STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Sanning och konsekvens eller... sanning med konsekvens?

2020-10-04

 

 

Equusir hemsida

Klipp från hemsida: EQUUSIR BEST BOX analyserar hästarna för att kunna identifiera eventuella fysiska och psykiska blockeringar. Analysen omfattar muskler, senor, ligament, leder, rygg och organ. De identifierade blockeringarna behandlas med målinriktad spektralljusterapi.

Equusir hemsida

Boxen som hästarna behandlas i i uppfanns i Österrike, av en man som sägs ha botat sig själv, parkerat sin rullstol och gått sin väg. Efter användning av sin egen uppfinning.

Boxen har funnits i Europa i ungefär fem år och kom till Sverige 2018. Några diagnoser ställs inte av behandlingsteamet, men boxens resultat pekar på ”problemområden.” Köpsugen? 125.000 euro.

Solsken, solarium, ljusterapi och 2020…alltså resande i solsken med en hästfinka för ljusterapi på släp. Nu har nog de flesta aktiva hästmänniskor hört talas om det resande sällskapet som säljer ljusterapi i box för häst? Fabrikstränare sväljer ”oftast hela paket-terapin” med hull och hår, lovordar, pröjsar och övertygar hästägarna (som betalar fakturan) om hur viktigt detta är för just den hästen.

Travtränaren Conrad Lugauer köpte en egen Best Box till sin anläggning och har en anställd terapeaut.  Skulle givetvis velat se månadsfakturan för stallets hästägare. Det är inte enbart solstrålar på höga frekvenser som träffar hästen i boxen. Rekommendation från företaget är fem dagars behandling a´20 minuter (x 2000:-/gång) ?

Equusir hemsida

Först ”scannas” hästen med en (enligt företaget) kontaktfri resonansmätning av hästkroppens egna elektromagnetiska frekvenser. Och det förstår ju alla som betalar exakt vad det betyder? Åtminstone tydligen en del av stortränarna.

De som lovordar är Lutfi Kolgjini, Marcus Lindgren och ett par till. Robert Bergh tyckte efter att ha provat boxen att han klarade sig utan denna ljusterapi. Alltså, kvantfysik och biokemi? Knappast något som merparten av travtränarna har en aning om. I så fall hade inte alla dessa fantastiska avelshingstar gått ut bakvägen i förtid. Dessutom, finns det inte ens vetenskapliga belägg eller forskningsrapporter att tillgå, inte när det gäller häst.

Scanningen utförs parallellt med ljusterapin som med infraröd B-värme och chromoterapi (regnbågens alla färger) visas på en skärm under behandlingens tjugo minuter långa behandling. Sju olika kroppsdelar på hästens kropp syns i staplar på skärmen, resultatet hos individen. Organ och nervsystem inkluderat med förhoppning att staplarna ska öka under de fem dagarnas behandling.

Hovtramp/Lasse

Bra sätt att tjäna stora pengar ? bara att övertyga hästfolket om att den här behandlingen måste man ha. Påpeka för guds skull inte att placeboeffekten hos hästägaren och avslappningen av värmen som hästen utsätts för under fem dagar är orsak till förbättrade prestationer och snabbare återhämtning. Inte minst efter tuffa lopp.

De flesta alternativa behandlingar är positiva upplevelser för tävlingshästar, oavsett vilken disciplin de tävlar i. Att lägga sig i en solstol eller ett solarium efter ett hårt träningspass kan göra underverk för både mjölksyran (laktatvärdet) och CK-värden (muskelenzymer). Det kan vi vara överens om. Så varför skulle inte just värme fungera hos hästar.

Redan på stenåldern under min kliniktid, hängdes värmelampor med starkt ljus upp i fölboxarna på stuteriet, i syfte att framkalla tidigare brunst hos märrarna och tidigare födda fölungar. Helst föl som pulsade omkring i snödrivor och hade försprång som tidiga starthästar, mot de mer normalt födda under våren och försommaren.

Att vara nyfiken är inget fel, inte heller att kombinera modern teknik med holistiska koncept, så länge det inte handlar om dopning och fusk för att nå framgång. Infraröd värme fanns redan i gamla ”Pretorn” som gjorde en hel del nytta på sin tid.

Spektral ljusterapi, som ökar ”kärnkroppstemperaturen”och optimerar metabolismens och lymfsystemets funktion, det låter ju inte fel, man kanske skulle prova, vem behöver inte avslappning och lite ny energi, frågan är, till vilket pris?

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)