STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Imorgon är en ny dag, och inte vilken dag som helst.

2020-08-17

 

 

En propp behöver en livboj.

Citerar Jimmy Takter – det värsta som hänt i Svensk Travsport.

Imorgon 18 augusti ska det jkomma ett beslut om Propulsions vara eller icke vara. Såvida extern utredare Jern håller deadline. Tänt var det här!

Hovtramp foto

Proppen har faktiskt gått ur Svensk Travsport en gång tidigare, men vart det beslutet tog vägen vet nog ingen levande gembärare längre. Kanske ligger det i någon dammig låda i Silvergrisen, eller också har det hamnat i stora arkivet (sopkorgen.)

Det har funnits ett (känt) liknande fall i Sverige, en travhäst som hette Friendly Face US och kom från popstallet i dåtiden - Lindstedt/Wallner. Den pållen fick inte sätta en enda hov i Sverige. Hingsten var född 1984 e.Speedy Somolly US u.About Face/Speedster och startade 117 gånger (48-23-9) och fick 65 avkommor i det förlovade landet.

Många fel begicks i ”fallet Propulsion” 

...och många hade glömt att göra läxan. Det mesta har redan ventilerats, dragits i långbänk och diskuterats på nätets travsidor. Ingen lämnas oberörd. Svensk Travsport lät import och registreringshandlingar slinka igenom Sverige utan att ha tillgång till eller förstått innebörden av amerikanska, finstilta veterinära ingrepp.

       

Ägare och tränare med strikt tränaransvar har bevisligen ”missat” en viktig detalj innan certifikatet lämnades vidare till Svensk Travsport. Hästen kostade två miljoner och besiktigades före avfärd i USA med hjälp av Marcus Melander och (enligt uppgift) svenska veterinären Daniel Söderberg. Säljaren/tidigare tränaren till Propulsion, Tony Alagna är både känd och ökänd (vann Hambot 2020) och har sålt mängder med travhästar på export, och tydligen har flera hamnat hos Stall Zet.

Alagna lämnade (enligt am.uppgift) in ”veterinärintygen” på Propulsion först efter auktion, hade han soppatorsk och hann inte fram i tid? Svensk Travsport har efter ”skandalen” gått igenom samtliga importerade hästar från USA vad gäller nervsnittning, för säkerhets skull. Frågan är om de hittade något…men det lär vi aldrig få veta.

Hovtramp/Lasse

Propulsion har aldrig varit registrerings eller startberättigad i Sverige, och prispengar intjänade i Europa ska betalas tillbaks om reglementet ska följas. Samtliga prislistor/lopp där Propulsion deltagit och erhållit prispengar ska justeras. Vilken soppa!

Här kommer en mängd 2:or att plötsligt över en natt bli vinnare, inte minst historiskt och i Elitloppet. Avkommor efter Propulsion ska om reglementet följs vara omöjliga att registrera, de får varken starta eller användas i avel. Trots pågående ärende har Propulsion betäckt säsongen ut? Helt emot vårt nuvarande reglemente.

Förmodligen och förhoppningsvis kan inte Svensk Travsport ”straffa” alla dessa sto-ägare som handlat spermier i god tro, dyringar bjuds ut redan på unghästauktion denna vecka…

Enda lösning på problemet för Propulsions del, är nog att låta honom betäcka i USA, där man är mindre nogräknad med ”veterinära ingrepp” som nervsnittning. De presumtiva avkommorna i USA får enligt reglementet konstigt nog importeras till Sverige. Såvida inte Svensk Travsport i enlighet med EU ändrar i handboken, och det snabbt.

Har under ”klinikåren” stött på ett antal nervsnittade travhästar  OCH att de springer utan att känna av smärta och visa hälta, det kan vi vara överens om. Tyckte redan på stenåldern att det var konstigt att de fick starta, en häst tävlar ju inte ensam i lopp och springer de över sin förmåga utan att visa hälta eller känna smärta, kan vad som helst hända! Kommer till och med ihåg namnen på ett par av hästarna, och vilken tränare de stod hos…om någon mot förmodan skulle tvivla på riktigheten.

Spännande fortsättning följer, knappt man kan bärga sig till imorgon.


...tidningen Sulkysport publicerade veterinärintyg som visar att ingreppet har genomförts.

Några grenar av nerver från varje sida har också tagit bort. Ingreppet ska inte innebära några besvär för hästen som kan vara tillbaka i full träning. Eftersom Propulsion inte längre kommer att ha någon känsla längst ner av hoven så är det mycket viktigt med noggrann och daglig hovvård för att hästen inte ska få någon skada”, står bland annat i det veterinärintyg som visade upp.

Ingreppet skedde på Hogan Equine, Fair Winds Farms 27 april 2015. Senare samma år köptes hästen på en auktion av Stall Zet och tränaren Daniel Redén.

Propulsion hade följande resultatrad före ingreppet: 8-6-3-6-4-3. Efter ingreppet löd resultatraden 1-1-7-1-1-1 (varav två lopp var kvallopp).

Hovtramp/Ilse 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)