STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Hur går det?

2021-04-23

 

Svensk Travsports sittande har problem, men bara när det passar dem själva...

Är proppen ur? När vanliga dödliga småtränare glömt betala 17 spänn på en ST-faktura och ska anmäla häst till start slår en ”bugg” till i penningsystemet som rinner genom Hästsportens Hus/Silvergrisen. När stortränare med stallet fullt av stjärnor som de bevisligen både äger och tränar är skyldiga Svensk Travsport och Skattemyndigheten 1.539.919.171 kronor, då går det bra att anmäla, köra lopp och hämta prispengar. Nä, de beslagtas inte. Utredning pågår. Frågan är, hur länge?

Vad väntar vi på? Travchocken som upprörde en hel travsport, uppskjutna beslut, överklaganden, ofullständiga underlag och bevis, en advokat som gnäller om att han inte fått ta del av ”slasken” (fullständigt juridiskt underlag) när det istället borde ha handlat om DJURIDISKT underlag, start, anmälningsförbud ända sen nervsnittning uppdagades.

Vad har den här tränaren som inte andra tränare har? förutom lånad plånbok och stallet fullt av fantastiska travhästar? Ungefär 200 mkr har pumpats in i hästbolaget mellan 2007 och 2011. Verklig ägare Bengt Ågerup påpekar att han inte har något med hästar eller Stall Zet att göra. Plötsligt blev det ett ganska enkelt beslut för ST att ta, eller hur? då är det ju uteslutande strikt tränaransvar som gäller för tränaren Daniel Redén.

Foto: Atg skärmdump

Nä, jag har inget personligt emot varken den ena eller den andra, är inte avundsjuk men inser att här borde avstängning under utredning ha skett, i väntan på beslut. Likhet inför ”lagen” ? Knappast!

Hur kunde det bli på detta viset? Hur kunde Ågerup bli mannen med Sveriges största skatteskuld? Vid skatterazzia 2013 beslagtogs 55.000 mail som visade på aktier i bolag och årsredovisningar där Ågerups namn fanns med på betydande poster.

Egentlig ägare till härligheten är Bengt Ågerup. Mannen som blev stormrik på antirynkmedlet Restylane och bröstförstoringsmedlet Macrolane, företagsnamn Q-Med. Bolaget såldes 2011 med rejält klirr i kassan, ca 2,8 miljarder kronor i vinst. Då startade Skatteverket krig mot Ågerup. Kronofogden och Skattemyndigheten står beredda i väntan på att Ågerup eventuellt tar sig till Europadomstolen. Domar har tidigare slagit fast att skatt ska betalas på försäljningsandel Q-Med. Skatteverket vann matchen men har förlorat mot Ågerup.

Inte ens Kronofogdens specialverkställighetsteam (S-team) i Eskilstuna specialiserade på svåra fall har lyckats driva in några kulor. Det enda Skattefogdarna kommer åt är en svensk pension, den har Ågerup säkert råd att vara utan. Tillgångar i Sverige skrevs i god tid över på barnen och skattepengar placerades utomlands före miljardförsäljningen. Ågerup shoppade för några år sedan (2011) en ö i Stockholms skärgård full med fritidshus, 7.900.000 som skrevs på en av döttrarna. Som sålde ön vidare för 8,5mkr. Skatteverket har diskuterat om de skulle begära Ågerup i konkurs, lönlöst oavsett om det handlar om hästar, affärsverksamhet eller privata investmentbolaget Nexttobe AB i Uppsala.

Nexttobe och Brixton Medical AB (Stall Zet) ägdes tidigare av holländska bolaget Lyftet Holding BV som Skatteverket fastslagit har kontrollerats av Ågerup från en trust på Bahamas. Brixton Medical AB (Furuby/Stall Zet) ägs av cypriotiska Iremo Ltd och Nexttobe heter idag Dimio Holding Ltd.

Travgala Årets Tränare/Hovtramp

Stall Zet Brixton Medical AB har hästar både i Sverige och utomlands. Ågerup jagas som ett villebråd så fort han sätter sin fot i Sverige. Formellt flyttade han till Frankrike 1996 och till Schweiz (Geneve) där en våning för 72mkr inhandlades, och är skriven i exklusiva Verbier, i en lägenhet inköpt för 40mkr. Stadsradhuset i centrum av Paris och våningen i New York kommer ingen svensk myndighet åt. Under Travgalan 2019 syntes Ågerup på scenen när Conrads Rödluva vann pris. Propulsion blev droppen och proppen ur för Stall Zet, Daniel Redén och Ågerup. Efter Propulsions vinst i Elitloppet kom veterinärintyg fram som påvisade nervsnittning i USA 2015, samtliga resultat och prispengar suddades ut av Svensk Travsport.

Ågerups besparingar finns säkrade i en komplicerad affärsrörelse utomlands där spåren leder till Cypern, Luxemburg, Brittiska Jungfruöarna och Bahamas. Det blir nog svårt att hämta in. Som miljardär har advokater med rätt kompetens anlitats. Anna Romell-Stenmark pekade tidigt på fel som gjorts i Skatteutredningen.

Klipp: ”Inget bolag har något att göra med den privata skatteskulden Bengt Ågerup blivit påförd genom skatteprocessen, den berör endast hans privata skatter. Eftersom Högsta Förvaltningsdomstolen bara prövar mål som har prejudikatvärde och inte mål som är feldömda och inte motiverar varför de inte tagit upp målet, är det svårt att veta om de tyckte utgången var felaktig eller ej. Min uppfattning är att det inte är en korrekt utgång i målet. De har helt bortsett från juridisk expertkompetens från våra universitet vars entydiga slutsatser varit att Bengt Ågerup inte är skattepliktig i Sverige för de inkomster Skatteverket ville beskatta honom för, samt att han under alla förhållanden inte kan beskattas för hälften av inkomsterna som, med tillämpning av skatteverkets resonemang, skulle ha tillhört hans hustru och därmed i enlighet med svensk lag inte kan beskattas hos någon annan än hustrun, i det fall de hade varit beskattningsbara”.

Bengt Ågerup har inte råd att betala skulden, han har inga travhästar i Sverige, de ägs av ett bolag som drivs av andra människor, däremot är min uppfattning som advokat att Ågerup har hästar utomlands, bland annat i New York, sa Anna Romell-Stenmark.

Ågerup har förlorat i samtliga rättsliga instanser i Sverige, Högsta Förvaltningsdomstolen meddelade att de inte kommer att pröva Ågerups skatteärenden, då återstår enbart Europadomstolen. Det enda Skattemyndigheten kunnat lägga vantarna på är en båt, en motor, en vagn (400.000:-) och två privata pensionsförsäkringar (5.500:-/månad).

Enligt en artikel i en Finanstidning ville Daniel Redén efter dom i Kammarrätten inte säga att det var Ågerups hästar, men att han startade bolaget. Ägare av hästarna och VD för bolaget förutom tränare med strikt ansvar är – Daniel Redén Stall Zet.

Daniel Redén har bakgrund som hästskötare många år, främst hos TZ/Stall Stefan Melander, och är nog inte dummare än att han kalkylerat med denna sorgliga sagas slut. Har säkert hunnit stoppa undan en och annan krona. Passar bra dit Propulsion och resten av fuskarna emigrerat. Där finns det ingen som bryr sig om en petitess som nervsnittning. Jobbet som ansvarig för Stall Zet fick han efter att Ågerup först hade Elin Gustafsson på plats på Furuby. Två tränare var tydligen en för mycket? så Daniel Redén blev kvar och resten vet ju alla intresserade av travsport.

Livet är en fest! Miljonärerna och skattefifflarna går fria, dom handlar aldrig bara för en tia. Och klasstillhörighet är en förmildrande omständighet, eller hur? Nationalteatern hade rätt.

Trevlig helg!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)