STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

När skadas travsporten?

2021-06-09

 

Foto: Hovtramp 

Svensk Travsport börjar vissla!

Nä, det är inte första april. En ren rapporteringstjänst via hemsidan där du snabbt och snyggt kan informera, berätta, skvallra, rapportera om misstänkta oegentligheter som kan påverka hästars eller människors välbefinnande eller Svensk Travsports trovärdighet.

Visselblåsare är beroende av juridiskt skyddsnät, men hur skyddet fungerar är juristerna fortfarande oense om. Kan Svensk Travsport erbjuda ett hållbart skyddsnät?

Rapporteringssystemet får inte användas till falska anklagelser eller medveten falsk information. Vänta bara tills ärkefienderna på travbanan råkar i luven på varandra nästa gång, då åker nog porslinet på Kongressen, ungefär som när man slogs med barstolar på Gretas Bar under Sprintermästaren. Ja, även travtjejer blir fulla och skämmer ut sig, men det verkar kosta betydligt mer än när grabbar och gubbar ryker ihop. Minns som igår... när en av stortränarna sa framför TV-kamerorna till en fransk gäst på stallbacken – Go and fuck yourself!

När skadas Travsporten? Är det när en licensierad kusk sätter på stona och hunden i stallet och ärendet döljs efter bästa förmåga tills civil domstol tar över? (sudda i resultatlista gick bra.)

När en tränare på fritiden säljer sex åt sin flickvän för att köpa mat åt hästarna? 

När en kusk lånar en häst av en ung tjej, slaktar den och får in slaktpengarna på sitt eget konto, inget mer händer trots idoga försök att bli av med fanskapet från hemmabanan och startlistorna?

När någon med strikt tränaransvar blåljuger, inte sköter om ”sitt” bolag och gråter ut i en podd som fokuserar på allt utom det som har hänt!

2021 04 21 hade Svensk Travsports ledamöter Fullmäktigemöte, där en unkt var hur svensk travsport tagit stryk av skandalhärvan Propulsion. Så här behandlades ärendet under mötet:

Utifrån medieuppgifter etc. om Propulsion-utredningen redovisade VD förbundets arbete och agerande utifrån gällande rättsprocess, utredning, utspel i medier och kontakter med STAD samt hanterandet av personuppgifter (GDPR). Processen måste ha sin gång och STAD ska pröva frågan om ansvar. Utredningen handlade om att ta reda på om hästen var nervsnittad, om vilken information som funnits vid olika tillfällen och vem som kan ha tagit del av den. Det råder ingen tveksamhet om att hästen är nervsnittad och därmed startat otillåtet. Det är därför resultatlistorna och de utbetalade prismedlen korrigerats. Fakta måste gå före att ge enskilda partsinlagor tolkningsföreträde eller ta mediala utspel för hela sanningar. Det finns ingen agenda här mer än att arbeta för travsportens bästa. Parallellt genomfördes en utredning som handlade om Svensk Travsports hanterande av ärendet. Utredningen riktade skarp kritik mot dåvarande styrelse och ledning och pekade framförallt på behovet av att kvalitetssäkra processer och instruktioner för ökad internkontroll. Det är ett arbete som pågår. Fullmäktige diskuterade frågan: Kritik riktades mot den ton, populism och hat som debatten förs i olika media och att medlemmarna har ett ansvar att stå upp för sporten och dess styrelse. Ett mediadrev ska inte styra fullmäktiges beslut. Det är ett krypskytte som pågår mot styrelsen. Det vore hederligt att i vederbörlig ordning genom val utse nya styrelseledamöter om man är missnöjd. Ett stort antal ledamöter menade att ärendet adresserar reglementet och inte har något att göra med ansvarsfrågan. Den rättsliga processen ska ha sin gång. Revisionen föreslår också ett beviljande av ansvarsfriheten. STAD:s ordförande har brustit genom att uttala sig i medierna. Att bordlägga ansvarsfrihetsfrågan skulle tvärtom ha en negativ inverkan för travsporten. VD måste få vårt förtroende att arbeta klart med processen.

ST:s ”språkrör” har skyllt på dittan och dattan, senast att STAD:s ledamöter (2) hoppat av och ny jurist tillsättas. Hon börjar 9 augusti….

Kommunikationen med Hästsportens Hus kommer inte att ske via krypterade mess, du rapporterar anonymt eller med namn. Alla rapporter är strängt konfidentiella. Ha haha! Undrar just om den mänskliga faktorn kan låta bli att berätta på fikarasten vad som kom i postboxen. Svårt att tro på sagor, mycket konfidentiellt material har slunkit ut förr från Silvergrisen och det finns alltid nån anställd som gullar även med angivna aktiva, glömmer sin plats, glömmer tystnadsplikt och tackar ja till både trerätters middag och bröllop med aktivt travfolk.

Foto: Hovtramp/Ilse

I det värsta scenariot har det mesta redan hänt.

Med nya visselblåsartjänsten kan man börja med att ange de som inte följer strikt tränaransvar, inte tar ansvar för sitt hästbolag eller de som fortfarande kör med grisfösare, spöar hästägarnas hästar, fodrar med Kobolt och Nickel eller byter blodplättar och fyller på med Duphalyte själva före start? Nä, det har inte hänt, eller hur.

Det mesta finns redan kännedom om, vissa aktiva fortsätter precis som vanligt, andra får avsked på grått papper och smyger ut bakvägen. Den tränare som ”tröttnade” på att driva 14 bolag samtidigt och utnyttjade systemet som en skattefuskare, är välkommen i Sverige men inte med samma öppna armar i vårt nordiska grannland. Där tog det tid att sätta foten i dörröppningen. Eftersom hästägarna är kunder till travtränarna, inte till Svensk Travsport blir det svårt att göra något annat än att gratulera till momsmiljonerna.

Alla sätt är bra utom de dåliga, hade skurkarna bara låtit bli att dyka upp i Trav-Tv och på travbanorna hade man kunnat stå ut. Avstängd på livstid i Norge gäller inte i Sverige, här spatserar man glatt omkring till och med som nyutsläppt för femtielfte gången. Travronden gör ett jättereportage med skurken inför Corona-Elitloppet och vi vänder blad. Lite likhet inför lagen och regelverket borde väl finnas, oavsett vem det handlar om. Respekt får man inte, den förtjänar man.

Lite bakgrundsfakta om ”visselblåsare.”

Som tillsammans skrivit om historien, både i travsportens läckor och i den verkliga världen utanför travbubblan.

Foto: Kanal75

Kolmården-Nisse Enqvist och fantastiska Opal Viking fick ett hastigt slut på karriären, tips från hästskötare som slutat kom in till Svensk Travsport. Dåvarande säkerhetschef Åkerström gjorde akut hembesök, hittade sprutor, kanyler och anabola steroiden Stanozolol, två hästar hade också för höga halter av Metokarbamol, ett smärtstillande preparat.

Foto: Lasse/Hovtramp

Kung Åke blev en riktig grisfösarskandal. Trav-Sverige delades i för och emot. men bara de som var där vet sanningen. Tränaren emigrerade till USA efter frikännade med hjälp av Sveriges dyraste advokat Silly-Billy, en dom i Tingsrätt hade nekat inresetillstånd i USA. En hästskötare fick sparken direkt och även från sitt halvtidsjobb på Hästkliniken där travtränaren var stamkund. Ett avsked som facket tog hand om och blev en upprättelse ekonomiskt för hästskötaren. Jodå, kliniken ägs av Svensk Travsports Ordförande, tidigare gift Lähdekorpi. En annan hästskötare fick dagsböter, för något som aldrig hade hänt och dessutom gett tränaren ett frikännande. Hästskötaren däremot, beskylldes för att knarka, fara med osanningar, att han ljög när han vittnade om att han burit grisfösaren ut på träningsbanan ett antal gånger. Silly-Billy gjorde ett bra jobb, ingen kunde nämligen bevisa att det var batteri i grisfösaren! Men, dagsböter blev det. Gissa vad den hästskötaren omskolade sig till? Juridik.  

Utanför travbubblan finns hur många visselblåsare som helst!

Pentagon Papers, ändrade synen på dåvarande amerikanska presidenten Lyndon B.Johnson och Vietnamkriget.

Svenska utrikesministern Sten Andersson (S) fick tvätta sin vapenbyk offentligt, civilingenjören Ingvar Bratts Bofors-avslöjande 1985 drog ner brallorna på hela regeringen. Svensk vapenleverans fick stanna hemma.

Edward Snowdon (USAS:s signalunderrättelsetjänst) läckte 2013 hemliga dokument åt journalister, se bara hur det gick för honom!

Amerikanska Chelsea Manning, tidigare underättelseanalytiker fick 35 år i finkan för att ha läckt information till Wikileaks om USA:s krigföring i Afghanistan. Benådades 2017 av dåvarande president Barack Obama.

Forskarna och läkarna som larmade om ”kirurgen” Paolo Macchiarini. Han som fuskade med forskning om transplantationer med konstgjorda luftstrupar. Ja, en hel hög patienter dog.

Med den tystnadskultur som råder i travsport, risken för att inte bli trodd, vetskap om att inte alla funktionärer, tjänstemän och domare är neutrala, får nog många att bara sladdra privat, aldrig våga anmäla någonting över huvud taget! Hästsportjournalister gör inte speciellt mycket nytta, vem vill bli obekväm? Grävande journalistik kan man knappast beskylla Travronden för och Trav-TV:s manus är en samling slätstrukna tippare svenska folket sett sig mätta på för länge sedan. Förutsägbart, trist och i vissa fall löjeväckande. Vem vill lyssna på en trött programledare, ständigt bli matad med reportage där allt medialjus lyser på samma tränare som många bara väntar på ska ta time-out.

Det är svårt att komma till rätta med korruption och galenskap om ingen tipsar, men frågan är om detta verkligen är rätt väg att gå i Svensk Travsport? Huset är ju fullt av folk som borde kunna klara jobbet själva.

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)