STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Man blir så trött

2021-04-17

Ett brev betyder så mycket!

 …fast hade det inte varit lite lättare? om Svensk Travsports VD och styrelseledamöter haft ett digitalt alternativt fysiskt möte med STAD:s två avhoppande juristledamöter…Skämsiga diskussioner på samtliga travsidor.

Svensk Travsport all inclusive står tydligen bakom VDs hopknåpade brev, med tanke på handläggningstid av "Proppen-Gate/Propulsion" (1 år) och reglementets skutt bort från strikt tränaransvar (med påföljande anmälningsförbud under utredningens gång) kan man bara konstatera att här borde lika många huvuden rulla som i Stockholms blodbad.

Say No More.

   

                                              Foto/Italiensk media

Solvalla travbana välkomnar sin nya travtränare som ”klarat” tvådagarskursen i Hästsportens Hus och etablerat sig. Mer ökänd än känd, osociala media kokar över men kan knappast åtgärda problemet, då inga domar finns och allt är förlåtet. Medhjälparen Jori Turja (saknar licens i Sverige, Finland och Italien) vet hur en slipsten ska dras, vad skönt att Svensk Travsport tar hand om alla som fallit utanför boxen. Då slipper vi aktiva bekymra oss.

Klipp från Solvallas hemsida:

HALLÅ DÄR ALESSANDRO GOCCIADORO

16 april 2021

...som från denna vecka är Solvallatränare! I fjol gick du kursen för utländska tränare i regi Svensk Travsport. Hur var det?

 – Ärligt talat var det väldigt roligt och intressant! Jag lärde mig mycket nytt och hade spännande dagar, säger Alessandro.

Fakta: Filial är godkänd på Söderby Gård, där det finns 15 hästar.

Är det några speciella lopp du har i sikte?

 – Jag har några väldigt intressanta hästar i Sverige. Ska jag lyfta fram några är det Cash Maker som jag går för Breeders Course och E3 med, Allegra Gifont är siktet mot European Championship for Mares, Bepi Bi får ta sig an Fyraåringseliten och så Vernissage Grif som jag siktar riktigt högt med.

 Hur många hästar har du i träning totalt?

– 120 om jag räknar med tvååringarna. Jag håller till i Noceto, nära Parma i norra Italien.

Grattis gul kusk!

 

Hovtramp/Lasse

Kan man cykla för att man får en cykel?

Godkänd montéprestation krävs i Monté-SM 2021, rids på Åby 9 oktober. Tidigare har svenskfödda hästar fått tävla i Monté-SM, oavsett om hästen tidigare startat i monté eller inte. Från i år ändras villkoren, SM-deltagarna ska ha minst en godkänd montéprestation i bagaget.

Behöver inte alla startmontéhästar visa  att de är inridna (inte insuttna) ?

Har nyligen betraktat en häst som släpptes ut i lopp, knappt inriden och definitivt inte riden i en framrusande flock hästar i hög fart. Är detta förenligt med säkerhet? Tränare som chansar på detta sätt slipper ju utsättas för eventuella incidenter, då en inlånad ryttare sitter i sadeln. Ryttaren var inte informerad, frågad och klart. Här finns det kontrolljobb att utföra för SMR i Silvergrisen.

Huvudregel - hästar som tjänat minst 200 000 kronor behöver inte göra montékval innan de startar i ett montélopp första gången, vilket mindre rutinerade hästar måste göra. Mindre rutinerade? Det handlar väl för farao inte om antal lopp, det handlar om en helt annan disciplin än sulky!

Där hästar kommer nära varandra, det skriks och tjoas på sina håll som i de värsta ponnylopp och där åtskilliga hästar sällan eller aldrig tränar i klunga, eller ens tillsammas med andra sadelhästar.

Monté-SM ingår i V75-spel, då är det extra viktigt att spelarna kan bedöma hästens förutsättningar på ett så bra sätt som möjligt.

Spelarna!? Alla lopp är lika viktiga för ryttarna, ur säkerhetssynpunkt! Ingen ryttare eller konkurrerande häst ska behöva fällas som plockepinn i ett lopp för att någon anmält en knappt insutten häst eller en otillräckligt tränad ryttare. Titta gärna på förebilden Frankrikes bestämmelser, krav och kriterier för att hästar och ryttare över huvud taget ska få delta.

- Vi tycker det är värdefullt att montésporten får synas på bästa sändningstid ihop med de övriga SM-loppen. Samtidigt är det förstås önskvärt att spelarna inte känner onödig osäkerhet inför Monté-SM.

Därför skärper vi propositionen något och lägger till att alla SM-hästar tidigare ska ha gjort minst en godkänd montéprestation, i kval eller lopp. Vi vill berätta detta redan nu så att tränarna till eventuella kandidater för Monté-SM kan planera sommarens matchning på ett så bra sätt som möjligt, säger Svensk Travsports t f sportchef Per Wetterholm.

Hovtramp/Ilse

Godkänd eller inte godkänd häst, en barockt inkompetent regeländring! Är spelarna viktigare än ryttarna? Tydligen. Är en häst som tjänat 200.000 i sulky mer rutinerad med sadel på ryggen än en häst som tjänat mindre, men är formad med ryttare på ryggen? Vem fan vet om hästen som tjänat 200.000 över huvud taget haft en ryttare på ryggen?

En häst är en häst oavsett kronor den tjänat. En ryttare är en ryttare oavsett hur många gånger man suttit i en sadel. Talang och teknik, två skilda saker men rutin kan eventuellt täcka vissa brister i bas och grund.

Monté är ointressant både som spelobjekt och ur publiksynpunkt så länge den drivs av folk som inte begriper. Som Ingemar Stenmark sa – man kan int förklar för den som inte begrip. Det hade han förbannat rätt i.  

 

Vad är en junior? Vad är Juniorchans?

Är det kuskar födda mellan 1945 och….så ser JUNIORCHANS ut för dagen, då ett antal lopp redan körts. Nä, det hjälper INTE att sätta upp sig som tillgänglig kusk 16-18 år gammal, det skiter både tränare och kuskar fullkomligt i. De nyttjar loppen som poängplock istället för provlopp, där de inte får betalt som i Juniorchansen.

I dagens JUNIORCHANS fanns EN enda junior, fick köra sin mammas häst. Resten var överåriga, rutinerade kuskar. Svensk Travsport och travbanor runt om i landet, LÄS kriterierna. Hur tänkte propositionsmakarna egentligen när möjligheten för ungdomar 16-18 år (350 lopp) infördes i tävlingskalendern?

Om inte tränarna vill anmäla till loppen och inte ungdomarna har några hästar att köra får man väl ÄNDRA på anmälningsreglerna! Loppen som gått av stapeln visar på enstaka juniorer som fått trängas med elitkuskar, lånekuskar, de som redan har häcken full av lopp, varenda dag på varenda travbana. Var det så man tänkte när loppen instiftades?

Enda skillnad, är att prispengar betalas ut och poäng kan tillgodoräknas, men att loppen inte är spelbara. Kör inte loppen (slöseri) om inte minst hälften av deltagarna är UNGDOMAR, JUNIORER. Och då menar jag inte att unga elitkuskar som Magnus A Djuse och Kevin Osvcarsson heller ska få köra i loppen. De är redan elitkuskar och etablerade.

Hur jävla svårt kan det vara!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 1

2021-04-20 10:01:33 - Micke S., m52@telia.com

Gjorde ett surt inlägg om juniorchansen på Visbytravets fejsbok men fick pudla efter att jag kollade licenserna. Av Visbys 126 licensinnehavare finns endast två i åldern 21 eller lägre som har körlicens. Två till med rätt ålder men de har bara montélicens. Vet inte hur läget är på andra banor men det kan bli svårt att få ihop lopp med övervägande del juniorer. Att propparna borde göras om är solklart, ge hästar körda av junisar kraftiga fördelar, 40m före eller högre startprissumma.

Och så är det bedrövligt att spelcentrerade ATG inte har med juniorchansloppen i lopparkivet. Kan man inte spela på loppen är de tydligen ointressanta...
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)