STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vem behöver bidrag?

2021-02-05

 

 

 

Hovtramp/Lasse - Stefan Tarzan Melander

Vem behöver bidrag egentligen?

Travsporten är ett självspelande piano och den som inte har någon inkomst från hästarna försvinner med självsanering, förr eller senare. 

XL antal kronor rullar in från ATG:s spelare, varje dag, hela året om!

För att hästar ger allt!? X antal kronor rullar in från ATG i i Hästsportens Hus/Silvergrisen, och varenda hej kostar minst 20 spänn. För de aktiva. Factoringbolaget TDS/Travtränarnas Debiteringssystem får ordentligt betalt för att sköta det ”underlag” som travtränare knappar in själva på sitt konto. Vid pappersfaktura med snigelpost tillkommer x antal kronor beroende på vad som efterfrågas.

Hästsportens Hus (Silvergrisen) Hovtramp/Lasse

Samma Factoringbolag kallar travtränarnas kunder (hästägarna) för sina egna kunder (se bokföringssystem.) Jo, det är frivilligt att vara med i TDS, men det som nykläckta travtränare minst tänker på är nog bokföring? de flesta hästmänniskor har fullt upp med att marknadsföra sig som de lärt sig på licenskursen, och med att träna hästar och köra lopp…Att allt går regelrätt till förutsätter man ju när man betalar för en tjänst, eller hur? Skattemyndigheten räknar inte heller fel eller utnyttjar systemet, och inte Försäkringskassan och Försäkringsbolagen heller, visst är det bra! Man kan känna sig trygg.

 

Hovtramp/Lasse

Ett fåtal stortränare och lånekuskar har valt att sköta sin egen bokföring, utan ST:s hjälp och är inte med i Svensk Travsports TDS. En av stortränarna sa vid frågan om varför han inte hade TDS (vägrar att använda ordet hen!) 

– vem fan vill vara livegen och dessutom bli återbetalningsskyldig till belopp som tas fram på en höft, samtidigt som man ska processa om vartenda korvöre och får noll hjälp när det verkligen behövs!

En organisation som ST, med egen anställd jurist som hänvisar så fort man hostar till ett kompisadvokatbolag, som tar 800 spänn i timmen exklusive moms. Pfuii!

Självklart gick man hem och läste på. Alla aktiva har ju inte en sambo, fru, morsa eller hästkompis som sköter stora företag och kan ekonomi och bokföring. Väldigt få har en morsa som jobbar på bank och kan fixa det mesta som egentligen inte går. Behövs för att kunna utöva travsport.

De enda storfräsare som misslyckades med hästbokföringen som jag känner till, jobbade i chefsposition på Skatteverket i Spånga (de var själva hästägare) och åkte ut med buller och bång, eller rättare sagt åkte de in.

Nationalteatern hade rätt även om låten är skitgammal - Miljonärerna och skattefifflarna går fria, dom handlar aldrig bara för en tia 

och klasstillhörigheten är tydligen en förmildrande omständighet…

 

Hovtramp/Lasse - Tarzan

Tarzan Stefan Melander har en åsikt i Sexpressens krönika.

Jag gillar inte bidrag. Därför saknar jag inte heller de transportbidrag till V75 och andra STL-lopp som försvann vid årsskiftet.

Aha. Det gäller alltså att ha rätt föräldrar, alternativt plastföräldrar eller gubbe i bakgrunden med stor plånbok. Då spelar det ingen roll att man en gång börjat med tomma händer och en lånad starthäst. Eller som sketen stalldräng och skottat skit i femton år. Med rätt plånbok behövs inga bidrag för att bygga varken ”drömgård” eller inhandla ex antal avelshingstar och senare föda upp hundratals hästar. Man kan till och med få rätt, fortsätta sin näringsverksamhet fast man bevisligen haft fel.

Hur som helst, bra jobbat och grattis alla som är på den planhalvan, entrepenörer behövs i massor, men förstår självklart samtidigt att transportbidrag för travhästen som ska åka från Östersund eller Gotland inte blir lika viktigt för alla, bara som en fjärt i världsrymden för somliga, typ liksom.

Klipp/citat Tarzan: men jag har samtidigt respekt för vad det kostar för att åka och starta med en proffstränad häst från Boden på Solvalla. Därför är jag säker på att det kommer påverka fälten på V75 framöver. Att vissa kommer dra sig för att åka långt på chans. Men kanske är det ett beslut som ligger rätt i tiden. Däremot tycker jag att det är anmärkningsvärt att ingen reagerat över att transportbidraget är borttaget.

Är det ingen som bryr sig längre?

Som svar på Tarzans fråga konstateras att, nä, ingen verkar bry sig om någonting längre. Bara på Facebook och Twitter. Där diskuteras öppet när någon varit ”stygg” utan att ens ha kontrollerat fakta innan fingret hamnar på gillaknappen. Man tycker fortfarande hellre synd om och gullar med ”populära” kuskar som stängts av för spödrivning, istället för att tycka synd om hästen! Ibland hjälper det till och med att gråta ut i pressen, glorior ska inte hamna på sned och då viker sig reglementets budbärare för mobben.

Helt klart är i alla fall att det sedan länge halvt insomnade Travtränarnas Riksförbund inte bryr sig varken om att upphandla nytt försäkringsavtal för aktiva, istället för det bolag som egentligen är FYRA inblandade försäkringsbolag, beroende på vad som ska ersättas.

Ersättas, ett ord som riktigt blöder och glöder vid blotta tanken, för bolagen alltså. Finns knappt inga så stora vinnare som försäkringsbolag, möjligtvis Systembolaget och Skatteverket då. Alltför många aktiva utförsäkras av Länsförsäkringar efter diverse skador som finstilt/ändrats och inte omfattar typen av skada.

Hovtramp/Lasse

En hel hög aktiva kuskar och tränare har enbart egna upphandlade försäkringar, eller inga alls. Något att fundera över och säger som Tarzan – är det ingen som bryr sig längre?

Hovtramp/Ilse

Snart dags för den alternativa Travgalan på Trav-TV. Lika förutsägbart vem som vinner utmärkelserna som att Danny vinner svenska Mellon? Kanske. Hur det kommer sig? Tjänster och gentjänster? Skit i hur hästarna vann, strunta i att tränaren indirekt borde haft anmälnings och startförbud.

Alternativt ändra regelverket, enda problem blir då att det redan har HÄNT. Strikt tränaransvar gäller om du har satt på en magnetknäkappa på starthästen, då stryks hästen ur loppet och Svensk Travsport utreder snabbt som tusan och straffar tränaren som inte läst på i karenslistan.

Hovtramp/Lasse - Propulsion

När Propp-tränarens advokat och Svensk Travsport bråkar om ”slasken” (utsorterad information av ringa värde) tar det minst två månader ytterligare, innan Proppen dras ur på Furuby. Inget strikt tränaransvar där inte. Tänk bara om, det hade varit en mindre travtränare som glömt att läsa på sina egna dokument om importhästen, eller inte ens kunnat tillräckligt med engelska för att kunna utläsa veterinära beskrivningar.

Vad hade hänt då? DET svaret vet vi alla. Det är ett jävla gullande med tränare som håller pengaflödet flytande och känns varken rättvist eller reglementsenligt. Det är bevisligen skillnad på folk och folk!

Tur att man inte berättar allt man vet.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)