STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

En blåsig lördag i lervälling på Solvalla, vad händer där?

2020-02-16

 Text&Foto Hovtramp/Ilse

(den riktiga fotografen spelar golf i Spanien...suck)

I de fina salongerna packade samtidigt lånekuskar och travtränare från hela landet just då upp sina dressar för att köra V75. Hästskötare tar en snabb sväng på stallbacken med starthästen, mobiler plingar och ljuder överallt. Reportrar springer omkring i stora dunjackor och vintermössor med micken i högsta hugg, letar upp lämpliga offer mellan värmningarna och ställer frågan - hur känns det?  Fabrikstränarna tar störst plats i TV-rutan och strålkastarna lyser starkast på populäraste lånekuskar. Det ska till en extraordinär häst för att få uppmärksamhet i TV-rutan, alternativt att nån av de så kallade experterna är rädda att missa en dold vinnare.

Motsatsen till ovanstående rader utspelar sig samtidigt på Solvalla Travbana. Kallt, blåsigt, smutsigt, men ingen verkar bry sig. Här har vardagsfolket samlats, B-tränare, hästskötare, hästägare, licensloppsdeltagare och provloppskuskar. Det är ovanligt rörigt på stallbacken och i gäststallen idag, mycket folk i rörelse överallt och hästar som korsar varandras väg.

Någon saknar boxplats och protesterar högljutt. Tjej med rosa hår lugnar grinig gubbe och allt ordnar sig när de får ett helt stall för sig själva längst bort. Resten trängs och får knappt plats att sela ut sin häst för värmning, boxfördelningen är ur spår. Två hästar på olika platser är inte optimalt för B-tränaren. Påsar och selprylar överallt. Hade jag haft häst med mig hade jag gått iväg till stallet längst bort, lugnt och skönt som det ska vara.

Tydligen har Solvalla slopat anmälningsavgifter och gästboxhyror, kan det vara sant? Man mockar själv och städar upp på sin plats, låter overkligt, otroligt efter alla år. Håller hästfolket och bredden på att ta slut? Blir det bara fabrikstränare och lånekuskar kvar? Vem föder upp hästar i så fall? Gräsrötterna är viktiga.

Fyra lopp ska köras idag och värmningarna är i full gång. Första loppet är licensloppet, som väckt mitt intresse. En av Profilskolans Hästprofils elever deltar för att få ungdomslicens med stor häst (16 år.) Självklart vill man se att allt fungerar och vid behov vara moraliskt stöd. Lopp 2 är ett provlopp i 25-tempo och lopp 3 ett provlopp i 23-tempo. Båda loppen har fri fart sista femhundra, och då snackar vi om fri fart...Tydligen är det lika viktigt att "vinna" provlopp som riktiga lopp. Lopp 4 är hör och häpna ett gäng kallblod (nordsvenskar) som ska trava mellan 1.30- 1.40 i klunga. Ett jättekul inslag bland varmbloden. Blev tvungen att klappa en av dem och fick faktiskt lite abstinens.

Arion, allt är förlåtet.

Ulrika Riesterer Ådö Säteri

Hur det gick? Träffade massor av folk från "förr" som inte heller kan slita sig från vardagstravet och övar när det finns tillfälle, med egen kusk eller kör själva. Att skaffa häst till licenslopp är inte det lättaste! Jobbade häcken av mig för ett par år sen och lyckades till slut låna ett par "märrar" som kunde delta de femton gångerna som krävs. I dagens fall blev det betydligt lättare, Ulrika Riesterer från Ådö har öppnat filial till Solvalla Travskola och kommer in med häst och vagn. Dessutom lämplig häst. Helt fantastiskt och möter ett stort behov. Solvalla Travskola hade ett helt gäng hästar på banan i de olika loppen och hade fullt sjå att hålla koll.

Roligast idag? Att studera "folk" och hästar. Stora gummioveraller och sjöstövlar trängdes med proffsiga dressar. Hur packar man då? Ikeas blå kassar översvämmade gäststallen. Inga stora packlådor eller snitsiga selpåsar som vi släpade på inte. Hästarna då? Bortskämd med fräscha starthästar konstateras att även om det inte är någon skänhetstävling kunde ju åtskilliga ha behövt putsa lite på sina "bästa vänner."

Stam på provloppshästarna, stämmer med tävlingsprogram? Nä, betydligt större bredd i stamtavlor i gäststallen än i rikstoton. Här fanns ingen risk för inavel. Hittade avkommor till Pampino, Couch Doctor, Campbell Hall, Steinlager, Zerberus, Home Alone, Thai Tanic, Easy Lover, Tyler Cas El...Letade lite till och hittade faktiskt några av mer modernt snitt, Fast Photo, Super Photo Kosmos, From Above, Zola Boko, Timoko, Ken Warkentin.

Kallbloden då? Hittade Stjärn Lina efter Järvsöfaks, Björlitira (NO) efter Bork Odin och Steinar efter Horgen Tore. Härliga hästkrafter, luktar inte ens som varmbloden. Skog, svett och kåda fyller näsan.

Hur gick det i licensloppet? Koncentrerade mig på detta lopp av förklarliga skäl. Var minst orolig för eleven som debutyerade, mer orolig för alla runt omkring, sannerligen en blandad konfekt! En ung tjej trodde det var ponnylopp, smackade och slog med tömmarna och vägrade att ta upp trots att licensloppet har farthållning. Kunde inte ta ögonen från henne i kameralinsen. En annan kusk var mer rutinerad efter fortkörning hos proffstränare och kom naturligtvis först i mål utan att bli svettig eller ha "bästa" hästen. 

Ingen galopperade! Bra gjort, och alla tre provstarter innan giltig start avlöpte väl. Den första var bäst, när loppet gick var det många som "körde" och de kom från "alla håll" som Hans G brukar säga. I vida spår istället för spårsnålt. Min elev är rädd om kronorna och tog det säkra för det osäkra och höll sig lugn längst bak hela loppet, bra kört.

 

En storväxt montéhäst var lite irriterande med i licensloppet. Knappast optimalt och kan man inte hitta tre hästar till för att rida licenslopp i monté kan man ju kalla in några av de ryttare som verkligen skulle behöva övningen att sparra - istället för att rida lopp.

Att "hitta" en rutinerad licenshäst betyder ofta att man får ta det man har eller får låna, och inte alltid de rutinerade ringrävar som klarar en (hög) häst och montéryttare i klungan, varken i rygg eller på utsidan. Detta kan ställa till loppet rejält. Som en av två initiativtagare till svensk monté när det begav sig kan det direkt säkerställas att detta är inte optimalt ur säkerhetssynpunkt. 

Konstateras kan, att det blev en rolig dag. Blå Stugan hade öppet och en välförtjänt kopp kaffe och god macka gick att trycka ner innan hemfärd. Inga olyckor, allt avlöpte enligt facit. Så nöjd!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)