STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Man tar seden dit man kommer...

2020-08-23

 

Eller hur? Att smälta in i omgivningen förenklar alltid livet betydligt. När man flyttar utomlands är det värdlandets regler som gäller, utom i Sverige. Har rest och trampat både sand, sten och gått med kameran på huvudet i vatten. Många utlandsreportage blev det under lång tid och har även bott utomlands ett par år och vet vilka krav som finns outtalade.

Hovtramp/Lasse

Vilket inte betyder att jag klappat händerna åt folk som amerikaniseras över en natt, offrar hästar i parti och minut och umgås med halvkriminella för att komma först i lopp. USA är inte Sverige när det gäller att med alla medel komma först i mål. Varken när det gäller spödrivning eller legal medicinering och påfyllning i hästarna, inför och efter start. Exsvenskar som får extremstora framgångar i USA, passar förmodligen bättre där än i Sverige. Allt är ju större i USA, till och med blåbären.

Har inte någon respekt för människor som dopar och fuskar, oavsett om de upptäcks eller inte. De som ljuger för att skaffa sig fördelar eller tänjer på hästarnas medicingränser utan skrupler, har för länge sedan sålt taskan till räven.

I Trav-bubblan vet många vad som sker bakom kulisserna, men få vågar ta striden. Den som vågar anmäla någon eller något får ofta mobben emot sig. Ett antal ouppklarade anmälningar finns fortfarande på bordet i Hästsportens Hus. Med tiden glöms de bort och förhoppningsvis slutar just den tränaren att piska hästarna så att ”någon ser.” Fast tycka går bra, nätets osociala media översvämmas av folk som minsann vet, utan att ha deltagit eller ens varit i närheten av just den händelsen.  

Travronden rapporterade 21/8 om populär svensk ”over there” som tyckte att 15 dagars avstängning och 500 dollar i böter skulle överklagas. En ”skitgrej” enligt tränaren. Positivt dopningsprov efter lopp med Fenylbutazon, kallas även ”Bute” och används som popcorn i USA.

Här behövs lite snabb uppdatering i tränarutbildningen om biverkningar. Fenylbutazon är ingenting att leka med. I Sverige är karenstiden 96 timmar, men något extra dygn fram till start skadar definitivt inte. Antiinflammatoriskt, febernedsättande och smärthämmande, alltså alla egenskaper som dopning handlar om.

Apoteksservice AB visade i sammanställning 2012 att endast Metacam (en potent drog) är mer använt på häst än Fenylbutazon. Som passus kan nämnas att ett par hästar även dött av preparaten, med konstaterad toxisk reaktion. Läkemedelsverket listar varje år anmälda biverkningar, 2013 rapporterades 66 hästar ha fått biverkningar, där både Metacam och Fenylbutazon ingick.

Hambovinnaren 2020 (Ramona Hill) har en tränare som knappt någon kan ha missat, Tony Alagna. Inte nog med att han sålde ”Proppen” och ett gäng andra hästar till Sverige, förhoppningsvis är bara en enda nervsnittad. Alagna har nyligen fått både böter och avstängning för dopning med Gabapendin (ett humanläkemedel) förbjudet på häst och finns inte ens listat i USA. Har vätskedrivande egenskaper och används mot epilepsi och nervsmärtor. (Nu klingar det en klocka!) Alagna var också den travtränaren som blev av med 2:an i Elitloppet 2006, när Lets Go var dopad med Hydroflumetazid.

Hovtramp arkivbild, dopingprovtagare...

I Sverige tas ca 3.600 dopningsprov om året, alla vinnare i Rikstotolopp testas, samt åker ST:s vet.avdelning ut på gårdar objudna och tar prov hos tränarna hemma i stallet. Ridsporten tar ungefär 400 prov per år och i ponnysporten dopingtestas ca 50 per år.

Hästforskningen testar både hästar och preparat, Dopningslaboratoriet samarbetar med Frankrike och England. Peter Kallings/ATG forskade mellan 1997-2002 på bland annat Fenylbutazon, Morfin, Bikarbonat och Kreatin. Dessvärre ligger fuskarna oftast före dopinglabben, ett exempel är Kobolt och bloddopning. Tidigare gick en våg av DMSO och Tildren genom Sverige, men med förbättrade metoder som vet-scanning och ”hårprover” upptäcks fler dopingfall än tidigare. Hårprover som många skrattade åt tidigare.

Forskarna har i EPO sent omsider hittat en testmetod som skiljer kroppseget från syntetiska tillsatser, SLU:s MaIIa-test. EPO/Erytropoetin hormon produceras i njurarna och stimulerar bildandet av röda blodkroppar, just det som doparna är ute efter! Blodbrist, njursvikt och vissa cancerformer var andemeningen med EPO, innan skidåkare och skrupellöst hästfolk fick tag i medlet.

Ska vi ha det så här? Lite böter, avstängning och sen är allt glömt och Travsporten vänder blad. I sämsta fall annuleras både avstängning och böter. Det beror helt på vem som sitter i domarbåset. Nä, jag skojar inte.

Att ständigt bli uppkopplad till länder där piskorna viner över travhästarna, för att ATG ska fylla på i bankfacket, inte kul. Man behöver inte titta. Men, är det etiskt och moraliskt rätt att ideligen rapportera om ”svenskar” som utvandrade för 30 år sen och inte ens är svenskar längre.

Eller spela på lopp i exempelvis Australien, USA, Kanada, när Europa har helt andra regler för både hästhållning, medicinbruk och spödrivning. En samvetsfråga. Jag vet i alla fall vad jag tycker.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)