STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Känd eller ökänd? Bestäm själv.

2021-04-06

 

Är en avhoppad travtränare/hästhandlare tillräckligt intressant som person för att medverka i Travrondens artikelserie med 20 frågor?

Hade kunnat vara, men…den där grävande journalisten ställde ju aldrig frågorna som travsportens aktiva väntat på. Intresset för om man väljer pannkaka eller finsk memma är nog inte lika intressant som varför licensen avslutades så hastigt.

Tänker på alla de stackars tränare och delägande hästägare som stått där med tom box, de som blev av med sin bästa häst, eftersom de inte hade råd att bjuda över ”köparen” med sitt obegränsade bankfack i bakfickan.

Blev det nån förlikning med Svensk Travsports ekonomiavdelning eller bara ett litet tackåhej? Varför fick du så bråttom Kari? Intressantaste frågan som Travrondens journalist glömde.

Blev det nån flytt för Korpen från jättegården i Holm? Blev det nån skilsmässa från fru Travsport, Marjaana Alaviuhkola, och hur gick det med alla hästbolagen i olika ägandekonstellationer? Tveksamma skilsmässor, kanske var det bara en pappersdrake?

B-licens och brevlåda finns säkert i Finland, men den återupprättade trenden med vinster i Sverige har förmodligen en erfaren tränare i ryggen. En som pekar med hela handen, bestämmer var hästar ska bo och hur de ska tränas. Untersteiner junior byggde ju sin gård ”Drömgården” på gården i Holm, där även Karis dotter Hanna Lähdekorpi samlar på fina starthästar (16 på träningslistan) B-tränarlicens och personal parallellt med veterinärjobb. Hanna vinner lopp titt som tätt men fler Lähdekorpis gör bra ifrån sig i travsporten, Lina, Maja och Petter, alla med licens och knutna till travsporten.Snabbfacit till Korpens karriär
Kari Lähdekorpi ”slutade” som travtränare med raketfart 2012, ”flyttade hem” till Finland efter en milt sagt framgångsrik tid i Sverige.
Nä, riktigt så var det nog inte. Eller? Ett 15-tal skalbolag moderskeppet och otaliga konstellationer balanserande på kanten till skattereglernas avgrund med eget momsupplägg, genomskådade (överlistade) förmodligen Svensk Travsports TDS (Travtränarnas Debiterings System).

Ett genidrag som Factoringbolaget ST nog inte hade räknat med. Försörjde häst-shoppingen och bäddade för storvinster på travbanorna.

Korpen fick efter hemkomst till Finland enligt egen utsago truga för att medverka i finsk travTV, trots tiotalet hästar som väntade på husses ankomst, placerade hos kompistränare med licens. Tio hästar i träning, knappast gratis.Vad hände? Först annonserade Korpen time-out 2012, extremt kortvarig då Persos Seaman strax efter segrade och passerade delmål, 3000 segrar. Karriär inleddes från början i samarbete med Veijo Heiskanen och Lennart Kusken Forsgren, innan egen proffslicens kvitterades ut i mitten av 90-talet.

Många fantastiska travhästar samlades i snabbväxande tävlingsstallet, bland större segrar kan nämnas Sprintermästaren - Profit Ås 2005, Elitloppsförsök 2006 - Hot Shot Knick, Olympiatravet 2007 - Gentleman, Danskt Travderby 2011 - Peak, Finlandia Ajo och många fler. Lähdekorpi röstades fram till Årets Tränare 2004. Åren 2007 och 2008 stod han på toppen av sin karriär med två raka tränarchampionat, 31 och 30 miljoner kronor intravat, 320 segrar till stallet i Halmstad under 2008.

Kari Lähdekorpis (ex) fru Marjaana Alaviuhkola, Svensk Travsports Ordförande driver veterinärklinik som svällt både på bredden och höjden till ett stort djursjukhus, synnerligen lukrativt sen ATG klinikerna slog igen.

Bakgrund: Kari Lähdekorpi och Marjaana Alaviuhkola kom till Sverige 1985 där Korpen blev travkung 2007 och frun framgångsrik ägare till snabbväxande Hallands Djursjukhus. Tillsammans omsatte deras företag över 80 miljoner. Korpen hade monopol på att köpa upp och sälja svenska travhästar till Finland, dessvärre en marknad som snabbt mättades. Träna hästar i stället? Med känt resultat. Stall Lähdekorpi hade under sin storhetstid 24 anställda och ca 30 mkr i årsomsättning. Basen fanns och finns fortfarande i Holms prästgård, Halmstad, där kilometerlånga rader vitmålade staket och många miljoner investerats i gårdens träningsanläggning.

Under en period hade Korpen 150 hästar på träningslistan i Holm och på filialen Veka utanför Falkenberg. Omkring 70 hästar var Karis egna. Bara tanken på att föda 70 hästar själv kan ju orsaka kalla fötter...

Citat Korpen – Inte många yrkesval är mer utsatta än en travtränares. Resultat är det enda som räknas, det går inte att leva på gamla meriter.

Ex-fru Marjaanas veterinärjobb vid Hallands Djursjukhus blev grundplåt till Holms gård 1986. Efter fyra år med egen praktik blev hon delägare i Djursjukhuset med hjälp av Falkenbergs Sparbank, 2005 ensam ägare. En lokal bank som månar om bygden passar mig, sa hon i en tidig intervju. Djursjukhuset sysselsätter ca 60 p. häst är specialområde som snabbt fyrdubblade omsättning, runt 50-55 mkr och ett antal filialer.

 

Många rykten har florerat runt Korpen under hela hans karriär, inte minst efter V75-vinnaren Tacticals positiva dopningsprov, både A och B-prov som analyseras i Frankrike var positiva. Korpen hotade as usual med att sluta som travtränare (november 2006.) Men helt plötsligt, gällde inte nolltolerans längre, dåvarande STC:s expertgrupp med Peter Forssberg i spetsen frikände häst och hämtade tillbaks böteslapp på 30.000, hästen fick behålla både seger och prispengar.

Hur i hela friden gick det till? Analysdata från Lab visade på förekomst av Trimetoprim (Sulfapreparat) men Tacticals dopningsprov skulle ur djurskyddssynpunkt betraktas som negativt. ? Förklaring från experterna var att det är skillnad på den påvisade substansen och antiinflammatoriska substanser, därför friade man, trots nolltolerans. Så, vad ska vi då med dopningens nolltolerans till?

Man vill ju inte ens tänka på att dopning förekommer i travlopp. Trodde faktiskt att Sverige var vaccinerade sedan Elitloppet 2006, då både vinnaren och 2:an i loppets Final var dopade. Jag de Bellouet med Diklofenak (smärtstillande, antiinflammatoriskt.) 2:an Lets Go med ökände Holger Ehlert som tränare hade spår av Etakrynsyra, ett vätskedrivande medel (hjärt/blodtrycksbesvär) i hästvärlden maskerande substans för att dölja andra dopningspreparat.

Det är roligt nästan jämt.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)