STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Expert eller speltorsk?

2021-02-25

 

Spelexpert utan att ha klappat en enda häst?

Spelexpert, är det ett jobb? Med riktig lön? Men...de där som enbart kört lopp i badkaret eller i lopp-akivet, de där som berättar för oss om det som inte ens tränaren vet! Vilka är det? Gafflar om vad olika utrustningar har för praktisk betydelse för oddsen och vem som sa vad, för en vecka sen alltså. Enbart vissa uttryck kan ju få en att fundera var de haft sin undervisning någonstans? –kom fel på det…gick bra i ett lopp samma tid förra året, har fantastiska gener... suck man tar sig för pannan! Så få se nu, vad har alla de där experterna för bakgrund? Har de jobbat med levande hästar nån gång? Kanske de bara varit hästägare på fakturor? Eller kompis med gänget som redan kommit in i studion från kylan?

Oavsett vilket. Ett ytterst litet fåtal personer har blivit lyckliga och suttit nöjda med sina större totospelvinster. Knappt någon av miljonärerna slutade spela efter storvinst, men de slapp i alla fall stapla lådor på ICA, sälja grönsaker, köra buss eller sortera skruvar i nån fabrik. Åtminstone ett tag. En storspelare jag känt väldigt länge dog av plötsligt hjärtstopp, dagen efter en av de största totovinsterna i Sverige! 

En annan storspelare som inte ens betalade sina räkningar blev bara fetare, ändå snålare och olyckligare, han slutade i princip precis där han började. Med två tomma händer och en bunt bruna kuvert. Ett par storspelare som ofta satt på uteläktaren Solvalla fick in ett par storvinster, men fortsatte att spela tills pengarna var helt slut, och hamnade till sist hos spelmissbrukarnas hjälpstation.

Foto: Hovtramp - är detta gänget som spelar skjortan av oss? Nä.

Foto: Spelvärde.se - så här ser de ut, experterna!

Spelvärde.se – är en populär samling grabbar och tipsnördar. Skrapade faktiskt av ren nyfikenhet lite på de självutnämnda experternas bakgrund, hittade lite godsaker som kanske kan vara kul att veta.

Expert i travsport eller travspel är inte något man föds som, eller kan kalla sig efter en praovecka hos stortränare eller en ENDA storvinst, är inte det falsk marknadsföring? Åtminstone omvänd marknadsföring för de som vet sanningen. Så här såg det ut i CV hos spelvärde.se grabbgänget (Gud förbjude, där kommer inga käringar in?) :

En expert kom in via pokerspel, gillar spelkonstruktioner och enligt texten lever han och andas trav….i lopparkivet.

En var hjärnan bakom en storvinst 2009, köpte in ett antal travhästar, jobbade hos en A-tränare en tid och kanske kan berätta för övriga hur det går till i det verkliga travlivet.

En gick ut gymnasiet och livnärde sig sedan på spel fram till rekryteringen till Spelvärde 2015, kallas Jesus i spelkretsar (inte trav) kretsar, där krävs betydligt mer...

Ung kille som parallellt med studier livnärt sig på spel (trav och fotboll. ) Älskar att ”klocka hästar” gillar statistik, har suttit på Jägersros läktare.

En expert har bakgrund från Guiden och Travronden, har numera vigt sitt liv åt att analysera lopp.

V86-experten har besökt många travbanor och samlade som liten torskbongar i plastkassar.

En stark tipster (redaktionens omdöme) ägnar alla dygnets timmar åt analys inför travlopp.

Ansvarig utgivare för Spelvärde.se och grundare, hade som ambition att starta en tipstjänst som han själv skulle velat ha som kund, bra tänkt!

Har bara lite svårt att förstå hur dessa självutnämnda experter ska kunna förstå och redogöra för viktiga balans och utrustningsändringar, kunna göra djupgående analyser/intervjuer som ingen annan har gjort?

Det travtränare/kuskar och lånekuskar är minst intresserade av inför viktiga lopp, är nog den press och media hysteri som råder. Att som kusk analysera sitt eget lopp innan lopp, avslöja sina tilltänkta drag, är det så smart? Om tio olika tipsjägare ringer samma dag, hur ska tränaren då hinna köra och träna häst? Hur lånekuskar ska kunna analysera en häst de inte ens känner, bara träffar som hastigast på stallbacken, är ju rena gissningstävlingen. Skulle de avslöja tränarens körorder? Tror knappast det. Dessutom, populära lånekuskar har ju inte ens tid att värma hästarna åt sina uppdragsgivare!

Under Pressbilds-åren gjorde jag faktiskt Fem tippar V65 under ett antal år, valde bilder, tränare/kuskar som hade starthäst när lördagen äntligen kom. EAP/Einar Anderssons idé. Spännande tid med många kontakter, för på den tiden ville ju alla synas i pressutskick i samtliga landsortstidningar och Travronden.

Remy övervakade som en hök (vilka tippande tränare som valdes ut alltså) och skrek som kniven satt i honom om fel tränare hamnat i tipsen. Minns speciellt en gång, en häst skulle starta som jag haft som motstånd till min egen snabbloppare ett par gånger, tränades av en liten tränare med få hästar i stallet och skulle dessutom köra hästen själv...

Letade länge efter porträttbild och lät tränaren vara med som en av 5 tippare. Kände mig så nöjd, hästen var i fin författning och tränaren var så glad att få vara med. Sköttes via telefon och fax. Dörren slets upp så fort tips levererats för tryckning. Gissa vem? Den nästan två meter långa chefen skrek redan i dörren – vem i helvete har valt ut den där tränaren? Dessutom ska han ju köra själv också, han kan ju för fan inte ens köra en skitkärra! Gissa vem som vann loppet…

Experterna som guidar oss i Trav-Tv kan man ju också fundera över, när man ändå håller på. Vem släppte in dem i TV-studion? Bra fråga. Så värst många rätt har åtminstone inte experten Peter Andersson haft under lång period, vad kan vi ha missat? Borde nog ha börjat med något annat, för någon tipsexpert är han definitivt inte…Gissa vad han har för yrke i botten…EKONOM.

Hur han fick jobbet som en av de mest omdiskuterade travexperterna? Enkelt, titta efter på länken!

Hur gick det med hans V75-tips då? Har lite elakt sparat ner ett gäng V75- omgångar där Peter tippat mellan 192-720 rader. Så här många rätt av 7 möjliga blev det: 2-5-4-4-1-4-5-4-1-5-3.

Ett enda rätt står för V75 Skellefteå och V75 Dannero. Skulle kanske ha fortsatt som ekonom, för speciellt rolig är han ju inte ens när han försöker vara rolig. Lekte med uppblåsbara kossor tillsammans med Per Skoglund i TV-reklam. Sistnämnde borde vetat bättre, har ju i alla fall ”hästar hemma” och tog körlicens, vann ett lopp med sambons tränade häst.

Nä, badmössornas tid är nog förbi, välkommen tillbaks Lennart ”Kusken” Forsgren även om du är 70+ kompetens är inget man köper på postorder. Det hjälper inte ens att ha vunnit storlopp med fantastiska hästar, inte säkert att man passar i media bruset för det. Såvida vi inte ska ha badmössor och höhö-skämt som mer drabbar än roar. Man behöver inte vara proppmätt för att fatta att professionalism är något klart underskattat i Trav-Tv.

  

Hovtramp/Lasse - historisk målgång Elitloppsförsök Jennifer Tillman- Royal Fighter

Tjejer kan! Har betydligt mer travkompetens än grabbarna i TV-studion! Sandra gift Mårtensson har lång bakgrund i travsport, både i sulky och monté och började med ponnytrav. Jennifer Tillman har lika lång travbakgrund hon, första kvinnliga kusk som vunnit ett Elitloppsförsök. Elin Gustavsson var både proffstränare med eget stall och provade som privat-tränare för Stall Zet på Furuby, där Daniel Redén verkar idag.

Olyckan i ett travlopp satte stopp för det mesta.

Tre tjejer som vet vad de pratar om, när det gäller travlopp och travsport!

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)