STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Beslut, sista ordet oavsett ämne!

2020-01-07

 

ÖVERDOMSTOLEN har talat, givakt!

Vilka beslut togs av Svensk Travsports ansvarsnämnd 2019?

Vissa skrattar man åt, andra funderar man över hur mycket kännedom medlemmarna i nämnden egentligen har om modern travsport, travfabriker och aktiva?

I (o)sociala media som Facebook, Twitter och för all del press & travmedia vattnas det i munnen på redaktionerna när rubriker går att göra intressanta (ex. olyckor, hästflytt, dopning, våld, porr och blod.)

Flashback berättar vem, vad och hur nästan innan det har hänt.

Oftast är det ingen hejd på fantasin hos skribenterna, en ”travtränare” kan lika gärna vara en hästskötare eller lärling som dessutom fått sparken för länge sen.

”Känd travkusk” kan lika gärna vara den som tömmer skitcontainern eller han/hon som kör långsamt åt proffset när han är hemma och vilar sig, om inte solen skiner. Lösnummer säljer.

När det händer något som absolut inte borde hänt, tar man i Travsportens högnäste plötsligt ställning för nationalikonen, trots att han tafsat tre gånger för mycket! Självklart offras mycket hellre den "lilla snärtan" som vågade anmäla, än han som betytt så mycket för travsporten. Lite tafs får man väl tåla!

Proffset som vann mest av alla på sin hemmabana där uppe bland snödrivorna då? Han hade besvisligen inte koll på varken karenslistor eller medicinskåpet (vid upprepade tillfällen) fick några kronor i böter, överklagade och fick några kronor till att pröjsa, men fick behålla proffslicensen. Är hästägarna medvetna om vad hästarna sprutas upp med? Står allt på fakturan? Suck. Vem har sagt att livet är rättvist eller att regler följs.

Ett av de sämsta exemplen någonsin i Svensk Travsport var nog när femton års avstängning i Norge blev ett år i Sverige. För samma brott. Många blev förvånade när den svenska domen mot Farbrice Souloy meddelades, men det fanns faktiskt en  godkänd förklaring. Rent juridiskt. Rätt blir inte alltid rätt om lagen ska följas.

 

Skiljenämndens ordförande Sari Olausson berättade varför Souoly bara dömdes för oaktsamhet. Under förhandlingar i Oslo lyckades inte Svensk Travsports jurist Göran Wahlman bevisa att HIF-1-stabiliserare (där Kobolt ingår) var infört på förbudslistan från 2014, och att det därmed skulle vara otillåtet att använda Kobolt… före den 26 maj. Det var inte heller överbevisat att travhästen Un Mec d’Heripré tillförts Kobolt… efter 26 maj.

Ansvarsnämndens medlemmar tar de slutgiltiga besluten, men är långt ifrån lika välkända som lånekuskarna. En viktig samling i sammanhanget, nämndemännen alltså. Akademiker med gedigna rötter och kännedom om travsport? Sari Olausson (Skiljenämndens Ordförande) är domare och Anette Fassi åklagare. Hans Bernhardsson är både Klinikchef och Distrikstveterinär medan Sven Eriksson återfinns i Skånska Travsällskapet och Lennart Ohlsson i Färjestads travsällskap.

Svensk Travsport har numera även hjälp av advokaten Staffan Uvabeck vid behov, hoppas verkligen att han inte fortfarande är hästägare i Goop-stallet. Varken synligt eller osynligt.

Ett antal beslut blev det under 2019, som hittas under ”beslut” i datumordning på Svensk Travsport.

För dig som vill veta hur nämnden beslutar finns två utvalda länkar nedan, som varken stämmer med Travsportens Code of Conduct, moral och etik eller borde ha funnits över huvud taget! 

 

https://www.travsport.se/siteassets/organisation/beslut/ansvars--och-disciplinnamnden/2019-11-15.pdf

 

 

https://www.travsport.se/siteassets/organisation/beslut/ansvars--och-disciplinnamnden/2019-06-25.pdf

 

Nu återstår bara att hoppas att 2020 kan bli ett fantastiskt trav-år utan skandaler, dopning och slagsmål.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)