STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Tömhalt, hänger på en töm eller helt enkelt halt!

2020-09-01

 

Man blir så trött. Där sitter ex-tränare i Trav-Tv och ”bedömer” starthästar som tömhalta. Det var något nytt, även om många småskavanker värmer ur hästarna innan start. Precis som hos elitidrottare på två ben finns det nästan alltid lite träningsvärk eller småblessyrer kvar sedan senaste start eller träningsjobb. Men, skillnaden är stor mellan halt, orent trav och lite knyckig de första minuterna på banan.

Foto: Hovtramp/Lasse

Klart underskattad vägledning i jakten på hältor är huvudstången, som tvingar hästen att springa ”rakt.” Visst finns det orutinerade unghästar som vill springa iväg ut från travbanan, var så säker på att alla hästar hittar till närmsta grindhål!

Huvudstång på utsidan av huvud hjälper hästen att hålla rakt spår, men är inte den ultimata lösningen, oavsett problem. När huvudstången sitter på insidan av hästens huvud, mot innerplan, undrar man ju om den är sugen på att bada eller kanske beta på innerplan, här ligger en hund begraven (ibland en hel kennel.)

Under ett travår i Sverige genomförs ca 100.000 travlopp, alla dagar utom julafton tvingas de stackars lånekuskarna upp i sulkyn, samt en och annan tränare-kusk. I djurskyddet finns välformulerade värdegrunder och på travbanan står Jordbrukets anställda banveterinär och ska besiktiga samtliga starthästar vid tävling. I klartext ca 2 sekunder per häst.

Till hjälp finns travbanans funktionärer och ekipagekontrollanter, som förväntas upptäcka all olovlig och bristfällig utrustning som snurrar runt på veterinärvolten före defilering. Svensk Travsport och ATG har en gemensam policy att hästens välbefinnande ska gälla alla aktiva, kortfattat att hästarna ska vara i tävlingsmässigt skick. Banveterinär har lika stor makt som en befälhavare i krig, om banunderlag eller sträng kyla råder kan banveterinären stänga ner hela härligheten, utan att travbanans styrelse eller ATG med sina spelmiljoner i omlopp kan göra ett enda dugg åt situationen.

Stryka hästen från lopp kan både banveterinär, tränare och måldomare göra, men oftast godtas kuskens förklaring om hästens författning och den tillåts starta. Vid otillräckliga prestationer i lopp eller orent trav, kan både måldomarnämnd och bandomarnämnd sätta startförbud på hästen, normalt tio dagar, och även begära friskintyg från veterinär. Häst som får startförbud behöver inte ens vara diskad (diskvalificerad) och kan ibland både ha fullföljt lopp och fått en prisplacering.

Statistik från Svensk Travsport visar att under ett (utvalt) år utfärdades ca 2.500 startförbud hos ca 101.250 startande hästar. Mycket kan hända i lopp, som gör att hästen får startförbud. Kanske trampar på en vass sten (som inte borde legat där) får grussprut från framförvarande ekipage, stenskott i pannan eller bara ”stannar” i loppet eller uppträder på ett avvikande sätt. Nyligen stod en häst helt still på banan, gick inte att rubba en centimeter, istadig och slapp starta. Men åt andra hållet gick det bra, den fjädrade iväg på lätta ben ut från travbanan. Hade fått nog?

Foto: Hovtramp/Lasse

Undersökningen visade att 480 hästar fick mer än ett startförbud, 90 hästar fick tre eller flera startförbud. Nio hästar fick startförbud fem eller fler gånger, då undrar man ju hur långt de hade till en veterinär?

En häst fick startförbud i åtta av nio starter för orent trav, men inte en enda gång krävdes friskintyg! Här kan man inte nöja sig med några värdegrundsfloskler, Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning måste vakna och agera om inte travbanorna har förmågan. Om det finns någon lucka att täppa till, kan man ju börja med att banveterinär eller domare/måldomarnämnd får ta del av antalet tidigare startförbud, innan tävlingarna.

Då kanske veterinären kommer närmare hästen. Startförbud är bara ett komplement till uppgiften att bedöma hästarnas dagsform, vilket i första hand är banveterinärens uppgift. Ibland blir folket runt hästen arga när den får startförbud, men oavsett senare diagnos är en hälta alltid en halt häst. Just då.

Hovtramp foto/Ilse (privat bild obduktion)

Allt går inte över av sig självt och ibland hjälper det inte ens att vila eller skicka hästen på badsemester (simträning.) Gaffelband och böjsenor är ingenting som ”försvinner” och kan knappast underhållas av stjärntränare, såvida de inte har specialkompetens i anatomi och en italiensk veterinär i selkammaren. Den typen av skador kommer ofta tillbaks, vilket också har en vetenskaplig förklaring. Det gäller att hitta nålen i höstacken.

Iso-problem”, skriver forskarna i Svensk Veterinärtidning nr 11, 2017, när de presenterar en studie om hälta och hältdiagnostik.

Klipp: Korrekt och pålitlig hältdiagnostik är grund för adekvat behandling. Visuell bedömning av rörelseasymmetrier vid låggradig hälta har visats vara mycket svår och veterinärer är ofta till och med oense om vilket ben hästen är halt på.

Om måldomarnämnd eller banveterinär strukit hästen av veterinära skäl gäller startförbud i 20 dagar, räknat dag efter aktuell tävlingsdag. Måldomaren har rätt att förlänga startförbud eller kräva friskintyg före nästa startanmälan. Vilket nästan aldrig händer.

Här uppstår problem två - dels ur hästens synvinkel och framför allt, vilka är de där som sitter i måldomartornet och vilken kompetens har de i anatomi och träningsfysiologi? Eller helt vanlig tränings och tävlingsvana.

Och vad händer om du trotsar domarnas och banveterinärens beslut?

Man får på sina håll i landet tydligen vara glad om sittande deltagit i den 2-dagarsutbildning som finns i Silvergrisen. Här haltar det betydligt, så till den milda grad att ponnyfolk och diversearbetare i travsporten utför sysslorna på sina håll. Arbetslivserfarenhet och rätt spetskompetens borde vara policy i alla domarsammanhang, övervakat av Svensk Travsport.

Det händer något i precis vartenda travlopp, och domaren dömer.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)