STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Skyll dig själv, vi pröjsar inte!

2021-02-21

 

 

Foto/Svensk Travsport

Otjänlig travbana, tjäl-lossning, inställda travtävlingar

När väderomslag visar från -15 och snödrivor till +8 och gegga på några ynka dagar, borde man ju begripa att det inte går att köra travtävlingar och ställa in tävlingarna i tid. Men det sista som överger beslutsfattarna är tydligen hoppet.

Förr i tiden visste alla vad en tjäl-lossning var och framför allt vad det betydde rent praktiskt. Idag behövs tydligen lite mer än SMHI, alla travbanor vill genomföra sina tävlingar, trots att det varken går att springa omkring med spjutbrodd eller hakar i hästskorna, man glömmer lätt bort att det enda som gäller är gummistövlar!

Hovtramp foto - startbil

När startbilen inte gick att använda idag på Örebro provade man med linjestart, inget kuskar övar så ofta på precis. Loppet startas då med en master (häst nr.5) och om den hästen galopperar blir det häst nr 4 som tar kommandot. 

I travsammanhang är det Jordbruksverkets anlitade banveterinär som bestämmer, och det hjälper inte ett dugg vad tränare, travbanans personal eller hästägare tycker. Banveterinär är enväldig domare.

G75 på Örebro med Jackpott för spelarna ställdes in idag, efter tre körda travlopp. Kanske skulle inga lopp över huvud taget ha körts? När travbanan meddelade att tävlingarna ställdes in efter tredje loppet, inför G75-1 (lopp 4) hade redan 22 hästar strukits av sina tränare.

Några gästande tränare och hästar på Örebro hade lång väg att åka, exempelvis från Årjäng, Rättvik, Färjestad och Gotland. Ingen resa man gör på en kafferast precis. För att åka från Visby till fastlandet reser hästarna med Destination Gotlands båtar till Nynäshamn (eller Oskarshamn) sedan återstår väg från fastlandet till travbanan med hästtransport.

Vid ett tidigare tillfälle reste Gotlandshästar från Visby till Färjestad, och var framme på travbanan under eftermiddagen. Då meddelades att travtävlingarna hade flyttats till Solvalla! Med bara några timmar kvar till start, en omöjlig situation för de som trampade omkring på Färjestads stallbacke. Jahaja, naturens nycker kan ju ingen rå för, men med tanke på spelpotten borde väl resenärerna som inte skulle hinna fram till Solvalla och inte heller hinna med båten tillbaks samma kväll mot Visby, fått någon form av ersättning!

Läser man innantill i reglementet om inställda travtävlingar ersätts färdväg efter antal körda mil. Bara ett litet problem uppstod för Gotlandshästarna, Svensk Travsport räknar bort milen över vattnet!

Det är nämligen ingen väg, det är vatten, så vad blev det kvar? Tjoflöjt! 10 timmars resväg i onödan, extrapersonal i hemmastallet som knappast jobbar gratis och några kronor inte ens värda namnet tillbaks på kontot. Hur i hela friden tänkte den som skrev den klausulen åt Svensk Travsport?

Samma sak idag, vid dagens tävlingar på Örebro. Gotlandsresenären med tre starthästar lär ju inte ens få tillbaks så det räcker till en måltid på hemvägen på båten. Hoppas hästarna från Rättvik och Årjäng håller sig på vägen, kör de över några broar räknas väl de sträckorna också bort!

Dags för blodbyte i travfabrikens kontorskorridorer. In med folk som har praktisk erfarenhet av travsport och framför allt kan tänka. Förstår att en del tjänstemän blir kortvariga på sina jobb, vissa kan för mycket och andra får ingenting gjort.

Foto: Hovtramp arkiv

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)