STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Hur länge stannar spelarna på V75 och V86 kvar?

2020-09-11

 

Hovtramp arkiv

Det viktigaste loppet är inte kört ännu!

Hur kul är det nu för tiden att vara hästägare, mindre tränare, amatör eller hästskötare? Alla aktiva vet svaret, men se då till att det blir någon ändring! En bunt lakejer på fel stolar i Travsportens högnäste har ingenting att säga till om ifall samtliga aktiva organiserade sig och satte sig på mottvärn. Enda grupp som skulle utebli från den omröstningen är lånekuskarna. De har det nämligen bra som de har det... 

Hur kul är det att spela på hästar? Lika kul som för tio-femton år sen?

Frågade en matematiker (spelar på hästar) om ”spel och vinstutdelning” :

Om man trodde på konspirationer skulle man kunna tro att ATG vill ha jackpot för att de höjer bruttoomsättningen, som ju är bas för ATG:s intäkter och kanske ledningen som ska ha bonus. Spelarna däremot har ju ingen nytta av hög omsättning, fördubblad omsättning ger normalt dubbelt så många "alla rätt" och samma utdelning. Är det dessutom jackpot så blir det lägre utdelning vid högre omsättning, eftersom fler ska dela på jackpottillägget.

Vilka är det som regerar i svensk travsport? 

Svenska Travsportens Centralförbund (STC) sedan 2010 Svensk Travsport har flera dotterbolag, bl.a Hästsportens Administrativa Center (HAC) och TR Media AB. Silvergrisen (Hästsportens Hus) är fylld av handläggare och sportchefer travade på varandra, som tar hand om pappersarbetet. Minns faktiskt längst bak i dimridån bakom de 350? anställda, hur Eivor Woods och två kollegor skötte allt administrativt, inklusive Stamboken. På gamla Kungsgatan, där STC låg precis under Kungsbron.

ATG/AB Trav&Galopp (90/10%) samarbetar med Kambi, som sätter odds och administrerar sportspel, samma leverantör som till exempelvis Unibet och Leo Vegas använder för sina odds.

Hovtramp arkiv

V75 var tidigare ett utmärkt spel för alla som trodde att man kunde vinna ”stora pengar” och samtidigt ha ett riktigt kul intresse. Med lopp-arkivets tillkomst och alla dessa experter som trängs i TV, på "Liven" och från travbanornas utsändningar stegrades intresset ute i stugorna och ATG kunde skörda rejält med ökat spelintresse och enormt stor publik.                 

Loket som "figurin"   

I forntiden fanns samarbete med Bingo-Lotto, som med ”Lokets” hjälp visade Bingo-Lotto-loppet, den häst som ”vinnaren” fick träffa, följa och heja på. Om vinst i loppet uteblev (hästen inte vann) fanns tröstpriser. Sen kom Legolas, Ina Scot, Carola och OS-folket, Harry Boy skapades och lilla Winnie. Ingen dröm är för stor, eller hur.

Varumärket V75 startade 30 oktober 1993, första loppet avgjordes på Jägersro och vanns av Copiad. V75 var något att se fram emot varje lördag, spekulera, dregla över program eller med lite tur vara delaktig i en starthäst, fundera, analysera och till sist….svettigt genomlida de sju loppen. Nästa gång så.

Sen startade V75-spektaklet. V75 och GS75 körs nästan alla dagar i veckan, med undantag julafton. Tomten får skynda sig, för nya lopp väntar. Urvattnat, förutsägbart, trist, ett radband med favoriter som rattas av samma gäng lånekuskar, på varenda j-a bana i hela landet.

Hur blev det så? Som jag sagt förr, Jim Fricks tidiga varning har slagit in, lånekuskar i parti och minut dödade både V75 och V86, som numera bara är en fråga om vem som ska byta plats med vem, oavsett häst. Mestvinnande kuskar kör de för dagen ”bästa” hästarna och då är det ju inte speciellt svårt att vinna de där ”urvattnade kronorna” V75 bjuder på.

Det hjälper INTE att propositionerna (loppunderlag) ändras hit och dit, det handlar om de som sitter där i sulkyn! Hur svårt kan det vara att fatta? Loppens utseende (3-åringar, sto-divisioner…whatever) kan ändras hur mycket som helst, lik förbannat kör samma kuskar, som turas om att vara först i mål.

Hovtramp/Lasse - så många lånekuskar!

Hur många ”megastjärnor” åker runt som lånekusk (catchdrivers) på V75 och V86 i loppen? Alldeles för många, vilket leder till låg utdelning. Vad händer om nån liten tränare plötsligt tränger sig emellan med egentränad häst? Får han den spets han behöver från bra startspår i loppet? Nä, inte så länge ”jeppar” har råd att offra hästen de sitter bakom, och ge uppstickaren en fight, de har ju i alla fall 5-6 lopp kvar att köra i samma dag. Soppatorsk på slutet är givet, för den som inte har italiensk veterinär eller kan fylla på själv.

Så vad blev det för utdelning de senaste gångerna på V75?

V75 6/9 fem lopp vinns av lånekuskar, 7 rätt 163.111:-

V75 5/9 tre lånekuskar vinner (som kör i 2,5 och 6 lopp) 7 rätt 1.455:-

V75 30/8 (osvensk biståndsbana) 7 rätt 35.014:- med obekanta kuskar…

29/8 fem lånekuskar vinner, 7 rätt betalar 64.950:-

25/8 kval Derbyt, vinner sju lånekuskar sju lopp, 1917:- för sju rätt.

6/7 i själva Derbyloppet startar 12 hästar med 8 lånekuskar, 4 tränare körde själva, YIIIPPPPIII, Robert Bergh vann med egentränade Hail Mary.

Lista över de fem största V75-vinsterna genom tiderna

  1. 67 312 633 kronor, 27 februari 2010, Axevalla
  2. 56 347 408 kronor, 14 januari 2012, Åby
  3. 47 360 999 kronor, 7 juli 2007, Halmstad
  4. 45 285 093 kronor, 24 juni 2007, Kalmar
  5. 43 058 556 kronor, 10 december 2016, Färjestad

Är det lika illa på V86? Urvattnade, enkla lopp rattade av lånekuskar?

V86 startade 30 november 2011 på Solvalla och skulle ersätta V64 på onsdagarna under tio veckor, men när perioden var över valde ATG att permanenta V86. Utdelningarna har minskat katastrofalt, det enda som ökat i antal är jackpottor, så hur länge stannar spelarna kvar?

V86 9/9 - 51.779:- 8 rätt, 2 lånekuskar vann V86-lopp.

V86 2/9 - 1.178:- 8 rätt, hälften av loppen vanns av lånekuskar.

V86 1/9 - 1.255:-8 rätt, Jackpot 6:or, 5 lånekuskar vann lopp.

V86 31/8 - 536:- 8 rätt, Jackpot 6:or, 7:or, 4 lånekuskar vann lopp

V86 28/8 - 7.155:- Jackpot 6:or, sju (7) lånekuskar vann V-86-lopp.

Tja, det här blev man ju inte rik på? hjälps ju inte ett dugg att ha varken sju rätt på V75 eller åtta rätt på V86. Vem försöker de lura?

Skraplotten & Co på ATG är ju enbart där för att tjäna pengar men de ska nog vara lite mer rädda om spelarna, om de vill behålla dem. Det gnälls och gnyr även hos storspelare, som sneglar mot utländska bolag och helt andra odds.

Känner jag någon storspelare hos ATG? Ja, ganska många. Känner jag någon som vunnit extremt mycket pengar på V75. Svar ja. Visserligen blev inte just denna person givmildare, trevligare eller ödmjukare, snarare tvärtom. Pengar kan bli ett fördärv, en spelare är alltid en spelare! 

Hovtramp arkivbild - mycket gubbar när det vankas storlopp...

Svensk Travsport får nog sätta ner foten ordentligt, om de vill behålla sina jobb. Borde börja med att göra sig av med alla dessa gubbmaffior, som regerat alldeles för länge och beter sig som odödliga. Oftast med någon inkvoterad galjonsfigur i kvinnlig form, som får ta emot massans skäll. Fatta.nu

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)