STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Legitimerade hot och sms-uppsägning från TV-rutan!

2021-03-30

 

Expressens ”tipsexpert” Fredrik Edholm skrev i sin krönika att travtränare med starthästar ska svara när ”pressen” ringer och hänvisar till omsättning som ATG förfogar över och totospelarna vill få ta del av.

Har faktiskt en del erfarenhet med tillverkning av tips inför dåtida V65 när fem travtränare valdes ut varje vecka för att berätta om sina vinstchanser och hemligheter med hästen som hänt inför start. Kan lugnt säga att det var riktigt jobbigt att få in alla tips i tid före deadline och tryckning.

Varför? Travtränarna och lärlingarna körde nämligen häst, och hästskötarna hade fullt upp att hinna med jobbet innan det blev mörkt. Det jobb som aldrig tar slut för någon i travbranschen. Hästar är ett sätt att leva, inte enbart ett "jobb" och definitivt inte ett 9-5 jobb.

I viss mån kan jag förstå ”tipsnissar och experter” men även travtränarna. Det finns alltid en orsak när någon svarar på det sätt som redovisades i krönikan, alternativt finns faktiskt travtränare som vill undvika att både synas och höras för mycket. Först utnämns de nämligen som stjärntränare med stjärnhästar och Elitloppet nästa, sen omnämns de som rena floppar och bortstyrningar, efter mål.

Fredrik Edholm försökte kolla upp läget inför start i föregående V75-3, med hästen Zeolit som Jari Åkerfeldt äger och tränar. Citat Jari Åkerfeldt – Det är inget personligt mot er men jag har bestämt mig för att inte uttala mig till någon media under den här veckan.

Citat Fredrik Edholm – sådana här påhitt är en uppenbar skymf mot spelarna och borde kunna beivras på något sätt för att statuera exempel.

Fredrik har en krönika i Expressen och borde ha känt till att Jari Åkerfeldt blev uppsagd från Trav-Tv via ett litet sms, från att medverka som stallbacksreferent. Hans tjänster behövdes inte framledes eftersom han var för tråkig. Snygg uppsägning av en personalchef. Kan ju faktiskt ha påverkat att Jari Åkerfeldt valde att inte uttala sig för någon press?

Han skrev senare själv på Twitter – som jag uttryckte mig i telefon så har jag valt att inte uttala mig i media p.g.a direkta hot från spelare. Är det OK? Nu häller du tändvätska på brasan och legitimerar hot mot oss aktiva.

Två orsaker alltså, en rent oförskämd uppsägning och sen direkta hot från spelare! DET skrev inte Fredrik Edholm något om i Expressen?!

Hovtramp foto - partner eller bara ett factoringbolag?

Mjuka värden eller hard cash?

Bengt Adielsson är en välkänd hästsportjournalist av ”gamla” välskrivande nästan utdöda stammen. Krönikan är nästan alltid läsvärd. ATG ska dra in pengarna och ST/Svensk Travsport ska värna om de mjuka värdena. Utnötta floskler i min värld, motsvarar knappast det som expedieras från Svensk Travsports örnnäste idag.

Citat krönika Bengt Adielsson – Jag blir betryck när ungdomsloppen inte visas på ATG Live och inte finns med i lopparkivet. Inte en spänn att tjäna på de totolösa loppen? Nä, just det.

Hur ska man uppfatta den meningen? Vart tog de mjuka värdena i svensk travsport vägen? For de ut med juniorkuskarna i slaskvattnet? Hästägarnas hästar och travtränarna får del via prispengar, precis som kuskar. Utan poäng däremot blir det inga lopp för hästen. Hur skulle man annars ha agerat när det är förbjudet att spela på minderåriga kuskar? Ta bort dem helt från möjlighet att ta ungdomslicens och komma in i travsporten tidigt? Alternativet är just icke spelbara totolopp.

Juniorchansen handlar om ca 350 lopp om året där UNGA kuskar har chans att få köra lopp. Dessa lopp URARTADE redan från början, förstoringsglas behövs för att upptäcka juniorkuskar i loppen. Under en vecka har två Juniorlopp frusit inne och suddats ut. Det fanns inga juniorer som ville köra? Jodå, det finns i hela Sverige.

Foto: Hovtramp/Lasse - önskescenario, bike och amerikansk kusk?

Det fanns knappt några tränare som vill anmäla häst med junior i sulkyn. I  Juniorloppen ser tränarna sin chans att anmäla relativt poänglösa hästar med rutinerade lånekuskar och ringrävar, gubbligan. Juniorer får stå bredvid och titta på. Juniorchansen borde ha bevakats bättre och dörrar stängts för överåriga kuskar, annars BYT NAMN! Juniorchansens lopp ska inte vara möjligt att köra som kusk om man inte är en UNG människa, en JUNIOR som vill hoppa på travtåget.

Skäms lånekuskar/catchdrivers som tackar ja till dessa styrningar, skäms tränare som inte hjälper unga kuskar att komma in i matchen. Det finns ju både P21 och P22-lopp att delta i. De här propositionerna känns ungefär som på Skatteverket eller Försäkringskassan, tolkningsrätt åt fel håll. Om inte Svensk Travsport kan ordna något så enkelt så strö då inte mjuka värden och andra floskler omkring er i alla sammanhang. Juniorlopp visas inte på ATG eller i Lopparkivet? är det några som behöver se sin styrning både en och flera gånger är det väl orutinerade kuskar? 

Två exempel på nyligen körda Junior/Ungdomslopp:

Juniorchans Umeå mars 2021: 10 startande, EN ungdomskusk (född 2004) resten var födda 1952,1961, 1071, 1976, 1979, 1982, 1988, 1998, 2000.

Juniochans Mantorp 28 mars lopp 1: UNGDOMSKUSKEN född 2004 vann! Två ungdomskuskar födda 2004 deltog. När var övriga kuskar födda då? 1943, 1951, 1955, 1980, 1982, 1984, 1987,1997.

Gör om och gör rätt!

Hovtramp/ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)