STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

En kort saga utan slut...

2020-08-01

 

Foto: EAP/Einar Andersson

Ego Boy, en kort saga utan slut...

Boken om Ego Boy finns i  både original och nyutgåva!

 

Söndagen den 27 maj 1973, vann travtränaren och kusken Ingemar Olofsson Solvallas Internationella Elitlopp med 6-åriga dalahästen Ego Boy, efter skiljeheat mot världsettan Flower Child från Cincinatti, USA.

Det svenska radarparet gjorde en prestation jämförbar med vilken annan större svensk sportbedrift som helst. Historien om Ego Boy är nästan är för bra för att vara sann. Om någon hade vågat skriva i dåtidens travtidningar att en svensktränad häst, från ett litet undangömt stall i Dalarna skulle lyckas besegra de främsta och bli en av Europas bästa travare, hade inte många trott detta på förhand.

Ego Boy travade i sitt heat kilometertiden 1.13,8 och fortare hade ingen europeisk häst sprungit tidigare. Elitloppshästarnas sammanlagda insprungna prispengar var denna Elitloppsdag drygt 13 miljoner, av dem stod Ego Boy som fattigast med bara 219 000:- på kontot...

Elitloppet kördes i två heat, Ego Boy vann det första på 1.15,3a, Flower Child med Joe O´Brien i sulkyn vann det andra heatet på 1.13,8a.
Olika heatvinnare innebar att det blev ett skiljeheat. 

Intervjuklipp med Ingemar Olofsson:

 - Vi hade förstaspår och skulle försvara det, Ego Boys chans att slå Flower Child var enbart på speed, det visste jag.
– Jag fick strypa tempot och vi hade knappt styrfart första halvvarvet men 700 m före mål såg jag att O´Brien bytte spår med Flower Child för att attackera, men min häst svarade lätt. Sen ströp jag tempot i sista kurvan och efter en hård speed sista 300 hade Ego Boy inga problem att komma före Flower Child i mål.

Teknisk knockout med sluttiden 1.23,8.

Oj-oj-oj, Ego Boy!


Ego Boy avled ca ett år efter Elitloppstriumfen, 1 juni 1974, då han föll ihop hemma i boxen och bröt nacken vid sjunde halskotan.
Idag ligger han begravd på innerplan av Rättviks travbana och hedras varje år med loppet Ego Boys Minne, vilket körs på V75 just idag, på Rättvikstravet.

Spekulationerna runt hästens död fortgår än idag. Det man kan tillägga som kanske inte alla vet är att Ego Boy var stamkund på Solvalla Hästsjukhus hos sin livmedicus Åke Åsheim och hade månatliga hälsokontroller. Åke (en av mina chefer) var också den som undertecknade obduktionsrapporten.

EAP foto/ Ilse röntgar Ego Boy, Ingemar syns i rutig keps bakom.

En så genomsnäll och lätthanterlig häst han var, till och med på kliniken där vi stundtals hade det lite stressigt med många besök, hästar som sprang på hältgången, blod och medicinlukt som stack i näsan.

En av Ego Boys ljusa hovar ställde till det emellanåt, och det blev en och annan röntgen för att hålla koll. Min dotter som då var ca 4 år och var med mig på kliniken, satt på en liten pall bredvid och tittade på hälsoundersökningen. Ingemar skojade med henne och doktor Åke tog tag och svingade upp henne på Ego Boys rygg. Sen sa han på sin bredaste skånska – kom ihåg nu att du suttit på världens bästa häst!

Obduktionsrapporten finns en kopia av här i en pärm, för gulnat att visa. Så här långt efter Ego Boys död, idag när ditt Minne körs på travbanan, är du ju faktiskt närvarande, även om du ligger under jorden. Tack för allt.

 

Ego Boy, hingst född 12/4 1967

 e.Ego Hanover u.Ankedorle e.Karl Theo

 Uppfödare/ägare: Tage Hedberg, Orsa

 Tränare: Ingemar Olofsson, Rättvik

 

Prestigefyllda segrar:

 S:t Leger 1971, Storsjöpokalen 1972, Silverhästen 1973,

 Mellansvenskt Mästerskap 1973, Internationellt Elitlopp 1973,

 Grosse Prijs der Lage Landen, Holland 1973,

 Hugo Åbergs Memorial 1973, Svenskt Mästerskap 1973,

 Skandinaviskt Mästerskap 1973.

 

Hovtramp/Ilse

Har både obduktion protokollkopia och undersökningsprotokoll kvar, vet inte varför, men var så himla ledsen för att den här fantastiska hästen dog på ett så "brutalt" sätt.

 

 

Antal kommentarer: 1

2020-08-01 14:45:50 - lasse, lars.hovtramp@gmail.com

Bra där!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)