STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Monté, fartigt alternativ i travsport!

 ...gamla montébloggar, men borttagna bilder finns i Hovtramps arkiv p.g.a utrymmesbrist...

 

2012 06 09

 

 

 

Se upp alla "ryttarstjärnor" - motståndet är här...

Montélopp på Solvalla 8/6 blev en praktsmäll, inte minst för V5-spelarna! Citat ur den glesa publiken: vem f-n är Ninni Westerlund? Kan Cathrine Sundqvist rida, never heard of. -titta på den där, hon e ju farlig...osv.

Nu vet dom (gubbarna) vem Ninni Westerlund är. Galoppryttaren som ridit genom Quatars öken och haft uppsittning på Meadowlands, slog till....igen! Lånehästen Jane Zenz från Magnus Lillieborgs stall på Hårby gav lön för mödan till både ägare och spelare - 27,52 i odds! Grattis till alla oss som följer Ninnis ritter. Första 500/19, 1000/18 och sista 500/18,5 vinnartid 1.18,4. Studera gärna ryttarens bensaxar och stöttningar under loppet.

 

Cathrine Sundqvist (namn värt att lägga på minnet!) är hemma i Sverige igen och rider som arbetsryttare både i trav och galoppsport. Rida svenska montélopp måste kännas som en smekning mot franska, stenhårda startfält. Lånehästen höll ihop aktionen till 700 kvar, men titta gärna på framfarten, även om inte ens Cathrine kan trolla...

Ilse Österwall/Hovtramp

 

2012 06 03

 

 

2012 06 14

 

 

Lindesberg (Fornaboda) travbana avslutade dagen med montelopp...

Det här loppet borde alla titta på som rider montelopp, eller inte...

Under en lång period har det serverats hyfsade lopp med minimalt strul och allt skickligare ryttare, nästan så man började få upp hoppet.  

När starten gick stod ett ekipage kvar, åt fel håll, vänd i resultatlistan. Första 500 öppnades i moderat tempo (21,0) 1000 efter 19,5 och sista 500 efter 17,0 lagom farthållning för de flesta. Tre ekipage utgick efter galopp, 7 galopperade totalt, en skenade utan att kunna få stopp på hästen, eloge till ryttaren som satt kvar! Samtidigt höll en häst på att gå omkull på bortre lång, invändigt med hela fältet bakom. Fick förmodligen? en knuff och gick ner på knä (carpus) med ett framben....i farten! Ryttaren reagerade blixtsnabbt och fångade upp hästen med hjälp av kraftigt tygeltag, men hjälp vad ont i magen man fick...Emma från Ålsta Stuteri vann snyggt på Raisa de Bellouet, Miskos Exson med skickliga Strand-Jörgensen räddade 2:an med rätt hjälper och överraskningen! Cathrine Sundqvist (kan du läsa om längre ner på denna sida...) fick fart på Barbarossa Juvel som sprang som aldrig förr, och det klirrade till rejält på platsoddset...

1:a 13 RAISA DE BELLOUET
Wahlberg Emma (Karlsson Håkan)  1/2180   5,04  2,12 17,4
2:a 14 MISKOS EXSON
Strand Jörgensen Viktoria (Liljeholm Lars)  2/2180   (77)  2,40 17,7
3:a 3 BARBOSSA JUVEL
Sundqvist Cathrine (Nyström Lise-Lotte)  1/2160   (1302)  6,71 18,8

Ilse Österwall

 

 

 

 

Jenny Brunzell som red nytt svenskt rekord 1/6 på Moa Mollyn!

...det kallblodiga stoet "pullade så mycket" att ryttaren inte ville sitta kvar i rygg. Sen gick det fort resten av loppet...Full distans voltstart 1.27,0! Hästen tränas av Rebecca Dahlén från Rättvik, och SM lär väl vara det stora målet? Tredje års-segern för Jenny, som tar för sig allt mer...Det räcker ju inte med att vara "duktig ryttare" man måste ju ha något att rida på också. Även om det är spännande med franska proffs, måste det ju vara roligare om alla i loppet är från samma planet. Detta är något för landets proppmakare att tänka på och Monténs företrädare att bevaka.

Tidigare rekord hade Jahnita (Stina Swartling) 1.27,8.

 

Solvalla Elitlopps-söndag 27/5 2012

Historik Monté-Eliten

2005 Criks Hurricane (Jörgen Westholm) ryttare: Philippe Masschaele
2006 Simb Moonzoom (Jim Frick) Viktoria Strand-Jörgensen
2007 Knox Jenil (Lutfi Kolgjini) Anette Uglebjerg
2008 Hot Tub (Marcus Öhman) Maxime Bezier
2009 King Prestige (Henk Grift) Ludovic Mollard
2010 Prince de Montfort (Sebastien Guarato) Antoine Wels
2011 Prince de Montfort (Sebastien Guarato) Antoine Wels
2012 Prince de Montfort (Sebastian Guarato) Eric Raffin

Foto: Hovtramp/Lasse - Prince de Montfort och Eric Raffin

Prince de Montfort (FR) hade sedvanlig lekstuga i Montéeliten

För tredje året i rad gick segern till franske Prince de Monfort som länsade undan 1.609a på 1.10,9 och vann med sju (7) längder. Kanske dags att titta över ”proppen” såvida man inte vill ha ett rent uppvisningslopp med svenska statister som utfyllnad?

 

Foto: Hovtramp/Lasse - första varvet i Elitloppsmontén 2012

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Prince de Montfort vinner Elit-Montén

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Prince de Montfort i vinnarcirkeln med tränare, ägare och ryttare

I startfältet fanns hästar med 400.000 intjänade svenska kronor, på samma start som hästar med 8.408.482 och 8.147.031 kronor! Det låter nästan som det behövs en handicap och lite tillägg för att det ska bli ett lopp? Hur svårt är det att köra om en folkvagn med en Porsche? 

Prince de Montforts ryttare Eric Raffin valde en lugn start och satt sist i fältet nästan hela första varvet. På sista långsidan fick hästen marschorder, och då var loppet i princip över. Den enda möjlige utmanaren Hot Tub galopperade från start men såg inte som bäst ut för dagen, slutade bland de sista i mål. Franske Nico med Mary Pierre Edouard i sadeln rävade åt sig 3:e priset. Heder åt svenske Going Southwind (från stall Åke Svanstedt) som med Linda M Eriksson travade 12,3 som 4:a i mål och lilla kämpen Advocate Hall (Linda Sjöberg) som med Carina Sköld blev 5:a och travade 12,8.

 

Foto: Hovtramp/lasse - Advocate Hall och Carina Sköld

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Moon Dreamer (US) och Kristine Kvasnes

 

Foto: Hovtramp/lasse - Nico FR och Mary Pierre Edouard

 

Foto: Hovtramp/Lasse - Quel Hermes FR och Larue Romain Christian

Bättre "propp" 2013 så ökar spänningen och biståndsbidraget minskar...

 

 

 

Film från Montéloppets final, varsågod om Ni inte var på plats...

 

 

 

Sverigeloppet Monté Final 2.140v - med 100.000:- till vinnaren...

 

15 hästar till start, 2140v, 15 damer i sadeln (grabbarna sadlade?)

 

Ingen omstart (tack Gud!) första 500 travades 14,0 första 1000 i samma tempo (Tappaintehoppet, en av förhandsfavoriterna.) Sista 500 13,5...då Rock Me tog över med Josefine Ivehag vann med tre längder. Mimmi Elfstrand (tränare) var jublande glad och såg vinsten som en revanch. Ryttaren hade 2 vinster tidigare i år på 26 starter och jobbar som lärling. Trådsmal och med bra ork. Odds 7,77 segertid 1.14,2 från 20 tillägg. Ryttaren knuffade dessvärre en av konkurrenterna i en snäv incident under vägen och fick 2000 i böter, men segrade och blir därmed den fjärde att vinna Sverigeloppet Monté i historieboken.

 

Här kommer Hovtramp/Lasses bildkavalkad:

 

obs! copyright

 

 

 

Rock Me kopplar greppet och vinner med tre längder...

 

Josefin Ivehag segerdefilerar, och intervjuas i vinnarcirkeln...

 

 

 

Glada segrare, ryttare och tränare (Mimmi Elfstrand)

 

 

 

Rock Me - lagerkrans defilerar med ägargänget...

 

Årets vinnare i provstart före loppet, så här ser han ut, Rock Me 5-årig valack.

 

Glöm inte att Elitloppet ska upplevas på plats!

 

Hovtramp/Ilse & Lasse

 

 

 

Foto: Hovtramp/Lars Karlsson - målbild! Limousin och Orefors vinner loppet.

Sista April, Solvalla monté (innan brasan tändes...)

Ett montélopp med klös!
...trots två omstarter och sista loppet, jätteroligt lopp att titta på! Bortsett från att sju hästar galopperade och ett par kusar inte var i tävlingsmässigt skick, så blev det faktiskt rätt spännande till slut. Färska ryttare blir stissiga med omstarter och smittar sina hästar, voltstart kräver massor av övning - i sällskap! He´s mine M.B med Amanda Appelbro från Berga Naturbruksgymnasiet drog iväg 18,3 första 1000 och lämnade stor lucka till övriga hästar, men sen var det slutlekt.

 

Foto: Hovtramp/Lars Karlsson - vinnare Limousin och Lisa Maria Orefors

Limousin med Lisa-Maria Orefors (född 1980) från 40 tillägg började så sakta röra på sig och knappade in meter efter meter. Andra segern på andra försöket för häst och ryttare. Valacken (e.Super Arnie) tränas av Tommy Hanné, som förmodligen inte red det sista jobbet, för hästen såg både pigg och glad ut. (Jodå, Hanné var en tuff ryttare på sin tid...)  Stall Stings kuse och oslipade ryttare behöll lugnet i båda omstarterna, bidade sin tid i loppet, och satte in nådastöten när det var dags. Veterinär Söderberg/Stall Sting hade piggaste hästen. Odds 3.95 och segertid 2.140v blev för klassen (högst 100.000:-) raska 1.17,9.

 

Foto: Hovtramp/Lasse -provstart  - Limousin och Spirit Ribb  5:a (Jenny Brunzell)

 

Foto: Hovtramp/Lars Karlsson - klunga första varvet på pigga hästar....

Hårt spelade proffstränaren Jenni H Åsberg satt på exproffset Jan I Jönssons jättefina häst Delux Håleryd (som Jenni har tre segrar med i monté) men har med två diskningar och dagens galopp sett betydligt bättre ut och förtjänar en veterinär som kan åtgärda hästen på rätt ställe.

Dagens skörd - alla som fastnade på bild...

 

Foto: Hovtramp/Lars Karlsson - Agobra Mazurka och Tanja Isidro  från E (opl.)

 

Foto: Hovtramp/Lars Karlsson - SimbLukas Rä Viktoria Strand-Jörgensen (opl.)

 

Foto: Hovtramp/Lars Karlsson - B.E.Tropical Storm och Sofia Adolfsson Ö (opl)

 

Foto: Hovtramp/Lars Karlsson - Habana Grass och Emelie Mårtensson från Bs

 

Foto: Hovtramp/Lars Karlsson - Sandra Svensson och Askhults Cevrin S (4:a)

 

Foto: Hovtramp/Lars Karlsson - O.C.Derm (DK) och Ninni Westerlund (opl.)

Roligast... var att titta på Izabella Zerne (född 1960) ex-gotländska som ingår i framgångsrika stall Teemer från Axevalla (V75-segrar och många uppfödningar.) Hon visade verkligen publiken hur man flyttar på en häst. I ”rätt gamla körbrallor” och en inte allt för ny störtkruka rattade Izabella Victory Teemer in i mål som 2:a (odds 823) och platsodds 119 på spelad tia (tack!)

Foto: Hovtramp/Lars Karlsson - Izabella Zerne och Victory Teemer (2:a)

Visa gärna ”nykläckta” ryttare hur det går till att rida säkert, en perfekt skolfilm!  Visserligen såg det ut som ryttaren åkte motorcykel, men snabbt och säkert gick det med lagom långa stigläder, bekväm sadel och en ridstil som både avlastade och stöttade hästen (4-år ) under hela loppet,  sevärt! Izabella har haft stora framgångar som fälttävlansryttare på Elitnivå, är överdomare i ridsport och har en lång hästbakgrund. Men sånt står ju inte i programmet, så de som skrattade åt gummibrallan har säkert slutat när de hörde platsoddset...

Hovtramp/Ilse Österwall & Lars Karlsson

 

2011 02 02

Solvalla ikväll, Hästägareföreningens montépokal och 100.000 i förstapris!

Spännande lopp, ska inte avslöja resultat för er som inte var där, men oddset (!) 54,46 gör inte ont, och ryttaren har utvecklats snabbt, kommer starkt! Distans 2.140a spår 10, vinnartid 1.14,4. Var inte det här andra vinsten den här veckan? Grattis till snygg ritt, kul med omväxling i vinnarcirkeln... den här ryttaren behöver förhoppningsvis inte jaga ritter närmaste tiden, reklam får man ju inte, den förtjänar man.

2011 10 31  -  Montélopp från Romme 30/10, se film och fundera...

ST/Svensk Travsport måste ta ”sitt” ansvar för svensk monté innan det händer en riktig olycka (igen.) Det hjälper bevisligen inte med bestraffningar, ryttare som saknar erforderlig kompetens, ramlar av gång på gång och envisas ändå med att rida i extremkorta stigläder som inte ger den hjälp som behövs för att sitta kvar! Det hjälper inte att säga till, här måste (för allas säkerhet!) provlopp/utbildning belasta ryttare som bevisligen inte lever upp till monténs kvalitativa normer!

 
Sju omstarter är aldrig ok, i något läge! Hästar förändras av allmän oreda och den stress som uppkommer när de tvingas till bakläxa – sju gånger. En ”het” häst blir inte mindre het av alla dessa ogiltiga starter, en normalt otålig (taggad) häst blir sällan lugnare. Olycksrisken ökar även med funktionärer och ekipagekontrollanter som inte förstår hur hästar förändras med sadel istället för sulky.


Monteryttaren Peter Jarvén travnet (redan 5/11 2009!) gick till angrepp mot montéryttare som varit inblandade i incidenter. Vid tillfället kommenterade en av ryttarna (citat) - Det är tråkigt att han utgår från att jag är otränad. Jag har varit i Paris och tränat montéridning med Philippe Maschaelle, jag tränar våra hästar och löptränar flera gånger i veckan. Att jag ramlade av hästen igår berodde på att jag var utmattad i kroppen efter att ha hållit emot en galopperande häst i två varv, det hade nog de flesta varit i samma situation.

Foto: Hovtramp - Nathalie Henry FR

Anmärkning citat: träna ”monté” i Paris nån semestervecka räcker inte långt. Utmattad är f.ö. i alla sportsammanhang tecken på felaktig träning/kost/rutin. Den ”moderna franska sitsen” som Nathalie Henry så påpassligt skapade när hon inte hade förmåga (ork/teknik) att rida fransk klassisk lätt sits, bygger på att balans, rutin och teknik redan finns hos ryttaren! Extremkorta stigläder och omfördelad ryttarvikt ger inte den hjälp 85% av svenska montéryttare behöver. En rejäl allroundsadel  som ger rätt stöd och halsring hade varit vettigare utrustning, och dessutom minskat felfördelad blyvikt som lättviktiga ryttare släpar runt på...

...och här kommer alla bestraffningar från Romme på en och samma gång! (utan namn)

avstängning 111103-111119, för att ha kört för tidigt över startlinjen
avstängning 111120-111126, för ouppmärksam körning.
1200 kr, för att ha kört för tidigt över startlinjen.
avstängning 111113-111119, för illa ledd volt.
900 kr, för felaktig nedtagning av galopperande häst.
1200 kr, avstängning 111113-111126, för att ha tagit fel spår i starten.
900 kr, för illa ledd volt.


Franskt klassiskt Monté (rid lätt) recept!
Sitt passiv i rörelsen. Viktigast i travridning är att passivt följa med och låta sig bäras! Ryttarvikt blir en belastning för hästen om man stör jämvikten och rörelserytmen. När häst och ryttare etablerat en gemensam tyngdpunkt, och kan behålla den utan att störa hästens rörelser, uppstår inte ens problem vid en något högre ryttarvikt. Förutsättning är att ryttaren känner rytmen så väl att han/hon sitter i rörelsen.

Monté ska vara spännande och lika säkert som sulkytrav, inget annat är acceptabelt.

 

2011 10 23

Montélopp Solvalla V65-3! se själv hur det gick och vem som vann...

inga förargliga omstarter och få galopper, men "oljudet" från skrikande tjejer har inte tystnat än! Fortsatte långt över mållinjen, den enda manlige deltagaren borde ha skrikit - tyst och rid!

 

 

2011 10 24 Söndag Solvalla V65 med monté, hör och häpna!

Montélopp på V65 23/10 2011 - första gången på Solvalla?

För resultat, se filmen...däremot får alla som "såg skarpa ut" vara med i bildkavalkaden, oavsett resultat, ridstil och häst...

Bilder som tidigare låg på Hovtramp finns i arkivet:

Foto: Hovtramp/LaRs Karlsson

Camilla Skoglund/Sallie Palema                 

Carina Sköld/Tappaintehoppet

 Emelie Knutsson/ Prince Hilding                                                      

 Annelie Götesson/Enduring Freedom

 Provstart Sandra Svensson/Västerbo Lescure (7)   Götesson och Eriksson flyger förbi...

Annika M Zackrisson och Kung Bravur (tränare: Thomas Jonsson)

 Linnea Swartling/Young Forever                                      

Peter Jarvén/Molly Streamline

 Linda M Eriksson/Ego Spin                                               

Annika M Zackrisson provstart

Josefine Ivehag/New Esterel (IT)

Starten har gått, i V65-montén 23/10 2011 Solvalla

...montéklungan på väg, mot minnespris, hederspriser och 40 pix...

Kung Bravur från Kalmar med tränare och ryttare efter seger V65-3

...snart dags för monté på V75?

Copyright Ilse & Lasse Hovtramp Foto&Reportage

 

 

Åby SM-dagen 2011

 

 

Foto: Hovtramp/Lars Karlsson - Åsa Svensson

250.000:- till Hot Tub för mindre än två minuters jobb, med hjälp av Åsa Svensson!

Montéryttar-SM reds för fjärde gången, för andra gången vann Åsa Svensson (2009 med Sixten Palema.) Hot Tub, vilken hedersknyffel! Marcus Öhman har 4 hästar i träning på Bergsåker, Hot Tub dubblade med segern stallets totala resultat i kronor. 

Hot Tub (11-årig hingst) och Åsa Svensson var spelarnas favoriter, och infriade lätt förväntningarna. Loppets första 500 reds efter 1.11,6 i första sväng övertog Hot Tub ledningen från Karbo Cake och Maija Lähdekorpi. 1500 kvar fick Hot Tub värsta konkurrenten Real de Rabut på utsidan (dödens) och tempot första varvet blev 1.13,5. Under slutrundan stegrades tempot ytterligare, i sista sväng fick Real de Rabut och Stina Swartling problem att hänga på och Hot Tub bärgade bekvämt segern på 1.13,1a/2140m med 3,5 längd, förstapris 250.000 kronor. Totalt har Hot Tub nu sprungit in 7,8 miljoner kronor. Tvåa i loppet blev Real de Rabut efter svettig löpning. Stina Swartling kröp aldrig ner i rygg på Hot Tub för att senare nyttja Åbys openstretch, fast det hade nog inte hjälpt. Going Southwind och Linda M Eriksson slutade trea. Bara att konstatera, Hot Tub kom, sågs och segrade, precis som på den gamla goda tiden!

Åsa Svenssons facit: 137/33-23-11 (1.457.800:-)

Fantastiska siffror i ett land som Sverige, där man inte ens orkar nämna loppet i den malliga morgontidningen, trots 250.000 i förstapris! Snudd på tjänstefel av den som höll i pennan, men berätta om Maharajah och intervjua förlorare gick bättre.

Dagens Flopp - blinda s.k. travjournalister (monté är en godkänd disciplin med totospel.)

Dagens Dubbel - Peter Ingves (perfekt styrning!) och Åsa Svensson (blåste inte bort trots vinddraget...)

 

 

 

 

Åby Stora Montépris – hur gick det?

 

Förstapriset krymper, snart dags att kalla loppet för ”Lilla Montépriset?
Lördag 17/9 2011 - förstapris 80.000 riksdaler, 1.640a (9 startande, en struken.) 
 

Tidigare vinnare i Åbys Stora Montépris:
2010 Dante Topspin - Linda M.Eriksson, tränare Terje Slettum, 1.12,4 (70.000:-) odds 63,63
2009 Queen of my heart - Jessica Flodin, tränare Kristian Skullerud, 1.13,7 (70.000:-) Odds 6,56
2008 Magnifik Girl - Peter Jarvén, tränare Håkan K.Persson, 1.13,1 (80.000:-) Odds 8,75
2007 Magnifik Girl - Peter Jarvén, tränare Håkan K.Persson, 1.13,5a (100.000:-) Odds 5,26
2006 Zerberus - Catrin Fajersson, tränare Catrin Fajersson, 1.14,4 (100.000:- Odds 5,14
2005 Indy Bow - Carina Sköld, tränareTrond Anderssen, 1.13,6 (100.000:-) Odds 21,82

 


Om årets upplaga:
...flest lopp i kroppen, Eric Raffin (FR) 2011/985 lopp (150-112-92) 49.150.400:- En av Sveriges ”skickligaste” montéryttare Peter Jarvén 2011/28 lopp (2-2-4.) Arvingarna Emelie Knutsson (34/8-9-2) och Maja Lähdekorpi (46/11-6-6) har fler ”hästar i stallet” än många medtävlare = fler kusar att välja på. Lina Alm har gnetat ihop 47/5-12-6 på blandad hästkonfekt och verkligen tillvaratagit sina chanser. Åsa Svensson är ohotad och kan vinna ”med allt” i sadeln på tidigare världsmästaren Hot Tub (7,4 mkr) kan allt hända. Fältets minst rutinerade ryttare Alexandra Lusensky (Ax) 12 starter 2011 0-0-1, 7 starter 2010 0-0-0.

 

Åbys glassiga program innehhöll allt från Beridna Högvakten till sportchefen Ken Karlssons slutvinjett: Manegen är krattad, festen kan börja, må bästa ekipage vinna! Som vanligt glömde han bara en sak i text och bild, montén.

 

 

 Foto: Hovtramp/Lars Karlsson - Åsa Svensson (1:a) Lina Alm (5:a)

 

Montéloppet öppnades första 500/9,4 och 1000 efter 10,8 medan sista 500 travades 13,2. Vinnartid 1640a blev 1.11,6 topptid av stark vinnare tillbaks på ålderns höst (11år) efter långa skadeupphåll. Offensiv (alltför optimistisk) proffsryttare från Frankrike kommer säkert att skylla på att inga dubbla tyglar hittades, men om det nu är så viktigt varför inte packa ner dessa i sadelväskan? Välförtjänt seger av värdig vinnare, otroligt smart ritt av ryttare som både väger lätt och duger på varmare breddgrader!

 

Ridstilar Monte

 

 

 

 

 

                   

 Foto: Hovtramp/Lasse - Solvalla montélopp 28/8 2011

Hur går det? Svensk Monté, för en sport i framtiden...

Vem i hela friden skrev "för en sport i framtiden? Framtiden började i juni 2004, med tototillstånd. Framtiden är nu, massor måste hända för att intresset inte ska svalna. Monté, förankrad i SMR och godkänd inom ST/svensk Travsport, måste skötas av folk med erfarenhet och kompetens, utan egna intressen att rida lopp eller sälja prylar! Annars är risken för lekstuga eller klubb för inbördes beundran överhängande stor. Monté är inte något man tar till enbart för att hästens startpoäng råkat ta slut, monté är en disciplin. Travhästar är lämpade för sulky eller sadel, eller båda!

Foto: Hovtramp/Lasse - Solvalla 28/8

Solvalla 28/8, utan omstarter och ett snyggt ridet lopp. En handfull ryttare har vässat klorna och hittat balansen, allt färre blir en börda mellan hästens öron. Nedtagningar efter galopper har blivit bättre, säkrare. Vilket underlättar för nybörjare i samma lopp, som saknar rutin. Stiglädren åker fortfarande berg-och-dalbana, men med egen ryttarutrustning går det ju att komplettera efter hästens individuella  behov. Varenda häst är (borde vara) en ny bekantskap.

     

  Mme Henry                                                                                         montésadel från Färjestads Shop

Natalie Henry, fransk montéryttarinna med ca350 vinster i sadeln var först att överge klassisk (fransk rida lätt) montésits för en galoppliknande ridstil med extremkorta stigläder och minisadel utan ryttarstöd. Nathalie sa i intervju inför Elitloppsmonté att - den ”nya ridstilen” främst berodde på att det var alltför krävande att rida lätt och följa de franska, tungridna hästarnas rörelser. Modern ridstil kräver fräscha travare som fraktar runt ryttaren som inte stör rytmen eller blir en snedfördelad börda. 2005 red Nathalie Scarlet Knight i Frankrikes största montélopp, Prix de Cornulier (2:a) bakom sambon Matthieu Abrivard (1:a) med Jag de Bellouet.

 

Skillnaden mellan franska och ”svenska” travhästar är stor, ursprunglig rastyp lämpar sig bäst för sina respektive banunderlag. Västerbo Daylight, Hot Tub, Gigant Neo och Commander Crowe har gjort ”det” på kolstybben, gemensam nämnare är lungor, styrka och balans. Svenskt hästmaterial (montéhästar) vinner eller försvinner, amatörer räddar montésporten när proffsstallen uteblir med starthästar.  Åke Svanstedt har EN montéhäst, Going Southwind (vann i torsdags) och 223 sulkyhästar. Åke tror att intresset för montéstart uteblir med kval-tvång. Om montékval hamnar mellan två inplanerade starter, se kval som ett ”snabbjobb” !? Lähdekorpi håller med, fast han har råd med monté när döttrarna rider (145 kusar i träning.) Kvalificeringslopp är en säkerhetsåtgärd, långt ifrån alla hästar är tillridna och trivs med monté. Och kvalar gör man förhoppningsvis bara en gång...

  

Foto: Hovtramp/Lasse - Kim Boström och Just Indeed -                 Camilla A Olsson och Out of Money

Jenny Brunzell, Kim Boström och Charlotta Lusensky red  Nordiska Mästerskapet i Norge. Bäst placerade sig Jenny Brunzell (5:a) kommer starkt, utvecklas fort. Sandra Svensson vann montélopp Solvalla 2/9, hade ”hittat” säkrare ridstil, i sadeln på Rydéns Grazie. Loppet skulle kunna användas som visningsfilm för monténs olika ridstilar. Visbys Eva Lundahl ser från sidan ut som hon kör motorcykel (!) sitter ner och rider lätt omväxlande, avlastar hästen där det behövs, och har en otrolig förmåga att ”väga lätt” och ta sig runt på olika typer av hästar. I fältet fanns ryttare som enbart blev en börda för hästen, fältsits i uppförsbacke passar inte på travbanan.

 

Kallblodsmonté (inte det lättaste!) Bergsåker 11/8 2011

Aspe Olov och Carina Sköld hämtar Hästägareföreningens MontéChampionat åt Jan-Olov Persson med mååånga längder. Inte kul om det hade blivit galopp med en uppsittning och långt hem för ryttaren (Solvalla-Bergsåker 37,9mil.) Med 20.000 i förstapris lär det ju inte heller vara förtjänsten som var viktigast för montéryttaren, något att jobba på för alla inblandade! Det ska bli intressant att se vad alla utvalda har uträttat under sitt mandat vid nästa SMR-möte. Just nu är det 7 år sedan (juni) monté erhöll toto-tillstånd, extremt lite har "hänt." Sportchefer och propmakare måste uppvaktas med våta servetter och sparkar på smalbenen, så att de ser fram emot resan!

 

 

 

 

2011 06 04 FILMTAJM!

...gårdagens lunch serveras uppvärmd, varsågoda!

Varför ett montélopp från Vaggeryd? Varför inte?

Resultat:

1 4/2140 <img src="https://www.travsport.se/images/sportinfo/Sko.gif" alt="" width="12" heig

Elitloppet Solvalla 2006

L.Karlsson/Hovtramp ©