STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Gula kavajer

2020-09-04

 

Derbydags, de gula kavajernas söndag!

Nu gäller det bara för Jägersro att införskaffa kavajer i alla storlekar, annars kan det gå som 2015, ett par storlekar för trång kavaj för tränaren Svante Båth. Så härligt att det finns ett lopp för endast svenskfödda hästar! Ursprung Sverige. Inte ens rasistiskt, bara så välkommet!

Foto: Kanal75/TR-Meida - hästskötaren får den lilla kavajen!

Den ständiga frågan är, vilket Derby minns du bäst?

För oss som var födda när Bo W Takter vann med förvandlingsnumret Micko Fripé 1983 är svaret givet, men jag väljer ändå 1993, Ina Scot och Kjell P. Dahlström, av flera olika skäl. Framför allt för att Ina Scot tävlade mot grabbarna, och inte i Derby-stoet.

Foto: Hovtramp/Lasse - 1993 Jägersro, Ina Scot värmer

Vilken hästkarl han var Kjell P och vilken historier som uppstod runt Cirkus Scot, men framför allt - vilken häst! Så glad att vi var där, just då!

Foto: Hovtramp/Lasse - "Vevve" värmer...

Fortfarande riktigt synd att Vevve, Veronica (ursprunglig skötare till Fina-Ina) inte fullföljde ”Dagboken” om Ina Scot. Bara aska kvar.

Runt en annan vinnarhäst av Trav-Derbyt med tillhörande tränare/kusk finns en helt annan historia, men den är inte rumsren även om den är preskriberad, ojojoj, skrattar än idag!  Vilken story, en bandtraktor av kvinnlig modell stark som en björn, en förskräckt följeslagare (jag) och en mycket motspänstig tränare/kusk som inte ville gå och lägga sig på natten före Trav-Derbyt.

Årets Fyraårs-drabbning i Derbyt visar upp en startlista som påminner om Goliats kamp mot jätten. Åtminstone för en deltagare, resten är säkert formade både i mördarbackar och mängder av stenhårda intervaller. En lycklig häst gick istället på utedrift med kompisar, luktade på blommor och hade ett behagligt liv. Men nu är det dags, jag hejar på dig!

Robert Bergh fick med hela tre hästar i loppet (Hail Mary, Power och Västerbo Lexington.) Tre gula kavajer hänger redan i Berghs garderob, som Hilda Zonett, Remington Crown och Tsar d´Inverne hämtat hem.

Svante Båth har travat in två gula kavajer tidigare (Poochai och Conlight Ås) och har Global Adventure och Bythebook i startfållan på söndag. Stackars Daniel Redén har för en gångs skull bara en enda chans att få en gul kavaj, med Don Fanucci Zet. Är man van att bara ”ställa ut skorna” och hämta prispengar åt stall Zet så blir nu detta examen, efter uttagningsloppet till Derbyt. Brixton Medical och Stall Zet behöver nog inga prispengar, men de behöver ljuset från vinnarcirkeln och historieböckerna.

Foto: Hovtramp/Ilse - Johan Lejon som alltid "klarar sig själv."

Timo Nurmos laddar Champ Lane, han har tidigare två gulingar i garderoben (Beau Mec och Readly Express.) En häst var i styrkeprovet har tränarna Adrian Kolgjini – Union Face, Johan Untersteiner – Guzz Mearas, Wilhelm Paal – Usain Töll, Jerry Riordan – Aetos Kronos och så ”himmahästen” Galantis som Johan Lejon putsat upp och är min favorit i loppet. Med enbart fyra hästar i stallet och under många år framgångsrik på ett gediget och ödmjukt sätt, inte så vanligt nu för tiden precis. 2011 blev Johan Lejons Deuxieme Picsous 2:a i Derbyt efter Beau Mec. Dags för GUL kavaj!

Champ Lane är den minst rutinerade hästen med nio starter. Fyra av tolv finalister (Bythebook, Global Adventure, Aetos Kronos och Union Face startade redan som 2-åringar, kan vara intressant att veta att de ”överlevt” så hårda och penningstinna lopp som Svampen i Örebro och Uppfödningslöpningen.

Mest uppmärksammad ”lånekusk” ? i startfältet är nog Magnus A. Djuse (20 årig lånekusk) som åter kör Aetos Kronos åt Jerry Riordan. Tränaren som sällan verkar bry sig vad press och media gafflar om. Styrningen i Jubileumspokalen till trots, sitter han nu där igen Magnus A Djuse, i det största svenska loppet för 4-åriga hästar. Spännande.

Rikard N Skoglund (lånekusk) kör också för första gången i Derbyt, Västerbo Lexington åt Robert Bergh, förhoppningsvis går ett sent flyg hem på Derbykvällen, och hästen inte heller blir så ”het” att den måste strykas. Wilhelm Paal (Usain Töll) är ingen duvunge varken som kusk/tränare och har ju Elitloppsvinst som största svenska merit i bagaget.

Hovtramp/Lasse

Mats E.Djuse lånekusk (hur många är dom!) kör också första gången i Derbyt, Galantis, och fan ta honom om han kör galopp med mitt Derbyhopp. Men, den här Djusen ger ett samlat intryck och förivrar sig sällan som lånekusk. Tråkigt att veta, är att ingen kvinnlig kusk vunnit Derbyt, och så blir det inte i år heller, en ren gubb och killträff. Samma visa när det gäller för Sto-Derbyt, inte alls lika påhejat av press och media, bara lite sådär pliktskyldigast i alla enkelhet, typ liksom.

Fakta för travnördar:

Jägersro är förknippat med Trav-Derbyt sen 1933, men från 1934 till 1953 turades Jägersro och Solvalla om att hålla travfesten. Under 1954-1965 var även Åby inblandad som en av tre travbanor. Från 1966 blev det ordning och Derbyt samt Derbystoet körs på Jägersro. Distansen i loppet har skiftat och har även startats med voltstart vissa år.

Vilka hästar minns man direkt från Derbyt?

Hovtramp/Lasse - Maharajah

I modern tid: Ina Scot, Queen L, Maharajah, From Above, Victory Tilly, Readly Express och varför inte Who´s Who.

Från stenåldern? Gay Noon, Big Spender, Grain, Atom Knight, Jet Ribb, Conny Nobell, av diverse olika anledningar…

Hovtramp/Lasse - Conny Nobell

Snart söndag, håll ut!

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 1

2020-09-04 19:22:58 - Lars Sundin, lesundinlive.se

Jag minns Hilda Zonett stoet som vann Derbyt trots galopp
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)