STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Hästarnas godisbutik!

2020-09-25

 

 

PROTEINBUTIKEN!

Man tar sig för pannan, vem i hela friden säljer dopingklassade produkter på nätet, utan att någon lmyndighet lägger in sitt veto!?

Travrondens Dennis Engelbo skriver i senaste nummer om blister och dess verkningar. Blister finns det lika många åsikter om som användare och motståndare. Peter Kallings (Förbundsveterinär på Svenska Ridsportförbundet och Forskningschef Stiftelsen Hästforskning) påpekar att blistring av hästar är en subkultur och kvarleva från stenåldern.

Vet faktiskt inte om jag tycker det är så mycket bättre med bloddopning eller kontinuerliga ledinjektioner av olika slag, Ozontunnor som hästarna knuffas in i, Milkshakevarianter och framtidspreparat som döljer både EPO och andra godsaker.

Häst-klinikerna med alla sina hästexperter är sofistikerade värre idag, vetenskapen går ”framåt.” Som hästägare är ju de flesta utlämnade åt veterinärens bedömning, diagnos och förslag. Vissa tränare har kommit lite längre, de är sin egen veterinär. Är det inte PRP (Platelet Rich Plasma) för sen- och ligamentskador som tillverkas av hästens eget blod, kan man ju öka prestationsförmågan på sin sönderkörda häst med egen veterinär och lite benmärgstransplantation, nu när inte Tildren och Kobolt kan användas längre.

Hovtramp arkivbild

Förr användes mängder av jodblister på starthästar, bruna flaskor märkta med 10% som hämtades ut på apoteket på veterinär-recept. För att få riktigt effekt blandades detta ofta med DMSO, som givetvis trängde in i huden och orsakade en inflammationsreaktion, med syfte om snabbare utläkning. Ett vedertaget begrepp som både tränare och hästskötare förespråkade under lång tid.

Arkivbild från Hästsjukhuset (där undertecknad tillbringade många år.)

Bränning och blistring var dessutom de vanligaste behandlingarna som utfördes i kliniksammanhang. Tja, vad ska man tänka så här i efterhand, 35-40 år senare? Alla har ju sin uppfattning och sitt eget facit, men någon dopning med otillåtna preparat ska vi inte ha varken i svensk trav eller galoppsport!

Men, nu till saken!

Hur i hela friden kan någon enda nätbutik ha fått tillstånd? att sälja fransk blister, DMSO, Crotonolja och lite andra godsaker på nätet. Givetvis finns ingen hänvisning på Proteinbutiken till VEM som säljer dessa produkter, betala bara, gärna med Klarna och sen får du ett paket. Vet inte Svensk Travsport, Svensk Galoppsport, Ridsportförbundet, Jordbruksverket, Djurskyddet, Länsstyrelserna, Veterinärförbundet, Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket att detta pågår? Har kontaktat samtliga instanser och inväntar svar. Så här kan vi inte ha det i någon form av hästsport.

Vem döljer sig då bakom hästarnas GODISBUTIK?

Som av en händelse….leder kundsupportnumret till Gävle och, en klocka klingar direkt i bakhuvudet. 

026-106010 tillhör Scandinavian Supplements Company i Gävle AB och via organisationsnumret, lite Ratsit, Bolagsverket och Svensk Travsport uppenbarar sig en aktiv travsportutövare, inte bara som aktiv i Godisbolaget och styrelsesuppleant, utan även som ansvarig för travhäst som efter ett lopp på Solvalla 2020 lämnat positivt dopningsprov, både A och B-prov (Testosteron.)

Manligt könshormon, original till anabola steroider, det låter ju käckt att använda på redan högpresterande travhästar. Används i första hand för att öka muskelmassa, fysiskt styrka och uthållighet.

Vad säljer egentligen nätbutiken för godsaker som hästsporten ”behöver?” Verksamhetsbeskrivning av bolaget är i huvudsak försäljning av kost&hälsokost. Hur i hela friden kan äkta franskblister, DMSO och Creolin säljas helt öppet, som kost&hälsokost?

Någon (inköpare/butiksansvarig) har bevisligen missat, alternativt struntat i både karenslistor och förbud. Frågan kvarstår, ska en försäljare av dessa produkter få ha kvar sin B-tränarlicens och dessutom vara aktivt verksam i travsport? Trots att vederbörande beisligen har dopat sin egentränade starthäst och uppvisat positiva substanser i A och B-prov Testosteron.

Många hästar har lämnat jordelivet fullsketna med DMSO, Tildren, Lasix, Levaxin, EPO och inte ens alla aktiva är medvetna om att det inte ens blir några slaktpengar för kusen, om slakthästen använt några av de mest överanvända preparaten som veterinärkåren använder...

Svensk Travsport anställer i dagarna en ny jurist, önskvärt är tydligen lite mer stake än tidigare, så förhoppningsvis ”hjälper” den nya (d)juristen Svensk Travsports välfärds och veterinäravdelning med det som behövs för att få bort otyg från marknaden! Inklusive olämpliga licensinnehavare.

Fakta om Crotonolja

Olja från busken Croton tiglium, Euphorbiaceae (törelväxter) framkallar illamående. Blåsbildande, hudirriterande och används som farmakologisk standard för hudinflammationer och allergi, kan orsaka hudcancer. Oljan användes förr som kräk- och laxérmedel, med betydande dödlighet."

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)