STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Svenskt rekord i omstarter?

2020-08-26

 

Cirkus Skrubbs, åtminstone för en dag...

En av mina favoritbanor ända sedan ”Uffe-tiden” tidigt 80-tal, trots dåvarande banveterinär Ringmar som hade ett ont öga till fastlandskuskar och ”körde ut” hästarna i parti och minut. På den här tiden fick lärlingarna ofta åka iväg med starthästar till mindre travbanor, och körde betydligt fler lopp än idag. Före lånekuskarnas inträde på ovalen.

Hovtramp/Lasse

Att åka med starthästar till ön var som ”semester” jämfört med att sköta tio passhästar i hemmastallet. Skrubbs gamla utestallar fungerade alldeles utmärk, hästarna såg varandra och alla med häst-ärenden pratade med alla. Nästan som att åka utomlands.

Hovtramp/Ilse

Vilken ovanligt ovanlig travdag det blev måndagen 24 augusti! Frågan är, har detta någonsin hänt tidigare? Måste vara svenskt rekord i omstarter under en travdag?

Fint väder på Skrubbs, många tillresta med båt från fastlandet och nya gästboxarna fyllda. Stallbacken var full av spankulerande ”lånekuskar” i väntan på utlånande tränarnas hästar, färdiga att göra upp om prispengarna. Jodå, det fanns enstaka hemmatränare och ”hemma-lärlingar” (17 stycken av 33 möjliga) som själva satt i sulkyn, inklusive ”hemmakuskar” som körde som lånekuskar åt kollegor. 105 hästar fanns i programmet, innan det som inte får hända hände.

Hovtramp/Lasse

I lopp 3 började eländet. Att travbanan över huvud taget använder voltstart från distansen 1620m är en gåta, då bankroppen just där är alldeles för SMAL för att vid fullt lopp alla hästar ska få plats.

Efter TIO omstarter, släpptes den ELFTE starten iväg. Då hade fyra hästar redan körts ut för att ha orsakat omstarter, av olika anledningar. Lånekusken Rikard N Skoglund ströks med favoriten, efter två orsakade omstarter. En annan tillrest lånekusk ströks med hemmahäst efter materialfel (fördröjning av start) och två orsakade omstarter, ytterligare hemmahäst med lärling ströks efter att ha fått en omstart (för tidig) och därefter fällts för att ha ”släpat” i starten, med alternativet att ha kört ÖVER nr. 2 i loppet, som ledde volten efter att nr.1 blivit utkörd och STOD HELT STILL på banan när starten gick.

Har inte måldomarna koll på vad som händer i loppen? I detta fall borde omstartsanledning legat på en helt annan kusk. Kuskarna i andra volten skrek åt varandra – ta upp! För att undvika en ketchupeffekt och krock, så vad väljer du som kusk? Valet var att ”ta upp” …och bli utkörd. ?

I 6:e omstartsförsöket var en av kuskarna redan halvt utmobbad av skrikande ”kollega” i loppet. Att funktionärer i gul väst vid startvolten inte reagerade är en gåta! ALLA kuskar i loppet hörde de uppretade, upprepade kommentarerna till speciellt denna kusk! - åk hem din tjocka djävel till fastlandet, köp en ny dress innan den spricker… var väl den snällaste kommentaren.

Oprofessionellt och osportsligt av licensierad A-tränare att bete sig på detta sätt i ett LOPP, även om just den ”gästkusken” inte åkte ut förrän efter 6 omstarter. Tilläggas skall, att den som borde fått en reprimand från Svensk Travsport och avstängning från Visbys måldomartorn för olämpligt uppträdande, inte heller hör hemma på ön.

Efter 30 (trettio minuter) kom sedan 11:e startförsöket igång, minus 4 hästar och förmodligen en rejält ledsen (utmobbad) kusk. Den som borde stängts av för olämpligt uppträdande hade nr. 8, så kan ni själva ta reda på vem det var, vid intresse. Här behövs en rejäl uppsträckning!

Som om detta inte var nog, blev det 5 omstarter, sjätte släpptes i ytterligare ett lopp. En omstart berodde på ett tekniskt fel, i klartext någon i tornet som hade pekfingret på knappen för laserstrålen för tidigt.

Efter fyra försök att komma iväg i detta lopp körde två lånekuskar ut från travbanan, av olika orsaker. En skyllde på för ”het häst” alltså stressad och ej i tävlingsmässigt skick (kusken skulle nämligen med flyget, och det gick bara ett flyg tillbaks…) Samma häst fick inte brukliga 10 dagars startförbud, och startar 1 september igen på Gotland. Grattis.

Häst nummer två som ströks i det här loppet (kusken körde ut efter fyra omstarter) hade bara en enda orsak, omstarterna (11 + 4) hade försenat travdagen, och kusken hade viktigare uppgifter dagen efter och fick springa med sin inköpta flygbiljett. Påpekas skall att denna kusk normalt är både trevlig och gör sitt jobb, han bad om ursäkt i Travronden/nyheter efteråt och ljög inte som vissa andra gjorde. Båda hästarna ströks under paragraf övrig, med startförbud 24/8-24/8. Då återstår frågan, vad fick kuskarna? Saft och bulle? Klapp på axeln av kompisarna i tornet? Vad säger man?

Att starta på Gotland för en hästägare/tränare från fastlandet är ivisserligen frivilligt men det är nte gratis! Hur kul är det då att inte ens kunna få en ny kusk i loppet där kuskarna smet. Reglementet säger att kusk måste i såfall finnas före defileringen. Nämnda två smitare borde haft en armbandsklocka och redan innan defilering förklarat situationen.

Hovtramp/Lasse - inskrivningen, enliten mysig stuga...

Det gick omkring flera ”kuskar” på stallbacken som kunde ha hoppat in och kört i loppet. Vad kostar det att starta på Gotland om man bor på fastlandet? Anmälningsavgift till loppet, transport och bensin till resan, båtbiljett tur&retur, gästbox på travbanan, utselningsavgift till hästskötare, hotell för tränare/hästskötare, och förhoppningsvis INTE uppsittningsavgift för lånekuskarna, de som avbröt starten och körde ”hem.” Förstapris i loppet 12.000:- Räcker inte till semestern ens vid vinst.

Det enda som är tur i oturen, är att det kommer nya lopp! Behov finns efter en del kontakter och kommunikation med banan av uppgradering i vissa sammanhang, både rent tekniskt och reglementsenligt. Att sitta i ett domartorn är ingenting man lär sig på en kafferast och alla är inte ens lämpliga för en sådan uppgift. En liten grävskopa vid 1620m för att bredda banan vore inte heller fel, så att dylika misstag inte upprepas. Ekonomiskt alternativ är att enbart starta loppen från 1620 med startbil (autostart.)

Det är roligt nästan jämt.

Hovtramp/Ilse

 

 

  

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)