STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Veckobrevet vi inte kan vara utan...

2021-06-27

 

När Margreth Tachter pratade om sig själv i tredje person till folket och sa - vi har blivit farmor - då visste man att det var klippt!

Kanske samma fenomen som händer just nu i Svensk Travsport? Vad händer? Har det hänt något? Nä, nu ska vi enbart vara positiva och vem som bestämmer i svensk travsport är det ingen tvekan om. Beröra, röra om eller uppröra, det är frågan. Senaste ”vänliga brev” från allas vår vägvisare och ledare lämnar antagligen ingen aktiv travmänniska oberörd.

Kalla mig gärna "provokativ" (som en mindre insatt på en travbana gjorde nyligen) men sanningen är att det börjar bli ont om grävande journalister i vår anrika pressklubb. Sport och spel har ansökt om skilsmässa, våra utvalda sväljer elefanter och silar mygg.

Citat – vi (Svensk Travsport) vill som alla andra att ärendet så snabbt som möjligt ska behandlas men det är inte Svensk Travsport som styr tidsplanen. Frågan ligger nu hos Svensk Travsports Disciplin-och Ansvarsnämnd(STAD) och där är beskedet att ärendet väntas tas upp i augusti…

Say no more.

Kort resume´av Svensk Travsports genom tiderna mest förhalade, omskrivna och reglementsbrottsliga ärende någonsin –

Propulsion och Daniel Redén/Stall Zet.

Två av STAD:s jurister hoppade av i ren protest under ärendets gång, efter att ha offentliggjort sina åsikter på nätet. Det var kanske inte den smartaste och bästa lösningen. Nya juridiska ersättare i STAD börjar först 9 augusti 2021. Liv Färndahl har rekryterats, chefsjurist och ny ordförande i Svensk Travsports Ansvars-disciplinnämnd (STAD).

Nervsnittning 2015 i USA har konstaterats och Propulsions 45 starter inklusive Elitloppet 2020 har ogiltigförklarats, resultatlistor korrigerats och 26 miljoner kronor (prispengar) ska återbetalas. Extern jurist har kopplats in för att driva in skulden till Svensk Travsport. Ansvarig tränare, VD, hästägare är efter att bolaget möblerats om Daniel Redén/Stall Zet, som med andra ord har – strikt tränaransvar.

Alla andra aktiva i hela Sverige, utom Redén/Stall Zet (och en till) har fått och får startförbud om skuld uppstår till ST eller obetalda räkningar finns, med indraget F-skattebevis som följd.

Ett regelverk som bevisligen inte efterlevts. Hästar från stall Zet startar i parti och minut, det gullas i Trav-Tv och ”experterna” som ska föregå med gott exempel och kunna reglementet utantill både äger häst hos Redén, hjälper till att köra häst och de som ”bara kan cykla” får fika och klappa. Vad i h-e är det som händer med svensk travsport och vart har hästsportjournalisterna gömt sig?

Hingsten Propulsion skeppades vidare till Deo Volente Farm i New Jersey, som avelshingst. I det förlovade landet USA är nästan allt tillåtet, inklusive nervsnittning. Många andra importerade hästars dokument i Sverige kontrollerades med USTA, en handläggare fick sparken, några hingstar försvann samtidigt med raketfart från Sverige för utländska äventyr… så lämpligt. Orka.se

Enligt ST:s (våra) bestämmelser kan licens dras in med omedelbar verkan om licensinnehavaren inte fullgjort sina skyldigheter mot Svensk Travsport eller leverantörer och Skatteverket (F-skattsedel.)

Rättvisa inför lagen och egna travsportreglementet verkar ha upplösts i intet ? när det gäller Propulsion/Stall Zet, här kommer några elaka exempel på när reglementet och ST-besluten inte låtit vänta på sig!

Licenskommittén drog omedelbart in exempelvis Frida Asplunds B-licens, när hon inte fullgjort skyldigheter mot Fastighetsbolaget Kläppa (där delägare senare gick i konkurs med dunder och brak i ett annat bolagsnamn, efter 55 år som uppfödare under kennelnamnet Frontline.) 

Micael Melander A-tränare i Norrland, blev 2013 omgående av med proffslicensen på grund av ej inlämnad F-skattsedel, men lyckades tack och lov reda upp ekonomin och är tillbaks på banan. Likaså Ove A Lindqvist som efter skador och avbräck inte kunnat betala in sin skatt. Inte f-a-n var det nån på ST eller hemmabanan som hjälpte dem att komma upp ur hålet! Vem kan inte få tillfälliga ekonomiska problem! ...men inte fasen lånar Svensk Travsport ut några pengar eller gör upp en avbetalning, skuldsanering för att du ska kunna fortsätta inte. Rycker licensen och näringsförbud inträder omgående, oavsett hur länge du skött din verksamhet prickfritt eller vad som hänt.

Per Nordström fick jätteproblem efter att hans tidigare travbolag hamnade i Tingsrätten, men räddades undangömt av Skånska Travsällskapet som lånade ut pengar (!) inte bara en, utan två gånger, vilket bekräftades av styrelsen. Tror någon enda aktiv att en mindre känd A-tränare hade fått låna pengar av sitt Travsällskap? Inte ens spelbart, men grattis Per, din kompetens och dina framgångar på travbanan är något helt annat, även om du är riktigt duktig.


Dopning (bland annat nervsnittning) leder till böter, avstängning och i värsta fall ryker licensen. När Stephanie Werder kom till travbanan med ”fel” benskydd blev det omgående dyrt och besvärligt. Strikt tränaransvar gällde helt plötsligt.  10.000 kronor i böter och en månads avstängning för Dynamic Raja blev ST:s dom efter att ha använt magnetbenskydd på tävlingsdagen i Halmstad.

Hovtramp/Ilse - gubbmaffia med moraliskt ansvar

Ibland är funktionärer och anställda inom Svensk Travsport väldigt uppmärksamma, på gränsen till spåkula och parapsykologi, men när det gäller Propulsion-fallet (över ett års plockande i pappershögarna!) har följderna blivit något helt annat än snabba beslut och att strikt följa regelverket, så frågan som alla aktiva har rätt att få ett svar på kvarstår – varför?

Trevlig söndag!

Hovtramp Ilse

Antal kommentarer: 1

2021-06-27 22:27:21 - Lena Larsson, info@hastdoktorn.se

Hästen Power Memphis befanns vara dopad med testosteron i samma veva som "Proppen"fallet uppdagades. Hästen har startförbud, men ingen dom har fallit och tränaren åker runt och startar glatt vidare. Jag försökte trycka på lite om varför redan i slutet av förra sommaren, men fortfarande har inget hänt. Titta gärna närmare på det fallet. Tränaransvar??
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)