå vidare till ett civilrättsligt mål som djurskyddsärende och polisanmäla.

Men det är inte syftet. I detta fall är det att få den lilla kusken att FÖRSTÅ och ha insikt om sitt handlande. Det börjar bli alltför många ungtuppar som överskattar sig själva. Ja, han har fått se bilden och hälsade på i stallet tidigt i morse, innan domen ändrades. Han ska ju ”köra i Derbyt” och då kan man ju inte vara avstängd tre månader.

Vad Dino Dollar ska göra i nästa lopp struntar kusken fullkomligt i. Det jag vill belysa är detta slarv med andras hästar, hur låg syn ett antal lånekuskar har på lånade hästar och på professionella travtränare med betydligt högre kompetens än vad de själva har. Men först och främst, hur dålig insikt de har om sitt eget handlande! Att gå ut och kommentera på det sätt som gjorts, när bilden tydligt visar dagsstatus, är för vanliga, normala hästmänniskor obegripligt. Lika obegripligt som dessa uttalanden.

Hovtramp/Lasse - Dino Dollar med tränaren

Vad Dino Dollar tycker i fortsättningen om att tävla återstår att se, det har tagit lång tid att bygga upp psyket och det här var faktiskt andra gången det händer, ja det finns bilder från Solvalla från ett tidigare spötillfälle också.

Det som händer innan lopp, är att Dinos tränare förbjuder lånekuskar att lägga spö på honom, eftersom han då tvärstannar oavsett vem som sitter där i sulkyn. På Solvalla vid förra spöomgången ledde han till strax före mål och drog i nödbromsen direkt när rappen kom, mycket pengar, lång båtresa och så förbannad att inte ens en elitkusk klarar en körorder!

Vid gårdagens lopp på Visby blev det banrekord och Dino kom in med blodiga skinkor och utgjutningar, men utan att dra en suck, inte ens trött. Så i princip hade det kunnat vara ombytta roller på mållinjen.

Oskar Kylin Blom har inget att skylla på, han fick en ordentlig genomgång av hur Dino Dollar fungerar innan loppet av tränare OCH hästskötare, och han påmindes även på väg ut – glöm nu inte det där med pisken. Att ha mage att gå ut i press och media och prata om något "litet märke" han inte ens känner till, DET är väl magstarkt!

Problemet med att måldomarnämnden inte alltid observerar vad som händer på travbanan handlar om att i sista sväng har diverse kuskar satt i system att samtidigt som de rycker urryckare, huva klappar de till ordentligt, varför rörelsen i det läget nästan blir osynlig. Men inte märkena på hästen. Hade de bemödat sig med att köra repris på loppet i slowmotion, hade de uppfatatt vad som händer.

Vad är ett litet märke? Vad är tre synliga piskrapp som liknar något som en galärslav fått på ryggen med en knutpiska? Som delägare till Dino Dollar tar varken hästen eller jag skit, och detta ska inte kusken slippa undan med! Njut av bilden och låt inte lånekuskar som dessutom får betalt för styrningen få rätt, när de bevisligen har fel!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 1

2020-07-25 03:17:48 - Kurt Gradling, kurt.gradling@gmail.com

Vid förra starten blev kusken/tränaren avstängd för "övrig felaktig drivning". Vad hände då och hur var det med instruktionen?
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)