STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Den som väntar på något ....

2020-07-30

 

Vad väntar vi på?

Att Svensk Travsport ska ta sitt ansvar och huvuden ska rulla? Att någon handläggare ska rullas i tjära och fjäder eller helt enkelt bara att rätt kompetens snabbt ska inhandlas, för att hädanefter sköta export och import åt oss aktiva?

Hovtramp/Lasse - Hästsportens Hus/Silvergrisen

Samma pålitliga, trygga person har under massor av år skött dessa pappersdokument, utan att ett pip har hörts utanför huset. Ja, han har slutat. Något säger mig att han inte ens var glad när han gick ut ur Silvergrisen efter alla dessa år, fan vet varför...

Hur gick det sen? Någon som uppenbarligen inte kunde tillräckligt med engelska/amerikanska blev handläggare för import (export) av hästar till landet Sverige.

Om det inte hade varit för en NORSK kvinnlig journalist, verksam i Frankrike för norska Trav och Galoppnytt, som kunde engelska klanderfritt, medicinsk terminologi och var insatt i travsport. Så uppdagades det värsta som har hänt på en svensk travbana, förmodligen någonsin. Trots kobolt-skandalen, Nisse från Kolmården och resten...

Om bortplockat finns länken här...

  http://www.kristin.fr/2020/06/05/propulsion-hur-kunde-den-har-tragedin-handa/

Kopia från Auktionskatalogen...

Travtränaren hos Stall Zet, ansvarig för Propulsion förstod bevisligen inte att lusläsa importdokument varenda gång stallet importerade en ny häst, fast med strikt tränaransvar ingår detta. Hästägaren (köparen) skummade säkert igenom veterinärutlåtandet, men överlät åt tränaren ? att stoppa pappren i nån pärm på kontoret. Och där hade de fått ligga ifred, OM inte den norska journalisten hade granskat just dessa dokument! 

Hovtramp/Lasse

Propulsion är en fantastisk häst oavsett vad utslaget blir i augusti då en extern utredare som Svensk Travsport anlitat kommer med sitt svar. Pehr Jern (Combitech) har haft uppdrag åt svensk polis, Europol och EU-rådet. Vi får verkligen hoppas att slutet blir acceptabelt för alla parter.

Bakgrundsfakta Propulsion förutom Elitlopps-seger 2020 och ”alla miljoner på kontot.”

Som avelshingst kommer förmodligen (måste) tillståndet bli indraget och de som redan har en avkomma i hagen måste ? få starta sina guldklimpar. Konstigt vore det väl annars.

Hovtramp/Lasse - insemination på sto

Prispengarna är en het potatis, det kan bli återbetalning.

Propulsion startade inte i USA som 2-åring, vilket är vanligt eftersom unghästprestationer är det som smäller högst senare i livet.

Som 3-åring blev det 80.000 dollar på kontot. Enligt inside information starter med tre sulor och järnskor på båda framhovarna. Fattades en sula?

Nervsnittades sedan med laser som 4-åring. För att upptäcka ingreppet behöver både kron och hovled palperas med nål, för att upptäcka om känsel finns. I USA är detta ett godkänt ingrepp och behöver inte ens rapporteras till USTA, däremot måste ingreppet registreras på den klinik som utfört ingreppet.

Två kval-lopp och ett fåtal starter blev det innan hästen togs ut på auktion av (ö)kände tränaren Tony Alagna, har sålt många hästar utomlands, och ägaren till Brittany Farms. Melander-Marcus fick uppdrag att titta över Propulsion tillsammans med veterinär, före auktion, men hittade inga synbara defekter. Hästen ropades sedan in på auktionen av Marcus Melander för Stall Zets räkning och 215.000 dollar senare.

Veckan efter överlämnas informationsdokumentet till USTA, att hästen nervsnittats i april. Varför lämnade tränare/ägare in detta efter auktion? Denna typ av veterinär information står alltid på exportcertifikat och måste även skrivas in i hästens hästpass (obligatoriskt i Europa.) Vilket i praktiken betyder att hästen inte ens var importberättigad till Sverige, varken för tävling eller avel.

Om reglementet i nuvarande form ska efterlevas, bör varken avkommor efter hingsten få registreras eller bli startberättigade, trots att alla dessa stoägare handlat spermier i god tro. Milda makter.

Samt ska alla prispengar intjänade i Europa återlämnas? loppresultat justeras ? (och alla som blev prisplacerade i Propulsionloppen flyttas ett steg framåt, ungefär som en Fia-pjäs. Hingstens möjligheter i Sverige utplånas för all framtid. I USA går det däremot fortfarande bra att både avla och tävla…och lite till.

Som en amerikansk hästskötare sa en gång

Life is a bitch and then you die.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)