STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Nä, inte nu igen!

2021-05-09

 

 

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Eric Raffin vid ett besök på Solvalla

Påföljdsmall Svensk Travsport:

Klappar personligen händerna för bötesstraff när det handlar om spödrivning (smisk på rumpan) och har faktiskt medverkat till regeländring som omfattar funktionärers inspektion av häst, direkt efter lopp.

Men, som i Let´s Dance, det finns tillfällen då man skäms även åt motsatt riktning! Åby storloppsdag igår, tog måldomare och riksdomare beslut som knappt någon aktiv travmänniska skriver under på, förmodligen inte ens konkurrenterna i loppet. Det handlar om en ganska odiskuterad och osynlig regel där kuskens armar inte får komma över axelhöjd i lopp. Har tittat på videon ett antal gånger. men denna dyrbara förseelse går inte att upptäcka med blotta ögat, inte ens på slowmotionfilm. Oavsett hur många gånger man tittar på loppet. 

Franska gästkusken Eric Raffin fick inbjudan till Elitloppet direkt efter vinst och banrekord med franska stoet Delia du Pommereaux. Raffin är framgångsrik i både sulky och sadel och har gästat svenska lopp tidigare. Frågan är om han kommer tillbaks? Nästan spelbart hos ATG – kommer, kommer inte?

Vad sa hästägaren till franska Equida? Lolic Noel - mon cheval ne viendra pas à la course Elite a déclaré le propriétaire. Min häst ska inte starta i Elitloppet. Trist.

Undrar vad Raffin tyckte om att få 15.000 i böter för felaktigt bruk av körspö (låter som han spöat hästen, vilket inte är sant!) +avstängning fyra dagar. ARMEN var enligt måldomaren på Åby över AXELhöjd (nämnden var oenig, en domare gav sig inte.) Självklart har Raffin överklagat måldomare Magnus Sjölunds och riksdomaren Dick Sjöbergs böter, straffpåföljd.

-Handen är över axeln två gånger sa måldomaren. Vilket kostade 15.000 spänn, % av förstapriset i påföljdsmall. Böter som går direkt in i Svensk Travsports kassavalv. Paragraf 78 - Böter ska ha erlagts inom 30 dagar från den dag då beslut om böter meddelats. Överklagan från Eric Raffin går vidare till nästa trappsteg i Silvergrisen, givakt!

STAD, ST:s ansvars och Disciplinnämnd har precis bytt ut två av sina sex ledamöter, som blev förbannade på Propulsion-utredningen och avgick på studs. Hoppas de två ersättarna inte går i strypkoppel och har besökt Synsam. Spännande fortsättning följer?

Au Revoir!

Foto: Hovtramp/Lasse - J.M Bazire

Andra gången fransk gästande tränare/kusk känner sig orättvist behandlad i Sverige.

En av världens bästar tränare och kuskar –Jean-Michel Bazire sa adjö till svensk travsport redan 2008 efter Elitloppet, då han fick 30.000 i böter för felaktig drivning och tre dagars avstängning. Bazire betalade inte och spärrades av dåvarande STC.

Je ne reviendrai jamais! Jag kommer aldrig tillbaks !

Bazire drev enligt domarbåset Exploit Caf för hårt i Elitloppet och vägrade att betala böter. Efter tre månader hade Bazire  fortfarande inte betalat sina böter. Ärendet gick vidare till inkasso-avdelningen på Svensk Travsport.

– Han är spärrad och får varken köra eller anmäla hästar, sa Bo Hjertsson på STC.

Vilket innebar att den franska travstjärnan Narval d’Ecajuel inte kunde starta i Sundsvalls Open Trot. Hästen tränades av Bazire, var dragplåster och högaktuell i Bergsåkers största lopp.

– Har han inte betalat innan söndag när anmälan sker får han inte vara med. Datasystemet säger stopp när en kusk eller tränare är spärrad. Hästen är alltså inte startberättigad, sa Bo Hjertsson.

 

Foto: Hovtramp/Lasse - J.M Bazire, här med Wishing Stone

Bazire fick däremot köra i Hugo Åbergs Memorial i slutet av juli, och var även startberättigad när han vann med L’Amiral Mauzun.

– Ja, han hade rätt att vara med där. Har man inte betalat fakturan en och en halv månad efter att den skickats ut, sätts det startförbud. Fakturan från Elitloppet gick ut i slutet av juni och spärren slog igen i mitten av augusti enligt STC:s inkassoavdelning.

2019 skickade J.M Bazire hästar från sitt stall till Elitloppshelgen., Aubrion du Gers och Looking Superb. Själv stannade han hemma och var senast synlig i Sverige 2013. 

Sulkykonstnären har vunnit Elitloppet två gånger, med L'Amiral Mazun 2007, tränad av Jean-Philippe Ducher och med Fabrice Souloys Exploit Caf 2008. 

Foto: Hovtramp/Lasse - Jag de Bellouet

Han hade faktiskt kunnat vinna Elitloppet tre år i rad, om inte om hade funnits..
Om inte Jag de Bellouet fråntagits segern efter doping, år 2006. 

Fransmän och italienare har haft svårast att anpassa sig till svenska (skandinaviska) regler. Genomgång sker numera med utländska kuskar före storlopp, med hjälp av tolk. Björn Goop har hjälpt till vid flera tillfällen, smart nog att lärt sig det franska språket och pratar obehindrat, vilket i sin tur säkert gett honom fler chanser i franska lopp.

Under söndagens travsport med Finlandia Ajo som huvudrätt intervjuades Svensk Travsports Jonny Staf (tidigare?) domarbas. Det framgick dock inte klart och tydligt om franska Eric Raffin hade fått tillräcklig med information om hur högt upp han fick hålla sina armar i loppet…Berättade någon för Eric Raffin före loppet att - vos bras ne doivent pas etre plus hauts que vos epaules ? Dina armar får inte vara högre upp än axlarna...

Jonny Staf var tidigare riksdomare innan han rekryterades till Svensk Travsport som domarbas 2019. Är inte han chef för Ungdom och utbildning numera? Sitter kanske på två stolar samtidigt, eller också är det ingen som vågar svarar på så prekära frågor i direktsändning...

Kanske dags för alla aktiva att tillsammans se till att få slut på de här pajaskonsterna som förstör glädjen i Svensk Travsport! Det skulle behövas motstånd av en enig tränarskara, om alla sätter ner foten samtidigt är jag övertygad om att flera frågor i reglementet kunde avhandlats samtidigt och genomgått snabba förändringar.

Lite svårt att köra travlopp om ingen tränare anmäler häst till loppen! Svårare ändå, är att hitta travtränare som vågar ta tag i problem och få med sig övriga på samma våglängd. De flesta representanter invalda i medlemsorganisationer sitter mätta och tittar på när de aktiva kämpar! Många är inte ens förändringsbenägna, eftersom de har det så trevligt där inne i stugvärmen.

Väldigt få proffstränare vågar sticka ut hakan, det händer alldeles för sällan. Minns ett gäng på Jägersro med Ludde Kolgjini i spetsen när de strejkade, och självklart måste det vara någon som har råd att peka finger. Jörgen Westholm, Roger Walman och Ulf Stenströmer har tagit ton ibland, tränare med pondus som de flesta lyssnar på. När Stefan Melander öser galla över någonting i Expressenkrönikan finns det oftast nån baktanke, han tjänar säkert nån spänn på det mesta han skriver. Robert Bergh säger däremot vettiga saker i sin krönika emellanåt, och har för det mesta rätt. Svansen och rövslickarna i travsporten är också nyttiga på sitt sätt, de betalar nämligen kalaset!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)