STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Domaren dömer!

2020-11-16

 

Oavsett vad vi vanliga dödliga tycker är det domaren som dömer. Ibland får travsportens domare alldeles för mycket skäll, och ibland på tok för lite! En kompetent domare med rätt bakgrund och CV förstår att ibland måste man jobba även för att förändra reglementet, och dessutom se till att förslaget hamnar på rätt bord.

Dåliga exempel på domslut finns det gott om. Sällan eller aldrig ifrågasätts eller efterfrågas domarnas och även funktionärernas bakgrund eller kompetens? Travbanorna ”uppgraderar” funktionärer varje år, frågan om är bara hur, var och när. Det kan ju (för i helvete) inte räcka med att man kört ponnytrav och fyllt 18 år. Jaså.

Hovtramp/Ilse

Precis som i alla andra yrken där neutralitet krävs, har banveterinärer, domare och funktionärer en viktig och avgörande roll. Den makt som vissa besitter är ostridbar och kan stänga en hel trav och galoppbana på en minut! Oftast beror det på djurskydd, otjänliga underlag, för varmt eller för kallt väder för hästarna, kan få banveterinär att ställa in en hel tävlingsdag. Bara för alla aktiva att åka hem igen. 

Banveterinär är anställd av Jordbruksverket och har alltid sista ordet. Både banveterinär och domare står på sidan när egna uppfödningar eller starthästar är på banan. Påpekade faktiskt en jävsituation vid ett tillfälle, då banveterinärens egen stuteriuppfödning fanns med i veterinärvolten. Har svårt att tro att en häst man själv fött upp får utvisning om den är halt, tveksamt. Rätt ska vara rätt, inga favörer och må bästa ekipage (häst och kusk/ryttare) vinna.


Varje tävlingsdag arbetar ett 15-tal personer som domare och tävlingsfunktionärer med olika uppgifter. Olika personer är givetvis olika lämpliga för uppdraget, något som de aktiva sällan vågar kommentera.

Funktionärer går runt i gäststallarna och kontrollerar hästpass, att chip och reg.nummer stämmer med hästen i gästboxen. Dopningskontrollanter måste hålla jämn kvalitet. Solvalla har tur med sin inventarie Lotta, som snabbt och snyggt gör rätt. Har både sett och upplevt motsatsen, tyvärr. Alla hästar vill inte pissa i en håv, eller låter sig stickas direkt efter lopp.

Hovtramp/Ilse

Måldomaren är högste chef, som beslutar om ordningsföljd i mål och fastställer hästarnas sluttider.

Måldomarnämnden är tillsammans med måldomaren tävlingsdagens högsta beslutande organ, undantag det som banveterinär avgör enligt sina instruktioner från Jordbruksverket. Måldomarnämnden hanterar även händelser utanför tävlingsdagen som berör tävlingsverksamhet.

Bandomare och bandomarnämnd studerar hur hästarna springer i loppet och diskvalificerar hästar för otillåten gångart (galopp och passgång.)

Huvudstartern ansvarar tillsammans med understarters för loppens starter. Huvudstartern rapporterar överträdelser till måldomarnämnden och kan avvisa en oregerlig (besvärlig) häst från att starta.

Hovtramp/Lasse 

Dopningsprovtagaren är ansvarig för all provtagning.

Ekipagekontrollanten är kontakten mellan aktiva och måldomarnämnd och finns på stallområdet under tävlingsdag.

Hovtramp/Lasse

Ekipagekontrollant granskar hästar och kuskars utrustning, ser till att nummerbrickor delas ut och tar beslut om stänkskärmar.

Riksdomaren tjänstgör vid rikstotolopp och när Svensk Travsport anser det nödvändigt. Riksdomaren fungerar som rådgivare åt lokala funktionärer och ingår i måldomarnämnd under vissa lopp. Kan om särskilda skäl föreligger även utses till måldomare. Riksdomaren är ansvarig för informationen till media.

Vad har landets fem riksdomare för bakgrund, vad är lämpligt för den uppgiften? Någon som vet eller sett CV...

Just nu diskuteras högljutt om en händelse i senaste V75 på Romme. Alla skriker rätt ut hur fel domaren dömde (frikände och lät häst och kusk behålla segern) efter att ha kört innanför fem vita pinnar på målrakan. Måste vara den tråkigaste V75-seger den kusken upplevt i sitt liv...

Även riksfunktionärer kan göra fel, den mänskliga faktorn. Domare har manövrerats ut tidigare från båset, enbart med hjälp av högljudda röster och näthat. Hålla sig väl med ”rätt” personer verkar vara viktigt. Vid ett tillfälle ropade domaren ut fel häst som 3:a, den som var 4:a i mål.

Vilket liv det blev, på spelare och aktiva. Eftersom dömt är dömt. Domaren gick hem, och kom inte tillbaks, fick enligt skvaller sparken omgående. För ett enda misstag? Ungefär som att få livstid för en enda fortkörning. Man undrar ju givetvis om domaren inte var tillräcklig kompis med sin travbana och ST, hade de äntligen fått en chans att bli av med honom? En gång är ingen gång, fast inte den här gången?

Staffan Falk tillhör de mest erfarna när det gäller travtävling och hästar, få av sittande riksdomare kan ståta med att ha kört nästan tusen lopp, tränat, fött upp och ägt hästar. Dessutom många år som lärare i matte och No, vilket förmodligen garanterar även en viss pedagogisk ådra? Kallblodsintresserad och har plats i Sleipners Riks-styrelse. Svårt att hitta en liknande påläst riksdomare, kloning är kanske enda chansen.

Ytterligare en domare (riks/måldomare) försvann kvickt ut bakvägen efter tråkiga incidenter. Efter att ha dömt ett tiotal V75-omgångar under extremt kort tid (alla extra V75) blev två överklaganden droppen.

När överdomstolen (givakt!) tog bort tre av honom utdömda avstängningar för oreglementsenlig drivning i storlopp under ett enda år (Kriteriet och Derbyt) fick riksdomaren nog. Frågan kvarstår, duger de filmer domare har tillgång till från lopp, räcker erforderlig utbildning, dömer domare på rätt nivå?

Riksdomaren Jan Törnqvist blev riktigt arg och slutade, läs varför…

Inte ens penningstinna lopp som Elitloppet klarar sig. Riksdomare Dick Sjöberg (tidigare A-tränare) diskade hästen Earl Simon i senaste Elitlopp, vilket givetvis gav ringar på vattnet.

Travrondens Dennis Engelbo gjorde 2018 en enkät med landets måldomare...En fråga var – hur väl kan du reglementet mellan 1-10? Siffran1 motsvarade ”inte alls” och 10 ”som ett rinnande vatten.”

23 måldomare svarade:

1 svarade alternativ         6
1 svarade alternativ         7
6 svarade alternativ         8
12 svarade alternativ       9
3 svarade alternativ       10

Senaste friandet av V-75vinnaren på Romme verkar inte ha något slut! Alla tänkbara media har plötsligt fått fart på tangenterna…Facebook, Twitter, trav och tipstidningar, dagspress, nätsidor av alla de slag…

Storspelare som legat gömda i garderoben (av förklarliga skäl) en längre tid spydde ut sin galla på twitter – ”superskandal, kan inte bedöma om han vinner fördel! Sluta nu!”

Riksdomaren Johan Pettersson uttalade sig i direktsändning under V75 i TV12. -Vi kan inte med hundra procents säkerhet säga att kusken vinner egen fördel, då kan vi inte diska helt enkelt.

Böter blev 1500 för att ha kört utanför bangränsen. Fem (5) vita pinnar och lite vingel på upploppet, men även utvändig lånekusk vinglade sista 50 ? och bröt ner en smula, vilket givetvis inte blev några böter. Populär och ha begåvats med permanent amnesti i V-75 sammanhang hjälper.

Enligt tävlingsreglementets paragraf 64 som behandlar grunder för diskvalifikation står: ”Ekipage som i sin helhet eller till del kör/rider utanför bangränsen kan diskvalificeras. Ekipag ska dock diskvalificeras om det vunnit fördel”. 

V-75 omsatte 129 miljoner kronor på Romme.

Riksdomare som ofta uttalat sig i press och media:

(Jonny Staaf) Per-Olof Grannas, Dick Sjögren, Johan Pettersson, Kirk Pettersson, Björn Persson…

5/12 2012 infördes riksdomare på V75, som ersatte riksfunktionär. Kuskar, ryttare och publik ska veta vad som gäller, sa Göran Wahlman, jurist på ST. Han glömde en viktig målgrupp – spelarna. Kanske de mest intresserade av domsluten. Feldömt kan betyda 0 kronor tillbaks.

Svensk Travsports hemsida:

Är du över 18 år och intresserad av att arbeta som funktionär ska du börja med att kontakta din närmaste travbana, som regelbundet ger lokala kurser för nya funktionärer. Har du väl gått en sådan är du välkommen att ta del av Svensk Travsports utbildningar för funktionärer.

Domarbåsen och funktionärsfållan fylls ständigt på och många nytillskott är unga damer. Inget ont i det, men...

Hur mycket erfarenhet kan man ha hunnit få när man precis fyllt 18 år? Flaggvakt är väl ok i ponnylopp, men resten…

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)