STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Dags för ny kull "svenska" travtränare att kläckas!

2020-07-27

 


Hovtramp/Lasse

Skillnaden i höst, blir att det är fritt fram för utländska tränare att söka svensk licens. Som travsporten ser ut i Europa just nu är det många som vill till Sverige. Varför vill de inte till Frankrike? Vi (de flesta) vet svaret. Med EU:s samverkan är det svårt att säga nej, utom till norrmännen, som inte är med i EU.

Stallporten är vidöppen i höst, nu blir det åka av!

Hovtramp/Lasse - Kevin Oscarsson där allt började...

Åtta svenska, modiga aktiva tränare/kuskar känner sig manade att ta upp kampen med nuvarande ca 365 svenska proffs. Tillkommer gör också konkurrensen med en ständigt krympande skara amatörer B-tränare. Såvida de inte lånar ut hästen i lopp till lånekuskarna, alla dessa catchdrivers, som just nyligen bortgångna Jim Frick varnade för på ett tidigt stadium. Alla som sökt till proffstränarkursen i höst är yngre förmågor utom en, Björn Persson från Bergsåker (född 1967) B-tränare.


De som ska sitta i skolbänken i höst är Anders Eriksson (1990) Jasmine Ising (1990) Kevin Oscarsson (1995) Kevin Svedlund (1993) Linus Svensson (1981) Philip Wahlström di Luca (1996) Linn Strandqvist (1989) och Viktor Lyck (1993)

Tränare med utländsk proffslicens behöver ”bara” en tvådagarskurs:

 

Foto: Le Trot

Alessandro Gocciadoro, ”gul kusk” och mest känd för avstängningar och av Svensk Travsport utkastad från svensk filial (numera upphävt beslut.) Även Francesco Castelluccio och Vincenzo Castiglia blir svenskar på två dagar.

Kanske lite lättare att göra sig förstådd med norrmännen, med norska oljepengar och en travsport som ligger på rygg i hemlandet kommer ett helt gäng över gränsen för att tampas med di svenske. Dessutom lämnar ju ATG redan nu bistånd med V75 till våra norska vänner.

Här är norrmännen som önskar svensk filial eller bli svenska: Anders Wolden Lundström, Arild Eggen, Göran Antonsen, Hans Christian Holm, Jan Roar Mjölneröd, Jan-Rune Gaustad, Knut Arne Ödegård, Morten Almeland Pedersen, Odd Arne Sagholen, Ole Johan Östre, Per Oleg Midtfjeld och Stian Eilefsen.

Hovtramp/Lasse 

Tja, det kommer bevisligen inte att bli lättare med detta tillskott av tränare att komma med i loppen, och förhoppningsvis tar de inte med sig all sin personal till Sverige… Förmodligen kommer kallblodsfållan att få ett rejält uppsving med norska kallblod, som likt de finska pållarna mer liknar varmblod och inte har mycket kvar av sin ursprungliga ”look.”

Lite bakgrundsfakta om "gul kusk"

Alessandro Gocciadoros tidigare hästägare har numera ett samarbete med Björn Goop, Timo Nurmos och ett par till som har flera italienska hästar i stallet. Den kanske bästa hästen Vivid Wise As, var den allra första som bjöds in till Elitloppet i år, och flyttades rekordsnabbt från Gocciadoro till Björn Goop, efter ett antal skandaler. Galopperade nästan omgående i Elitloppet, men efter helgen flyttades hästen tillbaka till Gocciadoro, och i Italien vet man hur man får fart på hästar...

Hovtramp/Lasse

Det känns ju lite så där med det där samarbetet.

Vivid Wise As vann Gran Premio Gaetano Turilli direkt efter hemkomsten och nyss togs en ny grupp I-seger, Gran Premio Freccia d' Europa i Neapel. Vivid Wise As vann enkelt med Gocciadoro i sulkyn. (1.10,4a/1600 meter.) Ett par längder före Zefiro d'Ete och svenskfödda Deimos Racing (3:a.) Gänget delade på prissumman 180.000 Euro…

I mitten på september genomförs förberedande tvådagarskurs i Hästsportens Hus. Utländska proffs som vill ha svensk licens, behöver alltså bara offra två dagar och klara ett kunskapsprov. Hoppas tävlingsreglementet ingår. Undrar hur många tolkar som behövs? Minst två i alla fall, för ibland betyder inte samma sak ens samma sak…

Så säger reglementet om svensk licens för utländska tränare:

"6 § Filial i Sverige för utländska tränare 

En utländsk tränare med motsvarande svensk A- eller B-licens som vill ha filial i Sverige ska godkännas av Svensk Travsport. Tränaren ska kunna uppvisa ett intyg från centralförbundet i det land där tränaren är licensierad om att tränaren har rätt att bedriva filial i Sverige. Hästarna på filial i Sverige ska fortsatt vara i träning i det land där tränaren är licensierad och anmälas som gästhästar till lopp i Sverige. Aktuell träningslista på hästar i Sverige ska inlämnas varje månad till det lokala travsällskap där hästarna är uppstallade. Filial i Sverige för utländsk tränare godkänns under cirka ett år. Tränare som efter det önskar fortsätta verksamheten i Sverige eller som senare år önskar återkomma med ny filial ska då ansöka om svensk tränarlicens. Annars har Svensk Travsport rätt att avvisa tränarens filial i Sverige.

Benvenuto och Velkommen då...

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)