STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Böter, straff eller uppfostran?

2020-09-27

 


BÖTER i travsporten… (länk till bötesmallen)

Ett otyg för plånboken men förmodligen ? ett nödvändigt straff?

Varför kusken/ryttaren får böter? Det kan vara allt från oljud under loppet, otvättad vojlock (nummerbricka) inte hållt foten i fotstöd, till olämpligt uppträdande, spödrivning och trängning. Det finns ”alltid” något/någon att bötfälla, beroende på domare och travbana.

Domarkåren får i alla sportsammanhang massor av dängel och givetvis har inte alla travbanor lyckats hitta likvärdig kompetens. Kursutbudet för "domare" i travsporten kunde också varit betydligt mer omfattande. Det går inte lika bra med snabbutbildat ponnyfolk, bara för att lämplig kandidat inte gått att hitta. Den som söker han finner.

På stenåldern (Solvalla) gick ”bötespotten” från tävlingsdag till aktiva, som skadat sig i stallet eller sulkyn. De fick en slant att användas till ersättare i stallet, sjukvårdsbidrag etc. Ett initiativ som borde ha uppgraderats, genom avbytartjänst förmedlad av Svensk Travsport. Kan man fakturera extra så fort någon säger "hej" borde det finnas initiativ till en specialavdelning, där handplockade hästskötare står beredda att åka ut i leasingbilen, från Silvergrisen (Hästsportens Hus) mot behövande stall!

Så fort en aktiv tränare hamnat på sjukhus, skickas häst-hjälp att stötta stallet under värsta konvalescensen. Givetvis med bidrag från ATG:s bankfack. Där finns att hämta, var så säker! Förmodligen värre än i Joakim Von Ankas kassavalv. Det ska fasen inte behövas ”Drömfonder” för att skadade ska få den hjälp de har rätt till, den hjälp de sällan får.

Hovtramp/Ilse - "blanketthjälp" åt en skadad...

Prata inte med mig om försäkringsbiten, den kan jag, varenda finstilt klausul, som jur.ombud för ett antal olycksdrabbade som väntat, väntat och väntat. Fått avslag och tvingats rita ihop en överklagan, väntan på nytt beslut och hänvisning till nån diffus dimridå, som verkligen inte tillkommit för skadade och ofrivilligt arbetslösa hästmänniskor.

Skulle man berätta eller publicera utdrag ur de värsta försäkringsfallen skulle nog de flesta som har råd rusa iväg för att shoppa en privat olycksfallsförsäkring. Ansvaret ligger givetvis på TR/Travtränarnas Riksförbund, som inte lyckats särskilt väl.

Foto:Hovtramp/Lasse

Gemensam nämnare – alla aktiva har levt i förvissningen om att de är fullförsäkrade via sin licens, oavsett ryttare eller kusk. Det STÅR ju.

Eller hur?

Gårdagens penningstinna tävlingar på Solvalla med Finaler i Trav-Kriterium och Oaks är bara en fingervisning om hur mycket bötespengar som rinner in…under två dagar, i Svensk Travsports stora kassavalv.

Böter under V75-tävlingarna igår, lördag på Solvalla…

500:- oljud under lopp (visslat på hästen)

2000:- för tidigt över startlinjen (oplacerad) 60.000:- i förstapris

300:- för felaktig defilering (hur gör man då?)

3000:- snäv körning (kusk Kat.1) 220.000:- i förstapris

500:- sen ankomst defilering (kusken sitter i TV-hytt, hann inte i tid…)

1000:- försenat start (1.400.000:- i förstapris)

500:- försen ankomst till defilering

28.000:- + avstängd 2 dgr drivningsförséelse (2000.000:- i förstapris)

10.000:- + avstängd 2 dgr, dålig anslutning startbil (2000.000:-)

1000:- för att ha defilerat utan att ha fått tillåtelse att defilera utan uppkäkning/huvudstång (...borde varit tvärtom rent djurmässigt!)

Totalsumma 47.000:- i böter under lördagens tävlingar.

Och hur gick det på söndagen med bötesutdelningen på Solvalla då?

Montéloppet – katastrof!

Två ryttare fick 1500:- i böter för att ha ridit utan hjälm, utan knäppt hakband och säkerhetsväst och den ena ryttaren ytterligare 500:- för sen ankomst. I samma lopp fick två ryttare 1500:- för snäv ridning (mot konkurrent) En annan ryttare diskades och fick 2000:- för trängning som 1:a i mål och ytterligare ryttare fick 1500:- för snäv ridning. Vilket lopp!

Uttagningsloppen till l´UET med Final i Paris, enbart proffs och lånekuskar som verkligen borde kunna reglerna, eller hur? Men i stridens hetta…Både far och son fick 500:- var i böter för oljud under loppen, lite ponnytravfeeling…1000 spänn blev det för en försenad start och 1000 för att ha stört pågående segerceremoni (värmde i full fart i närheten.) 10.000:- för snäv körning (200.000 i förstapris) 2000:- böter för tjuvstart och 1000:- för att ha försenat start.

Ungdomsloppen då, där kan man ju stå ut eftersom kuskarna inte är lika rutinerade. En ”stackars” ung kusk blir nog utan inkomst närmaste tiden, hon fick 2000+ avstängning 13 dagar för att ha kört snävt mot konkurrent och som om det inte var nog fick samma kusk 2000 till + ny avstängning 13 dagar för att ha kört snävt en gång till, i samma lopp!

I långloppet Walter Lundbergs Memorial blev det ”bara” 300 spänn i böter för en kusk som försenat start.

Summan av kardemumman söndag 26.800:-

Foto: Hovtramp/Lasse

Tja, 73.800:- i böter, ingen dålig ”inkomst” under två tävlingsdagar. Vore kul att veta vad stålarna används till!

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)