STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Hjul, hjul, strålande hjul!

2020-12-27

Slutet är nära...

en mening som kan tolkas efter person och behag. Vad är det som kommer att ta slut? Hästar, hästskötare, amatörtränare? Nä, hästar och hästfolk kommer alltid att finnas, oavsett om de manageras av stortränare med flera hundra hästar i stallet eller bor med sin b-tränare och ponnykompis i en koja i skogen...

Här kommer en något försenad julklappsutdelning, men bara till de som verkligen eller v(ä)rkligen förtjänat det. Inget uttjatat ris och ros, inga expert-tryck på vass eller kass, enbart införtjänade klappar som levereras till rätt adress.

Svensk Travsports hjärntrust får en liten spark i arslet istället för julklapp, då de envisas med att hänga ut hårt kämpande småtränare som DOPARE, långt innan B-prov analyserats. Inte alltid rättvist, men då är ”travtränaren” alternativt ”stjärnkusken” uthängd i slaskpress, på osociala media och rökt. I värsta fall synonymt med näringsförbud, kunder drar som en avlöning från stallet med hästarna. Vem vill förknippas med dopare!?

URSÄKTEN, när det efter analyserat B-prov uppdagas att en foderproducent sålt…kontaminerat foder, är det inte många som ser. En av dessa Jesus-producenter som stoppar precis vad som helst i foderpåsarna. Men då är det så dags.

Svensk Travsport borde istället ägna tid att jaga ”tränare” som bevisligen fuskat med både blodpåfyllningar av centrifugerat blod, vätskepåfyllning bortom karensreglerna, haft slangar och kanyler på hatthyllan vilket blev lite böter istället för licensindragning. Suck.

Fler oanmälda hembesök. Vad hjälper nyinstiftad ”detention barn” och väktare vid storlopp, just de tränarna och den husveterinären åker säkert bara någon annanstans i Europa för att tävla med hästarna, där det inte är lika noga som i Sverige. Enda vinst, vi slipper fuskarna, just då.

Ett TACK ska ändå sportchefen Petter på ST ha, för att ha drivit igenom/ändrat spödrivningsreglementet, en Lex Dino från årsskiftet 2020/2021. Första gången !? en kusk blev anmäld för spörapp efter lopp? Första gången en banveterinär tog saken i egna händer. Nä, det hjälpte inte just då, ST:s dåvarande domarbas Jonny Staaf körde över Jorbruksverkets banveterinär med hjälp av dåvarande reglementet.  Däremot kan domarbas fundera över vilka han fikar med och varför.

Hovtramp/Lasse

Senaste V75 (26/12) fick Björn Goop (Matilda Cash) 3000 kr samt körförbud 210109-210114 för felaktigt bruk av körspö, hästen besiktades enligt nya reglementsparagrafen av veterinär S.Staaf och Susanne Demmers efter lopp och blev ej godkänd (C2).

Björn Goop är en fantastisk kusk och nominerad till Jerringpriset 2020 men borde nog inte sagt om märkena på Matilda Cash: "Hästen är superkänslig"

Har Björn verkligen sagt att Matilda Cash är superkänslig… eller är det Travrondens copys rubriksättning, för att få fler läsare? Det kan ju i så fall gälla som försvar, även när tvåbenta klappar på varandra ordentligt. Offret var så känsligt och fick så lätt blåmärken…say no more.

Så värst många hästsportjournalister finns det ju inte längre, inte ens i SHK:s eminenta klubb. Desto fler tipsnissar och mediafolk trängs i medlemsrullan. En av få som stuckit ut under året som gått är Travrondens Dennis Engelbro som ska ha en försenad julklapp för att han vågar ta upp ämnen som bränner och sticker hål på folks förutfattade meningar,speciellt de som byts på nätets travsidor. Många välskrivna artiklar i år.

 

För många misstag under trav-året 2020? Man kan skylla på handläggare, dåliga språkkunskaper, för många "kompisar" som får annorlunda behandling än vanliga dödliga, allt har en orsak och verkan.

Paragraf 70: "Den, som genom uppträdande eller verksamhet med anknytning till travsporten skadar eller kan antas skada travsportens verksamhet eller travsportens anseende hos allmänheten, kan för bestämd tid eller för alltid förbjudas deltaga i travtävlingar".

Som tränare har man ansvar, oavsett om kusk som värmer har licens eller inte. I paragraf 31 i tävlingsreglementet står tydligt: "Tränaren ansvarar för att körsven eller ryttare är lämplig att värma eller tävla med den aktuella hästen." Det kan Alessandro Gocciadoro aldrig skylla ifrån sig.

 

En väckarklocka i julklapp

till alla som stöder tystnadskulturen som råder bland svensk travsport och svensk galopps aktiva hästutövare. lika illa som enögda domare och intrig-maffian på nätets travsidor. Den som är elak mot hästar ska direkt anmälas, av den som sett eller hört, vad är folk rädda för?

Vanvård, svält, ohygieniska förhållanden, hugg och slag vid inkörning och ”travträning” kan anmälas till Länsstyrelsen och Svensk Travsport, både anonymt och med namn. Får ibland mail, sms och samtal från snälla människor som inte själva vågar anmäla.  Med tanke på hur den som anmäler (skvallrar!?) behandlas, är det förståeligt att många inte törs.Självklart måste varje enskilt fall utredas, men ibland är det redan för sent, ingen hade sett eller hört någonting...

En A-tränare som anmälde hästmisshandel blev ”utesluten” och dessutom uppsagd från sitt stall av travsällskapets representant. Den styrelsemedlemmen borde ställts inför skranket och A-tränaren tackats! Eller ska vi ha aktiva som sparkar, slår unghästar vid inkörning? Tydligen. Oavsett tycke och smak, det är skillnad på sak och person. Travbanerepresentanten sparkades däremot uppåt, han jobbar numera i Hästsportens Hus. Bra meriter, eller hur?

Hovtramp/Lasse - Propulsion 

Generösaste julklapp från Svensk Travsport?

Måste väl vara till uppfödarna (77 stycken) som betäckt och fått registrera avkommor efter ”Proppen” Propulsion, numera konverterad amerikansk avelshingst hos stall Zet (Daniel Redén och Ågerup).

Tävlingsdel har ”justerats” med placering och prispengar, efter diverse omflyttningar i loppen har x antal miljoner kronor flyttats om och anlänt till de hästar och hästägare som tidigare bara sett ryggen på Propulsion i loppen. I tävlingslistorna står numera d frd1a – diskad, fråntagen 1:a. Sorgligt men sant. Känns definitivt som den största skandal som hänt i svensk travsport. Slutet för somliga är nära, här hjälper nog varken tystnadskultur eller nödutgångar, åtminstone inte om reglementet ska följas? Skandal är bara förnamnet.

Det här är nervsnittning

Nervsnittning är en fysisk eller kemisk åtgärd för att ta bort eller minska känsel. Vad gäller det omtalade fallet med travhästen Propulsion ska han ha genomgått en fysisk variant, en diodlaser, som gjordes efter att han enligt veterinärprotokollet lidit av ”kronisk hälta i framhovarna”.

Ingreppet innebär att man skär av en nerv, smärta eller över huvud taget känsel försvinner då i den del som snittats. I Sverige är nervsnittning en förbjuden åtgärd och det är heller inte tillåtet att tävla under svensk licens med en häst som utsatts för ingreppet i annat land. I USA är det däremot tillåtet – både ingreppet och att tävla med en häst som genomgått det. Nervsnittning är i sig inte prestationshöjande, men innebär att en häst som egentligen skulle ha ont av en skada kan tävlas eftersom den inte känner smärta.

Käftsmäll från Svenska Spel, klapp på axeln från Svensk Travsport blev det till minderåriga kuskar med Ungdomslicens (16 år) vilket istället blir juniorchans…

Varför?

Spel-lagen kap8 - vadhållning får inte ske där den övervägande delen av utövarna är under 18 år, exempelvis en fotbollsmatch som innehåller 22 spelare – är två personer under 18 år kan man ha vadhållning på den match- en, men inte om det är 12 av 22 spelare som är under 18 år. Skillnaden nu är att de här föreskrifterna förbjuder all typ av vadhållning på utövare som är under 18 år, det är en utvidgning.”

Därför:

Ca 350 lopp delas ut till ”minderåriga kuskar” där ca 10% är montélopp. Juniorchans innebär att juniorer kan vara med och tävla mot äldre, och att ATG inte har något spel i loppet. I övrigt är det ett vanligt lopp med normala regler, prispengar. Loppen filmas av Kanal75 och visas på atg. Loppen körs i början av tävlingsdagen. År 2020 fanns 63 svenska licensierade kuskar/ryttare som gjort drygt 800 starter innan de fyllt 18 år.

Det kommer att köras två lopp med Juniorchans på breddloppsdagar, ett lopp med Juniorchans vid mindre vardagstävlingar där ATG har V5-spel. Juniorer kommer inte att tävla på tävlingsdagar med V75, V86, GS75, V64 eller V65. De två sulkyfinalerna (7 augusti och 26 december) körs utan spel. Totalt blir det ca 350 lopp med Juniorchans, men banor har möjlighet att ha Juniorchans i fler lopp om de ser ett lokalt behov.

Glasögon, ryckhuva eller nya handläggare?

ST:s stab tog inte bort ”travkusken” från anmälningslistorna till travtävlingar, av (enligt uppgift/mail) hänsyn till hans familj…

Figurerade i flera dagar i press och media men kunde väljas som ”kusk” med ett klick, åtminstone fanns namn med på valbar plats. Nä, ingen hade märkt något någonsin, varken arbetsgivare, stortränarna Jerry, Peter eller hans egen far med A-licens. Läste FUP/förundersökningsprotokoll, inget man vill delge sin värsta fiende ens. 

Julklapp från Travsällskapen till banans aktiva…

En mössa som passar alla (Solvalla) är en varm julklapp. Förhoppningsvis är det ingen travbana längre som slår in slipsar till sina tränare. Slips, var julklappen som skickades även till travbanans enda kvinnliga A-tränare för några år sedan…Hon skickade tillbaka julslipsen till Styrelsen och skrev att hon ansågs sig inte ha behov av den, just då…

Önskeklapparna - ingen dröm är för stor, eller hur?

Ridhuset Solvalla travbana blir ridhus istället för sandupplag för banpersonal.                                                   

Rena gästboxar på landets travbanor, tillräckligt med spån i boxarna.        Banveterinärer som vågar sjukskriva halta hästar.                                      Funktionärer med rätt kompetens som behandlar alla lika…                      Licenskommittéer som gör sitt jobb, alla ska inte få eller behålla licens.

...Det finns ett extremt dåligt exempel i galoppen, där skurk (ekonomiska bedrägerier) sitter kvar i orubbat bo. Likaså en beviljad travfilial i Sverige där utländsk tränare istället borde fått foten.

Domare vid travtävling med rätt kompetens, det går inte lika bra med snabbutbildad ponnypersonal eller selleri.                                                    Kameror vid travbanorna som inte begränsas av torn, träd, stolpar.            Trav-Tv medarbetare med rätt röst (skär i öronen, piper) som vågar tycka när mindre kompetenta kollegor är ute och cyklar och tror att de ska underhålla oss med leksaker och dåliga skämt, lågvattenmärke. 

Hovtramp/Lasse

Nytt år, nya hästar (har de gamla tagit slut?) nya spännande lopp och ett Elitlopp utan nervsnittade avelshingstar. Fler kuskar som använder spö som pekpinne och vägvisare, inte tortyr. Det blir säkert jättebra, eller också blir det som vanligt.

Man kan int förklar för den som int begrip! (Ingemar Stenmark.) 

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 1

2020-12-28 11:04:27 - lasse, lars.hovtramp@gmail.com

Jättebra!!!!!!:)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)