STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Är det skillnad på skit och pannkaka?

2020-11-10

 


Hovtramp foto/alla bilder co

När förlorar en tränare (trav, galopp och ridsport) licensen, och varför?

I en krönika av en travtränare (156 hästar i stallet och stora framgångar) uttalades önskemål om att kollegan i Proppen-gate ska ta ”bladet från munnen.” Är det spökskrivaren (Veckobrevet?) eller mindre påläst travtränare, som inte nöjer sig med juridik?

Under pågående utredning har alla, alltid, munkavel (sekretess.) Kanske man inte heller ska kasta sten i glashus, vi är ju alla skyldiga till någonting, någon gång, eller hur?

 

Bättre vore om alla aktiva travmänniskor i hela trav-Sverige tillsammans sammanställde krav, på de som har lön för att hantera registreringhandlingar och travtävling! Här finns otroligt mycket att uppgradera även i TR/Travtränarnas Riksförbund. Det behövs minst en norsk och urryckare.

Travsport är inte större än att det alltid finns hästskötare, konkurrenter, avundsjuka som sett och hört det som inte borde ha hänt. Vikten av att vara vän med sin värsta fiende, är bland de svåraste uppgifterna en framgångsrik person har. Ingenting travtränare lär sig på utbildningen precis.

Samma helg som nämnda krönika skenar runt, utdelas otroligt dryga böter, under själva Breeders Crownhelgen på Sundbyholm, för olämpligt uppträdande…Vad i hela friden hände? Normalt sansad och framför allt duktig travtränare tappar humöret. Är helt säker på att prejningen efter mål mot lånekusken, konkurrent, enbart var droppen. 

Beträdelseförbud och indragen licens? Väldigt sällan det händer i Svensk Travsport. Strikt tränaransvar följs däremot, utom när det gäller allas vår Proppen? Startförbud under utredning? Nä, inte den här gången, här travas in nya storvinster och allt är som vanligt, åtminstone ett tag till.

För dödliga (vanliga småtränare) spelar det ingen roll vad anledningen är, strikt tränaransvar gäller. Fast allt publiceras ju inte, som tur är. Ibland räcker det med ett utvecklingssamtal i maktens korridorer. Alla varianter finns gömda i Silvergrisens skrivbordslådor.

Någon hade stallkontoret i o-ordning, en spöade hästägarnas hästar (de han får betalt för att ”träna”) en hade gamla kanyler, slangar och medicinflaskor på hyllorna i selkammaren, någon hade glömt grisfösaren på hatthyllan och en hade bevisligen gömt undan hästägarens häst, länge.

Inte ens idioten som slaktade en hästägares häst blev av med sin kusklicens. Kör fortfarande omkring i en skitig overall på Solvalla.  I dylika fall blir det bara lite ynka plåster på såren, med Kronis hjälp. Alla de som borde ingripit, brydde sig noll om att en ung hästägare fick sin häst slaktad, med slaktpengar insatta på gissa vems konto (har kopia.)

Fortfarande kör denna ”reklampelare” lopp. Polisens handläggare (påstod fallet var preskriberat!) och allt fick tas om från början, suck. Resten av informerade hade förmodligen annat att göra, så mycket o-ordning som det verkar vara i pappersbuntarna nu för tiden. Vissa avarter mörkas helt, alternativt får ett alldeles för milt straff och syns snart på tävlingsbanan igen.

Rufflare nekar, skyller på andra, urskuldar sig, överklagar och får oftast ”rätt” fast de bevisligen haft fel! De har ju inte följt reglementet, och inte utredaren heller. Hur ska fuskare kunna skilja på rätt och fel, när inte ens moderskeppet kan utläsa strikt tränaransvar.

Samtidigt kämpar småtränare mot att slippa bli uthängda på vartenda klädstreck i hela cyberrymden, de som som drabbats av karensregler, då elak antibiotika legat kvar latent i hästens kropp och visas på dopningsprov. Trots att ansvarig tränare hållt sig till reglerna. Hängs givetvis ut som fuskare, dopare och får sällan upprättelse. Kan det hända vem som helst? Nä. Det är skillnad på skit och pannkaka.

Det finns några enstaka undantag, när någon faktiskt sket i det blå skåpet på ST och försvann, snabbt som en avlöning. Hästhandlare med A-licens fick förmodligen akut respass? jämfört med alternativ kunde fuskaren/innovatören säkert se fram emot resan. Försvann med licensen under armen över en natt.

Men, syns lik förbannat delaktig i ”drömgård” som hästägare och förmodligen tränare bakom planket. Hur svårt kan det vara? Man blir helt enkelt inte av med dem! Den här kategorin lever säkert gott på gömda skatt och momspengar, men saknar moral och insikt om sig själva. Kan ingen köpa en spegel i julklapp. Travsport är ett sätt att leva, dit inte dylika exemplar ska ha tillträde. Så många år, och så många fina hästar som fick smaka på både det ena och andra innan korthuset (14 momsregistrerade bolag?) rasade. Usch, på riktigt.

Här kommer några exempel på ”hästfolk” som inte borde fått komma nära en enda häst igen. Av olika anledningar. Fysiska övergrepp mot två och fyrbenta, stöld, egenmäktigt förfarande, ekonomisk brottslighet, medveten dopning. Finns mycket mer. Har redan tidigare bloggat om aktiv kusk som blåljög i både press och media, men gillas ju dessvärre av en stor samling raketforskare på FB.

Inte ens ridfolk klarar sig utan solkiga löpsedlar. Ridsportförbundets förbundsstyrelse informerades för ett par år sen om sexuella övergrepp, riktat mot en tränare med förtroendeuppdrag. Under polisutredningens gång blev det ofrivilligt ledigt, när förundersökning lades ner återgick tränaren till både förtroendeuppdrag och undervisning. Ridsportförbundet drog in tränarlicensen med omedelbar verkan, men hade inte tillräckligt på fötterna.

Ryktesspridningen hade pågått en längre tid, flera kvinnliga elever hade anmält tränaren. Kanske var det en fjäder som blev en höna, även om detta skedde före Me too. Eller också hade tränaren kladdat för mycket på tjejerna. SVT:s program Dold utförde granskning, men brist på bevis gjorde att fallet lades ner.

Då lämnade tränaren in stämningsansökan på Svenska Ridsportförbundet (2,7 miljoner kronor) för förlorad arbetsinkomst. Vem som talade sanning eller ljög framgick aldrig, det vet bara de inblandade, men man kan faktiskt få rätt fast man har fel...

I travsport finns tydliga regler, hur man ska uppföra sig (Code of Conduct) sköta ekonomi och hästar. Konkurs eller ekonomiska problem som inte klaras upp betyder regelrätt indragen licens. Vilket inte alltid når fram till Svensk Travsports örn-näste.

Något av ett rekord måste väl vara travtränaren som hade över 400 prickar samtidigt hos Kronofogden, med bibehållen proffslicens. F-licens är grundkrav och konkurs tillåts ej. En annan A-tränare fick licens indragen efter konkurs. Även om fakturor så småningom betalades av tränaren med bruna kuvert på hög, visar det ju inte direkt prov på att han hade skött sin verksamhet. För att få och behålla licens ska innehavaren ha gjort sig känd för redbarhet och i övrigt anses lämplig att inneha licens. Står i stadgarna. Hur låter det?

Några aktiva utövare i travsporten som fått foten av storebror, kanske lite för snabbt ibland? är svåra att glömma. De har för evigt svarta sorgkanter oavsett upprättelser. Eller hur låter klippet nedan? Det har faktiskt hänt, men skapade inga större rubriker. Utom när det hände, då var TV och tidningar pigga.

Vem minns inte Nisse från Kolmården och Vikingatåget med Opal Viking runt om i Europa. Just den guldklimpen var inte föremål för licensindragning, det handlade om tre andra hästar i stallet. Opal Viking (f.2000 död 2015) bör i alla fall få en guldstjärna i himlen, startade 113 ggr (54-11-9) 24.416.715 kr, och det var ju några år sen…

Svenskt Travsports Överdomstol benådade amatörtränaren Nils Enqvist som 2011 dömdes till 15 års avstängning och fick indragen tränarlicens. Nils Enqvist får tillbaka licensen.  Hur många har läst eller hört talas om det?

Klipp - Det har framkommit nya uppgifter som stöder tränarens version om att det hela handlade om den mänskliga faktorn och att de förbjudna substanserna var avsedda för stallets hund. Vi kan bara beklaga att vi felaktigt stängt av en mycket duktig tränare och har erbjudit Nils ett stall på Solvalla och fem miljoner kronor som kompensation, skrev Kjell Andersson på Svensk Travsport.

För er som av någon anledning missat Nisse och Opal Viking:

I maj 2011 fick framgångssagan ett abrupt slut, tre av tränarens hästar, Freedom Viking, Thunderstormviking och Diamond Viking, testade positivt för dopning. Två hade anabola steroiden stanozolol i kroppen, den tredje hade metokarbamol (smärtstillande.) Hästskötare i stallet var upphov till att det gjordes dopningsanalyser som dömde Nils Enqvist till åtta års avstängning, indragen licens, tillträdesförbud till svenska travbanor. Överdomstolen ändrade dom till 15 års avstängning, från all travsport!

Opal Viking

Petersson från Mantorp (mannen i gummistövlar, tidigare hjälpreda i Nisse-stallet) tog ut B-licens på Mantorp och agerade målvakt ända fram till 2019 12/31. Fru Nisse stod som ägare till starthästarna. Petersson tränade bland andra Firestorm Viking, som startade sista gången november 2015 (opl.) Ett par millar till kom in, som bäst över 800.000 kr under ett lyckat tävlingsår. Hästarna var det definitivt inget fel på, och inte Opal Viking heller.

Frikänd kan man bli, men ökänd är värre och Nisse från Kolmården gjorde aldrig comeback på riktigt. Trots att han själv sa – I´m back.

Enqvist Nils B-tränare: (B3, avslutad 111231)

Fler exempel på tränare som fått proffslicens indragen (det är ju inte speciellt vanligt och vi andra glömmer fort.)

20 unghästar riskerade att bli statslösa och utan starträttigheter i alla länder. ST:s styrelse gjorde ett undantag och tillät registrering. Precis som Propulsions ca 70 föl födda 2019 och 2020. Stuteriägaren/tränaren fick sin proffstränarlicens indragen och dömdes till 375.000 kronor i böter.

- Jag tycker att det är ett onödigt hårt straff, på ren svenska känns det för jäkla hårt, sa han. - Jag driver två olika rörelser och vet inte vad det här har med min tränarlicens att göra.

Anmärkning: glömde tydligen bort de där raderna i licensreglerna om – känd för redbarhet och i övrigt anses lämplig att inneha licens.

ST (STC) ansåg att tränaren skadat travsportens anseende, lämnat osanna uppgifter i fölregistreringsansökningar och avelsverksamhet. Åtta egna ston och arton hästägares fölston ingick i registreringsfusket.

- Jag har inga ytterligare kommentarer och vet inget om framtiden just nu. - Jag har erkänt  men kan samtidigt säga att det är flera som gör så här.  Skulle det vara förmildrande omständigheter? Trovärdigheten sjönk som en gråsten.

Mysteriet med den försvunna travhästen då?

När hästägarna skulle hämta sin häst för att flytta den till Danmark var hästen spårlöst försvunnen. A-tränaren ljög och påstod att han lämnat över hästen som saknades under en längre tid. Tills en uppmärksam hästskötare från ett annat stall upptäckte den.

Travhästar frysmärks ju som bekant. Hästen stod ju där, i en av tränarens hagar, under hela perioden. ST beslöt att dra in licensen i nio månader, tränaren överklagade och överdomstolen bestämde att tränaren skulle få behålla licensen och i princip bli utan straff!

Veterinärkostnader efter att hästen hittats och dubblett av hästpasset som kom bort (18.000:-) blev enda straff. Däremot fick hästägaren till den undangömda hästen betala tränarens advokatkostnader (143.000) och travtränaren dömdes att betala 90.000 till hästägarens advokat. Ärendet skickades till Disciplinnämnden, där böter kan utdömas men licens inte dras in. Stackars hästägare, de måste ju fullkomligt ha tappat tron på svensk travsport. Inte undra på att de ville flytta hästen till Danmark.

Ja, så här kan man hålla på att gräva i gamla beslut, överklaganden och efter flera år fortfarande fundera på – vad hände sen?

Även Travsporten har ju som bekant haft en Estonia-katastrof med A-tränare som gick helt fria och hästägare som fick betala deras misstag. Det gäller att fika med rätt personer, i rätt hus. Många aktiva tappar tron på svensk travsport, stänger av omvärlden och umgås enbart med hästar. Blodbyte är önskvärt, från toppen till botten där besluten fattas.

Fattas, ett ord som i detta sammanhang har två betydelser.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)